1. liga

První jarní kolo 1. Ligy přineslo přestřelky i vyrovnané boje! Překvapení v Plzni

Do jarních zápasů vstoupili i prvoligoví hokejbalisté, kteří se svými celky buď bojují o play off, nebo na něj ladí své formy. Na východě Čech byly k vidění vyrovnané zápasy, přičemž v Západní divizi byly zase gólové hody! Došlo k nějakým změnám v tabulkách obou divizí?

Neděle 5. března 2023

Východní divize

Polička Ježky přestřílela, ti však brali tři body

SK Kometa Polička – Ježci Heřmanův Městec 3:4 (2:0,0:2,1:2)

Střely na branku: 40:22, Vyloučení: 3:2, Přesilovky: 1:2, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 25

Branky a nahrávky: 6. Štefka M. (Bláha, Tobiáš O.), 13. Malý, 34. Havlík A. (Tobiáš O.) – 16. Pilař T. (Šmíd), 26. Šmíd (Pilař T., Menc L.), 32. Hudec (Pilař J., Trojek), 38. Kachlík (Hudec, Kozel)

Duely mezi poličskou Kometou a Ježky z Heřmanova Městce mají svou vlastní atmosféru. To bylo cítit i v tomto duelu. Do první třetiny lépe vstoupila domácí Polička, která hrála pouze v 11 hráčích, ale to pro Kometu nebyl handicap. Domácí hokejbalisté zavřeli Ježky v jejich obranném pásmu na delší dobu. Mnoho šancí likvidoval dobře chytající Synek, avšak Kometa se zaslouženě dostala do vedení 1:0 po trefě Matěje Štefky. Domácí čím dál více bušili na hostující branku a domácí obranu přečíslovali, ale tutové šance Kometa nevyužila. Avšak jedna se chytla. Malý se ve 13. minutě dostal do samostatného úniku, v němž s klidem naznačil a zakončil. Ve druhé třetině se však výkony Ježků zlepšil a hra byla vyrovnanější. V 16. minutě se dostal před Šupíka Tomáš Pilař, který střelou k tyči snížil. I když Kometa měla dobré střelecké pozice, tak skvělý Synek vše pochytal. Této možnost využil Šmíd, kterého před brankou osamostatnil Pilař. Šmíd perfektně schoval střelu za nohy obránce a Šupík byl bez šance. Nabuzení hosté na úvod třetí třetiny využili své nenápadné šance. Po levém mantinelu běžel J. Pilař, který pasem přes celou třetinu našel volného Hudce, který se štěstím našel mezírku mezi betony poličského brankáře. Kometu tento inkasovaný gól nabudil. Ve 34. minutě bylo srovnáno, v této minutě se z mezikruží prosadil Adam Havlík. Ve 38. minutě se vhazovalo v obranném pásmu Poličky. Kozel vyhrál buly na Hudce, který posunul balónek na modrou čáru Kachlíkovi. Ten zvláštním stylem poslal balónek, který ve vzduchu padal, na poličskou branku. Tato nenápadná střela se ujala a skončila za zády gólmana Komety. V závěru se Kometa snažila vyrovnat, ale Synek si vybral svůj den. Minut před koncem Kometa ještě nastřelila tyč, avšak ani power play ji nepomohlo.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „Zápas jsme dobře začali a vedli 2:0. Pro nás je velká škoda, že v těchto fázích zápasu jsme další šance zazdili a vedení nebylo výraznější, protože možnosti jsme na to měli. Soupeř se ve druhé třetině zlepšil a vyrovnal. Zápas se hrál podle mě ve velmi dobrém tempu a třetí třetina byla vyrovnaná, soupeř měl víc štěstí a dotlačil tam jeden gól navíc. Možná jsme měli více ze hry a více šancí, ale hraje se na góly. Těch dali víc Ježci.“

Ježci Heřmanův Městec (asistent trenéra Lukáš Vajda): "Těžké utkání, které jsme nakonec dotáhli do vítězného konce. Soupeř nám však ukázal, kde jsou naše slabiny. Nejtěžší pasáží, což byla jednoznačně první třetina, nás provedl a dost podržel uzdravený Lukáš Synek, díky kterému nebyl výsledek nedostižitelný. Je však pro psychiku týmu dobré, že s takovým soupeřem jsme dokázali vyhrát a pohlídat si závěr zápasu. Klukům patří velký dík za odvedenou práci."

Čamlíci na domácí půdě na Buldoky nestačili!

HBC Malenovice – HBK Bulldogs Brno 1:5 (0:0, 1:2, 0:3)

Střely na branku: 25:35, Vyloučení: 7:6, Přesilovky: 3:4, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 40

Branky a nahrávky: 26. Kužílek (Hradil, Huťka) - 22. Heide (Fišar), 26. Havránek (Zemen S., Foršt), 31. Vodvárka (Baláč, Hudec), 44. Hudec, 45. Emmer

Moravské týmy se v prvním jarním zápase nejdříve rozehřívaly, a tak zůstala první třetina bez branek. Padat góly začaly až ve druhé části, kdy do vedení šlo Brno po trefě Heideho. Brno mělo mírnou převahu, avšak Malenovicím se po skrumáži před brankou podařilo vyrovnat. Vyrovnaný stav trval pouze 15 vteřin, přičemž Havránek poslal hosty opět do vedení. Malenovicím tohoto příliš nevycházelo a na domácím hřišti začali faulovat. Toho Buldoci využili v poslední periodě, v níž přesilovku využil Vodvárka. Za stavu 1:3 Brno dovedlo zápas do posledních dvou minut, v nichž ještě přidalo dva góly, přičemž jeden byl do prázdné branky.

Ohlasy po zápase:

HBK Bulldogs Brno (trenér Jan Emmer): „Oba celky nastoupily do utkání ve velkém tempu a první třetina byla hodně vyrovnaná, s naší mírnou střeleckou převahou. Od druhé třetiny se začala projevovat zbytečná přemotivovanost domácích, čehož jsme začali využívat k vytváření si šancí, které jsme také ve dvou případech proměnili. Domácí ale ze závaru před naším brankářem snížili, ale na konci druhé části neudrželi nervy na uzdě, a tak vstupovali do třetí třetiny v oslabení. Toho jsme využili a utkání dotáhli s přehledem do vítězného konce.“

Pardubice B zaskočily Tygry! Ty zklamaly přesilovky

HBC Pardubice B – HBC Tygři Mladá Boleslav 2:1 (1:0,1:1,0:0)

Střely na branku: 22:20, Vyloučení: 5:1, Přesilovky: 1:5, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 50

Branky a nahrávky: 8. Licek (Langr, Podařil), 20. Langr (Hálek, Geisler) – 24. Lhota T. (Šíma)

Do Pardubic po zimní pauze zavítali středočeští Tygři z Mladé Boleslavi. Poslední celek Pardubic vrhl veškeré síly do zimní pauzy, v níž se dobře připravil. První třetina duelu byla velmi vyrovnaná, ale přeci jenom Pardubice na tom byly o trochu lépe. V čase 7:17 poslal svůj tým do vedení Licek po souhře s Langerem a Podařilem. Zápas se přehoupl do prostředního dějství, v němž navrh zpočátku měli domácí. Langrův gól jim pomohl odskočit na 2:0. Tomáš Lhota však bleskově zareagoval a snížil. Vyrovnaná partie trvala až do konce utkání, přičemž Pardubice trochu znervózněly. Svému soupeři poskytly několik přesilovek. Ty však domácí hráči dokázali ubránit.


Západní divize

Suchdol dal Pedagogu s chutí 8 branek!

SK Pedagog České Budějovice – SK Suchdol nad Lužnicí 1:8 (0:4,0:2,1:2)

Střely na branku: 18:30, Vyloučení: 2:1, Přesilovky: 1:2, Využití: 0:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 58

Branky a nahrávky: 37. Talíř (Vaněček, Kvítek) – 1. Kalát (Laurinc, Mátl), 6. Škarda, 10. Apfelthaler L., 14. Tácha (Mátl, Kalát), 20. Pavlík (Laurinc), 29. Tácha (Mátl, Blafka), 38. Kalát (Pavlík, Mátl), 40. Tácha (Sup, Hadač)

Jihočeské derby slibovalo velkou podívanou, protože oba celky se utkaly na Vrťas Cupu, kde Pedagog ovládl celý turnaj. Pedagog dokonce Suchdol vyřadil v play off fázi, ale 1. Liga je trochu jiná než zimní turnaj. To Pedagog pocítil již po 31 vteřinách, kdy skóre otevřel suchdolský Kalát. Hostující hokejbalisté přijeli do Českých Budějovic s velkou chutí, což se potvrdilo v další fázi hry, kdy Škarda a Apfelthaler Lukáš zařídili vedení 0:3. V první třetině ještě Suchdol hrál přesilovku, kterou zužitkoval. Výsledek 0:4 se s domácí hráči nesl i v prostředním dějství, kdy Suchdol tempoval hru. Pavlík a Tácha navýšili na klidné vedení 0:6. V poslední třetině Pedagog hru srovnal, dokonce snížil, avšak také dvakrát inkasoval a prohrál 1:8. Hattrickem se blýskl Matěj Tácha.

Blatná v přestřelce padla s rezervou Plzně! Ta získala důležité body!

HBC Plzeň B – TJ Blatná Datels 9:5 (1:0, 5:5, 3:0)

Střely na branku: 32:23, Vyloučení: 11:12, Přesilovky: 8:5, Využití: 3:2, Oslabení: 0:2, Diváků: 112

Branky a nahrávky: 6. Pavlík (Pavlíček, Zíka), 16. Kristl (Pavlíček, Krejčí), 19. Král (Slezák, Deja), 23. Slezák (Smeták), 28. Kristl (Pavlík), 30. Král (Slezák), 33. Němčák (Svoboda, Smeták), 39. Smeták (Svoboda), 41. Smeták (Němčák, Svoboda) – 21. Braun, 26. Maňaska, 27. Maňaska (Šilhán), 28. Šilhán (Michálek, Braun), 28. Budoš (Matějka)

K prvnímu jarnímu duelu v 1. Lize na Košutku přijel lídr tabulky. Blatná si byla vědoma, že jako lídr by měla brát tři body. Úvod duelu nasvědčoval tomu, že první celek ligy bude mít navrch, i když jako první inkasoval v čase 5:40 v oslabení. Domácí hokejbalisté se však následně dopustili velké chyby, když v 7. minutě dvakrát faulovali a museli se bránit ve třech. Tento zlom možná rozhodl o celém zápasu, protože Mečouni oslabení ubránili a po první třetině vedli poctivě 1:0. V zápase bylo mnoho vyloučených, přičemž atmosféra postupem času houstla. Plzeň se však mohla na úvod druhé části zklidnit, protože Kristl přidal gól na 2:0. Blatná se zdála velmi podrážděná, protože následně několikrát faulovala a musela se bránit i ve třech. Tuto možnost v 19. využil Král. Avšak první tým Západní divize zapnul a po tomto gólu v oslabení snížil na 3:1 Braun, avšak rázem z přesilovky skóroval domácí Slezák. Mečouni po této uklidňující brance přestali hrát, čehož hosté využili. Petr Maňaska snížil v oslabení a následně využil přesilovou hru, přičemž domácí Jihočechům poskytli mnoho početních výhod. V čase 27:19 už byl stav vyrovnaný 4:4, když se trefil Šilhán. Ve stejné okamžitě reagoval druhým gólem Kristl, ale v téže minutě padla i třetí branka ve prospěch Blatné. Stav po dvou periodách mířil k vyrovnanému stavu 5:5, ale půl minuty před sirénou zajistil stav 6:5 pro Plzeň Král. V poslední třetině se Blatná na nic nezmohla, přičemž Plzeň přidala tři branky. Závěr zápasu byl velmi vyhrocený, došlo i na pěstní šarvátky, kdy hráč Blatné Koubek dostal trest 5+OK.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (trenér Vít Čapek): „Hosté měli v úvodní třetině více ze hry. Nám se podařilo ubránit dvojnásobné oslabení, a naopak jsme sami v přesilovce vstřelili branku. Ve druhé třetině jsme vedli již 5:1. V ten okamžik soupeř vsadil na jednu kartu, přitvrdil v soubojích a vrhnul všechny síly do útoku. My jsme se přestali věnovat hře samotné a rázem byl výsledek 5:5... Ještě do konce třetiny jsme ovšem strhli vedení na svoji stranu. Před poslední třetinou jsme s Tomášem Semerou nabádali hráče, aby se vrátili ke stanovené taktice a věnovali se pouze hře a disciplíně. To se podařilo a odměnou jim je, že porazili první tým tabulky a vstřelili devět branek. Určitě je to povzbuzení do dalších zápasů.“

Středočeská přestřelka ve prospěch Bubáků z Nového Strašecí!

HBC Nové Strašecí – SK Kelti 2008 6:5 (1:0, 4:3, 1:2)

Střely na branku: 31:35, Vyloučení: 5:5, Přesilovky: 2:2, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 52

Branky a nahrávky: 9. Duchoň (Kmeť), 17. Slabý (Čadek), 17. Javůrek (Prokop, Lev), 21. Zdrůbecký (Javůrek), 28. Frolík (Kmeť), 44. Javůrek (Kmeť) - 17. Kohout Martin (Beneš, Maršoun), 23. Kohout Marek (Vozdecký), 25. Taufer (Hrabár), 35. Kohout Martin (Taufer), 45. Hrabár (Beneš)

Na domácích hráčích byla vidět od úvodních vteřin chuť důležitý zápas zvládnout a hostující obrana měla v začátku zápasu plné ruce práce. V zajímavých šancích se objevili Lukáš Lev s Václavem Zdrůbeckým. Kelty v obou případech podržel brankář Lain. Úvodní branky se dočkali diváci na konci 9. minuty, kdy rychlý výpad do obrany Keltů podnikla dvojice Michal Kmeť – Tomáš Duchoň. První jmenovaný našel na levé straně domácího kapitána, který postupoval na Laina sám a přesnou střelou poslal Bubáky do vedení - 1:0. Po vedoucí brance se hra srovnala a ke konci třetiny to byli spíše hosté, kteří byli nebezpečnější. Domácí několikrát zachránil gólman Dvořák, který držel po úvodních patnácti minutách čisté konto. Druhá třetina nabídla divácky a gólově nejatraktivnější podívanou a Strašečtí do ní vstoupili skvěle. V její druhé minutě vybídl k rychlému kontru Adama Slabého Pavel Čadek. Strašecký junior prostřelil Laina z pravé strany a bylo to 2:0. V té samé minutě byla k vidění nejhezčí akce zápasu. Míček do útočné třetiny zavezl Lukáš Lev, posunul jej na Honzu Prokopa, který přesnou nahrávkou ještě vylepšil střeleckou pozici pro Michala Javůrka, který se nemýlil a přesně zavěsil - 3:0. Domácí byli na koni a vývoj zápasu měli pevně pod kontrolou. Přibrzdila je však snižující branka v podání Keltů, kdy míček do prázdné branky uklízel po nahrávce Ondřeje Beneše Martin Kohout - 3:1. Vedení o tři branky si vzápětí vzali zpět domácí a gólové hody mohly pokračovat. Po čistě vyhrané buly v podání Javůrka se střelou "z jedničky" prosadil Zdrůbecký - 4:1. Kelti se ovšem nevzdávali a příkladnou bojovností si došli pro dvě snižující trefy, kdy se prosadili v rychlém sledu Marek Kohout a Taufer - 4:3. Sedmá branka v rámci druhé třetiny pak padla opět do sítě Keltů. Po závaru v brankovišti hostů se nejlépe zorientoval Vojta Frolík, který napálil míček ze vzduchu přímo do sítě a přinesl tak znovu více klidu na domácí hokejky - 5:3. Po změně stran vysoké tempo opadlo a zejména Strašečtí vycházeli ze zajištěné obrany a snažili se co nejvíce držet míček na svých hokejkách. Berounští se do větších šancích nedostávali a k dalšímu snížení skóre jim pomohla až chyba v domácí obraně. Nepřesné vyhození Vojty Rychlého zachytil Martin Kohout, jehož střelu za záda Dvořáka nešťastně ztečoval Ondřej Duchoň - 5:4. Bylo tak jasné, že o pořádné drama až do posledních sekund zápasu nebude nouze. Bubáci mohli znovu odskočit zásluhou Patery. Ten však nastřelil pouze tyč branku Keltů, kterou hájil nově od začátku třetí části Koudela. Ani ten však neudržel čisté konto, když jej po nahrávce Michale Kmetě prostřelil ranou od červené Michal Javůrek - 6:4. Hosté se ale ani za tohoto stavu nevzdali, v poslední minutě odvolali brankáře a byli odměněni dalším snížení, o které se postaral Hrabár - 6:5. Poslední vteřiny zápasu si poté Strašečtí již zvládli pohlídat a mohli se tak radovat ze zisku důležitých tří bodů.

Zdroj reportáže: HBC Nové Strašecí

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): „První dílek do jarní skládačky je za námi. V bodový zisk se nám jej však přetavit nepodařilo, přestože šanci jsme rozhodně měli. Některé inkasované branky do naší svatyně však byly hodně laciné. Naopak na vstřelený gól jsme se poměrně nadřeli a navíc pokaždé, když jsme se přiblížili na dostřel, soupeř své vedení navýšil. I díky dalším výsledkům se ze souboje o play-off v naší skupině stává solidní drama, ve kterém budou rozhodovat maličkosti.“

Ústecké derby zvládla lépe Vlčí Smečka!

HBC Ještěři Ústí nad Labem – Vlčí smečka Ústí nad Labem 3:5 (1:1,1:3,1:1)

Střely na branku: 29:18, Vyloučení: 3:4, Přesilovky: 3:2, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 49

Branky a nahrávky: 13. Jejkal (Gottfried), 16. Vaněk (Tomáš), 45. Kučera (Jelen, Gottfried) – 7. Singer (Michajličenko), 23. Poláček, 27. Zajan (Singer), 28. Grosse (Zajan, Škurla), 38. Kapusta (Singer, Michajlličenko)

Ústecké derby se neslo v duchu dobré věci a tamní diváky čekal dobrý hokejbal. Favorit z Vlčí smečky začal lépe, když šel v 7. minutě do vedení. Ještěři ve 13. minutě dokázali vyrovnat na 1:1. Na úvod prostřední části se misky vah překlopily na stranu Ještěrů, kteří po gólu Vaňka vedli 2:1. Poté se však jejich produktivita vytratila, a toho Vlčí smečka využila. Nejdříve přišlo vyrovnání a následný gól z přesilové hry, přičemž Grosse ve druhé třetině navyšoval na 2:4. Poslední třetina byla velmi vyrovnaná, přičemž Ještěři tlačili. Dobrá obrana a produktivita vynesla hostům branku na 2:5, přičemž Kučera reagoval půl minuty před koncem. To zastavilo skóre na 3:5 pro Vlčí smečku.

Nové Strašecí proti Berounu získalo důležité body v honbě za play off. Potvrdí to i v dalším kole? Zdroj fotky: SK Kelti 2008.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Suchdol nad...
15 67:34 34
2.
TJ Blatná Datels
13 66:38 29
3.
TJ KOVO Praha
14 57:45 28
4.
Ježci Heřmanův...
14 55:39 27
5.
Vlčí smečka...
14 44:35 27
6.
HBK Bulldogs Brno
15 48:46 24
7.
SK Kelti 2008
15 56:51 23
8.
SK Kometa Polička
12 51:30 21
9.
HBC Tygři Mladá...
13 51:64 16
10.
TGB Swietelsky...
15 42:60 16
11.
HBC Nové Strašecí
15 48:70 12
12.
TJ Lokomotiva...
13 31:59 10
13.
HBC Malenovice
14 33:78 6