CROSSDOCK Extraliga

Otevřít si bistro bylo spontánní rozhodnutí, říká s úsměvem tahoun extraligového KOVA Petr Ogurčák

Petr Ogurčák, pro všechny hokejbalové fandy velice známé jméno. Držitel několika extraligových titulů s Kladnem, reprezentant, ale také milovník jídla. Petra jsme mohli naposledy vidět v dresu trápícího se KOVA z Prahy a sám uznává, že od pádu do nižší ligy je zřejmě zachránila pandemie Covid – 19.

Málokdo ale ví, že Petr si se svojí manželkou Gábinou otevřel bistro v Praze, které se zaměřuje na zdravou stravu, snídaně a brunche, které patří mezi jejich nejoblíbenější jídla dne. Otevření bistra Etapa předcházel kulinářský blog, za který manželská dvojice obdržela cenu Czech foodbloggers of 2019. Instagramové účty PG Foodies a Etapa PG foodies mají dohromady přes 30 tisíc sledujících, což je obdivuhodné číslo. O svém byznysu, hokejbale v Praze a Kladně si můžete přečíst v rozhovoru, který poskytl Petr Ogurčák naší redakci.

Oba nás baví jídlo

V roce 2019 jste se svým kulinářským blogem získali cenu Czech foodbloggers of 2019. Pomýšleli jste vůbec na nějaké ceny při svých začátcích?
Vůbec ne. Chtěli jsme původně začít psát o tom, co jsme v Londýně zažívali, ale nikdy jsme nezačali a po návratu jsme začali psát o jídle.

S manželkou Gábinou jste si otevřeli bistro v Praze, co Vás k tomu vedlo?
Baví nás jídlo. Oba jsme na volné noze. Gabča jako PPC konzultantka a fotografka, já UX designér a chyběl nám větší kontakt s lidmi. To je taková oficiální verze (smích). Jinak to bylo hodně spontánní rozhodnutí. Hledali jsme výdejní místo k e-shopu, který jsme měli. Po dvou letech se objevil tenhle prostor, šli jsme se tam podívat a řekli si, že tu něco vytvoříme. Pořádně jsme ani nevěděli co.



Petr s manželkou Gábinou rozjeli vskutku zajímavý projekt. Zdroj fotky: facebookový profil P&G Foodies


Nakonec se vždy shodneme

Bistro Etapa se specializuje na snídaně a brunche, proč zrovna toto zaměření?
Je to naše nejoblíbenější jídlo dne (úsměv).

V manželství mají dva lidé „občas“ jiné názory. Jak to máte s manželkou? Shodnete se na všem ohledně vašeho podnikání?
Názory máme samozřejmě různé. Ale nakonec se shodneme. Pracujeme spolu 10 let a dokážeme celkem dobře oddělovat pracovní a osobní věci.

Začínali jsme zase od znovu

Při pohledu na sociální sítě PG Foodies je vidět, že zdravá strava a moderní plating je pro Vás základem. Rozhodl jste se pro zdravou kuchyni i díky Vašemu hokejbalovému životu?
Taky to hrálo roli. Po roční pauze, kdy jsme byli v Londýně, jsem se vracel k hokejbalu a strava byla jedna z věcí. Drželi jsme tzv. Whole 30, kdy se spousta potravin vyřadí a po pár měsících je znovu zařazujete a sledujete, jak na ně vaše tělo reaguje.

Jak jste se vypořádali se situací ohledně koronaviru? Řešili jste nějak rozvoz, výdejní okénko nebo jen e-shop?
Nakonec to pro nás bylo dobré období. Bylo to hrozně náročné. Začínali jsme zase znovu. Museli jsme každý den vymýšlet něco nového, ale otevřeli jsme celkem rychle e-shop, což pro restaurace a bistra není úplně běžné. Lidi to bavilo, chodili k okýnku, objednávali online. Změnili jsme koncept, změnili jsme se na koloniál a pekárnu. Hodně nás to zase naučilo.




Hokejbal mě stále baví

A nyní už k hokejbalu. S KOVEM se Vám letošní sezóna příliš nevyvedla. Myslíte si, že pandemie s největší pravděpodobností zachránila KOVO v Extralize?
Upřímně, myslím, že ano.

Příští sezóna už nám klepe na dveře a letní přípravy začínají. Uvidíme Vás opět v dresu KOVO Praha?
Sám nevím. Nevím, jak to budu mít časově. Baví mě se hýbat, baví mě hokejbal, ale neumím moc věci dělat napůl, tak uvidím, jestli to půjde skloubit.

Byl jste součástí zlatých časů na Kladně. Jak na ně vzpomínáte? Můžeme Vás v budoucnosti vidět ještě v kladenském dresu? 
Kladno je pro mě sportovně pořád domov. První, na co o víkendu koukám je, jak kluci hráli. Byly to skvělé časy. Hrozně rád si to někdy připomenu. Ty euforie při prvních titulech už člověk asi nikdy nezažije, ale o to je to hezčí. Asi jedině na nějakém veteránském turnaji (smích). Přestěhovali jsme se do Prahy a už jsem nemohl investovat tolik času a úsilí a bez toho to na takové úrovni, jaká v Kladně je, hrát nejde a ani jsem to takhle nechtěl.



Petr Ogurčák v dresu KOVA v derby proti Kert Parku. Autor fotky: Mikeska Photography.
Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9