Různé

Vybavování s hráči před zápasem je pro mě nepřípustné, říká rozhodčí Jiří Volkán

Dalším hokejbalovým rozhodčím, kterého jsme pro vás vyzpovídali, je Jiří Volkán. V našem rozhovoru nás nechal nahlédnout pod pokličku hokejbalových sudích a přiblížil i to, jaká nová pravidla by rád viděl v hokejbalovém prostředí.

Já jsem asi úplný extrém

Vzpomínáte na své rozhodcovské začátky? Jak složité pro Vás byly první zápasy v pruhovaném dresu?

Ano pamatuji, dokonce mám někde i fotku z toho zápasu. První zápas jsem pískal s Pavlem Fingerhutem, který patřil a patří stále k velmi kvalitním rozhodčím. Sice moc neumí pravidla, ale cit má skvělý a hráči ho respektují. Ten zápas se hrál v Praze na Palmovce a vím, že jsem v tom zápase neudělal vůbec nic, soutěž to byla jistojistě liga mladších žáků. První zápasy v pruhovaném dresu byly asi u všech stejné. Neznám nikoho, kdo do prvních zápasů vlétl jako uragán a byl skvělý. To se mění až časem a zkušenostmi.

Jak jste se vůbec k činnosti hokejbalového sudího dostal?

Já jsem asi úplný extrém. Přešel jsem k hokejbalu od florbalu. Kdysi jsem ve florbale součástí akce náboru rozhodčích povinně pískal pár zápasů a chytlo mě to. Nicméně, ten sport mi nepřirostl k srdci a při náboru hráčů do klubu TJ Kovo Praha jsem začal hrát hokejbal. No a při dovršení věku 15 jsem se dobrovolně přihlásil jako rozhodčí hokejbalu, prošel jsem školením a začal pískat.

Co považujete na práci rozhodčího za nejobtížnější?

To se těžko říká. O mně se ví, že pravidla mám nastudované od začátku až do konce, takže na pravidlech mě mnoho lidí nenachytá. Nejdůležitější ale je, aby rozhodčí neřídil utkání podle pravidel, ale v duchu pravidel, což mi někdy dělá trochu problém. Myšleno tím to, že třeba pravidlově je to správně, ale úplně se to do utkání nehodí.

Jiří Volkán (vpravo) je zkušeným extraligovým rozhodčím. Zdroj fotky: Archiv Jiřího Volkána.

Není hřiště, kde se mi nepíská dobře, ale obecně se mi hůř píská pod umělým světlem

Existuje nějaký tým, ke kterému máte blíž než k ostatním? Který tým rád pískáte a proč?

K žádnému týmu blíž nemám, jsem dost odtažený a hodně působím jako takový podivín. Přistupuji k tomu maximálně profesionálně a není mi ani příjemné nějaké vybavování s hráči před zápasem. Po zápase s tím problém nemám, ale před ním je to podle mě nepřípustné.

Je naopak nějaké hřiště, kde se Vám nepíská dobře?

Není hřiště, kde se mi nepíská dobře, ale obecně se mi hůř píská pod umělým světlem. Hrací plocha se leskne a pokud týmy chtějí hrát s tmavým balónkem, tak jsem ztracený. Pak už jen odhaduji podle pohybu hráčů a doufám, že třeba nebude nějaká sporná situace u branky.

Kdybyste mohl mladým sudím poradit, na co si dát pozor, co by to bylo?

Nebojte se, není to sice procházka růžovým sadem, ale dá se to zvládnout. Člověk se musí naučit si z toho nic nedělat a připustit, že chybovat je lidské. Chyby dělají všichni, ale bohužel chyba rozhodčího je více vidět než chyba hráče. Hokejbal je ale dobrý sport, dává šanci každému, a to se mi na tom líbí. Ten sport dělají především srdcaři a k těm chovám obrovskou úctu.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4