Reprezentace

Jasno o některých hráčích již máme a nyní je musíme vhodně doplnit, prozrazuje Martin Davídek

Reprezentace U18 měla na začátku února další soustředění ve Svitavách. První den hráči trénovali herní situace, druhý odehráli Svitavský pohár. Hlavní trenér Martin Davídek se za reprezentačním kempem ohlíží, hodnotí turnaj a zmiňuje se také o dalších plánech.

Zápasová praxe je tím nejlepším měřítkem

Pane trenére, na začátku února jste se s reprezentací U18 představili na soustředění ve Svitavách, kde jste s týmem pokračovali v přípravách. Jak jste byl s kempem spokojený?

Kemp splnil naše očekávání. Téměř všichni pozvaní hráči se dostavili, někteří reagovali na rychlou pozvánku, a tak jsme měli kompletních 6 formací a 4 brankáře. První den jsme absolvovali s hráči dva tréninky zaměřené na situace 1-1, 2-1, přechod SP (středního pásma) a nějaké hry na uvolnění. Zároveň chci poděkovat Martinu Komárkovi a svitavským činovníkům za organizaci turnaje.

V neděli jste se zúčastnili Svitavského poháru, kde jste pozvané hráče rozdělili na dva týmy a utkali jste se také se dvěma prvoligovými mužstvy. Co vám turnaj ukázal?

Jak se kluci vyrovnají s hokejovým hřištěm, se soupeři mužské kategorie. Jak jsou schopni se připravit na utkání, komunikace uvnitř týmu, komunikace v jednotlivých formacích. Sledovali jsme hráče, jak jsou vybaveni nejenom takticky, fyzicky, ale i mentálně.

Na turnaji jste měli možnost vyzkoušet hráče v různých situacích. Naplnil pohár vaše očekávání?

Ano, splnil. Zápasová praxe je tím nejlepším měřítkem. Každá pětka měla možnost hrát přesilovky, oslabení. Nenasazovali jsme speciální pětky. Chtěli jsme právě vidět, jak si poradí v přesilovce, jak se zorganizují při oslabení dle způsobu přesilovky soupeře. Červený tým si zkusil i dvakrát nájezdy.



Trochu nám kluci zamotali hlavu

Červený tým se umístil na první pozici, bílý na třetí. Jak hodnotíte herní projev obou celků?

Každé utkání bylo jiné. Od vyrovnaných po jasná vítězství a jasnou prohru. I to jsou důležité momenty pro skladbu týmu. Červený tým hrál kompaktně s náznaky slušné souhry, nicméně ani on se nevyvaroval zbytečným dramatům. Silný v obraně s rychlým přechodem do útoku.

Bílý tým ukázal bojovného ducha proti červeným, kdy snižoval v power play. Výborné nasazení proti Mladé Boleslavi s agresivním forčekingem. Nicméně v posledním zápase s Brnem se nedokázal dostat do tempa a jako by ztrácel fyzičku od poloviny utkání.

Zanedlouho začne jarní část. Budete hráče sledovat také na zápasech v různých soutěžích?

Určitě (úsměv). Díky tomu, že jsem hokejbalově na jaro volný, vytipuji si utkání, ve kterých budeme mít adepty na konečnou nominaci a některé hráče si odsleduji. Důležitá bude komunikace s klubovými trenéry jak s nasazováním hráčů do utkání juniorských soutěží, tak možnosti hrát za muže na jakékoliv úrovni. A „ideálem“ by bylo i nasazování hráčů do formací. Mám na mysli složení obranných dvojic či dvojiček či dokonce celých útočných formací. Snad najdeme společnou řeč ve prospěch národního týmu. Jsem optimista.

V minulém rozhovoru jste zmiňoval, že další kemp by se měl konat o velikonočních svátcích. Co na něm máte naplánované?

Bude opět ve Svitavách a bude to poslední kemp, kde kluky uvidíme pohromadě před závěrečnými kempy směřujících k MS. Trochu nám kluci zamotali hlavu. Někteří hráči nás od posledního kempu ne úplně přesvědčili a naopak někteří si tímto posledním kempem řekli o nominaci. V dubnu tedy pozveme 20-25 hráčů do pole a 3 gólmany. Ti se poperou o poslední volná místa do užší nominace. Jasno o některých hráčích již máme a nyní je musíme vhodně doplnit. A to nejenom, aby si sedli herně, ale mimo hřiště. Protože každý ví, že nepotřebuje jen borce do prvních dvou pětek, ale i dříče, hráče týmové. Držte nám palce, ať máme šťastnou volbu při sestavování týmu na cestě za zlatem na MS.