BEKO Pohár juniorů

Užít si konec sezóny chtějí všichni, co se přihlásili, je si vědom trenér Hradce Koza

Východní Čechy budou mít v zastoupení na BEKO Poháru juniorů také Hradec Králové. Trenér Michal Koza v rozhovoru poukázal na problematiku toho, že hráči nechtějí dělat nic navíc, což se nyní po nucené pauze ukázalo. Hráči už ale znovu makají naplno a chtěli by se podívat na finálový turnaj.

Každý zápas bude těžký
Jak náročná byla porada o tom, zda se BEKO Poháru zúčastnit?
U nás to bylo vcelku snadné. My jsme chtěli hrát, kluci jsou taky hladoví po zápasech, takže jsme se jednoznačně shodli už při naznačení této myšlenky. Jedinou zábranou mohla být skupina s velkými přejezdy, ale to se naštěstí nestalo.


Pro některé hráče se jedná o poslední rok v mládežnických soutěžích, zvolili jste účast třeba i z toho důvodu, aby aspoň mohli symbolicky sezónu ukončit?
Kluci si to zvolili sami, když by nechtěli hrát, do poháru bychom nešli nebo bychom sestavili tým z mladších ročníků. Určitě si chtějí ještě užít zbytek sezóny, když už ta možnost je a my také.


Začínají být již letní teploty, dá se na to nějak připravit?
Stejně jako každý rok, kdy koncem sezóny už bývá větší teplo. Letos bych naopak řekl, že je jaro a ten přechod do léta zatím chladnější, takže nic nového. Příprava je stále stejná, hokejbal se hraje takřka za každého počasí. Jsem rád, že se hraje a že se letní sport hokejbal konečně hraje i skoro v létě. (úsměv) Ty začátky jarní sezóny na konci února, aby se vše stihlo, nejsou úplně ideální z mého pohledu. Na druhou stranu vím, jak těžké je to všechno sestavit a stihnout, takže to bohužel jinak zatím nejde.


Vaše skupina je plná kvalitních celků, těší Vás složení týmů?
Stoprocentně. Jsem rád, že každý zápas bude těžký a bude mít kvalitu extraligového play off. Uspěje ten, kdo bude mít víc trpělivosti a větší odhodlanost a chuť, protože užít si konec sezóny chtějí všichni, co se přihlásili.


Jen trénovat nikoho nebaví
S jakými ambicemi do BEKO Poháru vstupujete?
Jdeme si užít konec sezóny a rádi bychom se podívali na BEKO Final Four. Každopádně půjdeme zápas od zápasu a uvidíme, co se podaří. Nevyvíjíme žádný tlak na úspěch, chceme hrát útočný hokejbal a mít radost ze hry. No a z radosti přichází i chuť a výsledky. (úsměv)



Jak přijali hráči informaci o tom, že sezóna pro ně ještě úplně neskončila?
Pozitivně. Jen trénovat nikoho nebaví. Vždycky to musí mít nějaký náboj, takže jsme všichni rádi, že se turnaj dal do kupy. Je tam nějaký cíl, větší než při přátelském utkání, navíc vidina společného víkendu, což každý tým vždycky ještě víc utuží. Zažili jsme to naposledy na finálovém turnaji Extraligy juniorů a k nejvyšší příčce moc nechybělo, a to jsme tam jeli jako outsider.


Jak u Vás zase probíhají tréninky a bude těžké hráče opět dostat během krátké doby do fyzické kondice?
Někteří hráči se udržovali sami, včetně trenérů (úsměv), někteří vůbec. Závěr sezóny to krásně ukáže. Jsme amatérský sport a každý k fyzické kondici musí přistoupit dle sebe nad rámec tréninků. S naším kondičním trenérem jsme umožnili jednou týdně kondiční trénink, vesměs se ho většina týmu účastnila, ale už tam bylo vidět, kdo během karantény občas něco dělal a kdo se jen válel u play stationu. Trochu mě mrzí, že jsme chodili běhat maximálně v pěti lidech, ve skupinách po dvou samozřejmě (úsměv), ale to už je každého věc. Z druhé strany pak člověk vidí, jak nejmenovaný hráč A týmu s číslem 88 každý den dře a dává si navíc, u toho zvládá práci a rodinu s dětmi a u juniorů, kteří si dopoledne odsedí online školu a pak se kopou do zadele, to nejde. Celkově je teď málo lidí, kteří by se sami od sebe dokopali do něčeho navíc. Každý hokejbalista, který chce být stabilně úspěšný, by měl trénovat každý den. Ne na hřišti, ale mimo předepsané tréninky si rozložit běhání, cvičení atd. Jen hokejbalový trénink stačí možná do dorostu, pak už se jen na talentu vozit nedá. Jak říká pan Jelínek, musíš milovat tu cestu, která bolí. 


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9