Reprezentace

Juniorky nezahálí s přípravou na blížící se MS v Liberci

O víkendu 21.- 22.1. 2023 patřila Svitavská hala reprezentačním kempům. Kromě dívek U21 se zde sešly také reprezentační výběry chlapců U14. Hlavním trenérem juniorek je nově Michal Broulík, ten má bohaté zkušenosti z ženské kategorie, kde působil jako pravá ruka Karla Manharta.

Ženská reprezentace se letos nepřipravuje na žádnou vrcholovou akci, avšak juniorky do dvaceti jedna let čeká mistrovství světa v Liberci. Novým trenérem této kategorie je Michal Broulík, který své svěřenkyně pilně připravuje. Dívky mají za sebou ne jeden kemp. Ten poslední se uskutečnil ve Svitavách. Během kempu se sehrála dvě modelová utkání V obou utkáních byli výsledkově lepší chlapci z U14.

Jako pozitivní vnímáme i poctivý přístup a minimum omluvenek, což v nás vzbuzuje dobrý pocit


Dívky U21 se střetly proti chlapcům v kategorie U14 v modelovém utkání (Autor fotky: Jana Nekolová)

Z úvodu sezóny jste se začali s dívkami připravovat na plánované mistrovsví světa v Liberci, které proběhne na přelomu června a července, jak zatím přípravu hodnotíte?

První kemp, jak se už stalo tradicí, tak se uskutečnil v prosinci v hokejbalové hale v Plzni. Do té doby se shromažďovaly informace o co nejširší skupině hráček, která ročníkově nebo výkonnostně spadá do kategorie U21 a připadá v úvahu pro MS do Liberce. Z toho se nám vykrystalizovala skupina cca 40 hráček napříč všemi věkovými kategoriemi. Od nejmladších dívek z U16 až po vrcholový ročník 2002. S dosavadním průběhem jsme spokojeni. Odtrénovali jsme vše, co jsme chtěli. Holky absolvovaly celou řadu obecných cvičení až po základní formování herního stylu, kterým bychom se chtěli na MS prezentovat. Pro některé to bude poslední možnost reprezentovat v juniorské kategorii, takže motivace může být o to větší.

Na druhý přípravný kemp bylo pozváno méně hráček, máte tedy už představu o tom, jakými hráčkami bude tým tvořen?

Na druhý kemp byl sezván nižší počet hráček záměrně a to hned z několika důvodů. Holky od nás dostávají informace o tom, že pokud se nenajdou v příští nominaci nebo jsou v pozici náhradnic, tak to neznamená, že byly z nominace vyřazeny. Obecně jsme měli hodně pohovorů, ať už individuálních nebo po dvojicích či trojicích. Nemáme jednoznačně jasno o složení družstva, protože nedisponujeme 20 hráčkami ročníku narození 2002, tudíž ve výběru figuruje celá řada mladších hráček, které ještě spadají nebo minulou sezónu spadaly do U16, popřípadě U18 a zde je potřeba velmi citlivě posuzovat, vybírat a pracovat s nimi tak, abychom je měli nachystané pro šampionát. Ve finální nominaci i přes své mládí tyto ročníky budou. Až dojde na tzv. lámání chleba, tak to bude na jednotlivých postech opravdu o prsa a to myslím bez jakékoliv nadsázky. Především mezi obránkyněmi máme celou řadu hráček, které jsou na stejné nebo podobné úrovni. Při kempech rotujeme se sestavou, hledáme ideální možné složení hráček k sobě, aby to fungovalo, ale jak se říká, tak papír snese vše a nejdůležitější je, aby to fungovalo na hřišti. Práce s juniorskou kategorií je přeci jen trochu jiná než s dospělými. Mezi juniory obecně nechybí nasazení, rychlost, dravost, ale stále to jsou mladí hráči, kteří častokrát nemají tolik zažitý systém, taktické prvky a může se jim hůře časovat forma pro vrchol sezóny nebo šampionátu.

Máte za sebou dvoudenní camp ve Svitavách, jak jste s kempem spokojený? Na co byl kemp zaměřen?

Nejen s kempem ve Svitavách, ale i s tím, co byl v Plzni, jsme spokojeni. Žádný z těchto kempů nebyl vysloveně zaměřen na nějakou specializovanou činnost. To přijde až později, kde budeme vysloveně drilovat systém a další speciální situace. Oba kempy se nesly v podobném duchu, tedy hráčky absolvovaly celou řadu obecných cvičení spolu s rešením (ne)rovnovážných situací. Trochu jsme se dotkli rozehrávky a založení útoku. Hodně se také střílelo ze všech možných prostorů a za různých podmínek. Probíhal také dělený trénink, kde si na své přišly brankářky, obránkyně i útočnice.

Jak hodnotíte modelové utkání, které dívky sehrály na konci kempu proti výběru U14?

Za obě dvě utkání s kluky jsme rádi. V Plzni jsme taky sehráli modelové utkání, ale to bylo jen mezi námi a navíc si střídačky řídily holky samy. Ve Svitavách už byl na střídačce trenér. Sobotní zápas nebyl z naší strany úplně ideální. Záměrně jsme holkám dali méně informací a nechali jsme hře živelnější pojetí a spád. V sobotu večer jsme si celý den včetně utkání na společné poradě rozebrali a něco si k tomu řekli. Nedělní utkání už bylo z pohledu holek o poznání lepší. Byli jsme mnohem koncentrovanější a organizovanější. Přenesli jsme do naší hry taky věci z tréninku. Škoda závěru, kdy jsme si nechali zbytečně naložit několik laciných branek, které pramenily z lehkovážné hry a kumulující se únavy. Z obou utkání máme pořízený videozáznam, což je dobrý materiál do dalších kempů a holky se zpětně určitě uvidí a ukážeme si dobré i špatné momenty.

Autor fotky: Jana Nekolová. Najdou díky poctivé přípravě juniorky do 21 let na MSJ 2023 dobrou formu?

Jaké jsou Vaše další plány, proběhne ještě nějaký kemp před startem jarní části?

Do začátku jarní části máme v plánu ještě jeden kemp. Na konci února se chceme zúčastnit jednodenního turnaje s týmy kluků, který by se měl tradičně uskutečnit v Přelouči.

V loňském roce jste přivedl Českou Třebovou k titulu v Lize žen, v letošním ročníku však Česká Třebová nefiguruje. Působíte tedy v letošní sezóně někde jako trenér?

Po roční pauze, kdy jsem byl jen u žen, jsem se po dohodě v oddílu vrátil do pozice hlavního trenéra mužů v České Třebové a zároveň pomáhám s tréninky u našich starších žáků.

Kompletní fotogalerii z kempu naleznete ZDE.