CROSSDOCK Extraliga

Na jaře mě čeká moře práce, a to jak v Hradci, tak s nároďákem, uvědomuje si Karel Manhart

Reprezentace hráčů do dvaceti let se ve druhé polovině ledna sešla na soustředění v Plzni. Hlavní trenér Karel Manhart se s týmem připravoval na mistrovství světa. V jarní části ho ale ještě čekají souboje o udržení Extraligy s Hradcem Králové, kam v zimní přestávce přišel na pozici trenéra.

Nasazení a chuť byla z každého hráče znát

Pane trenére, o minulém víkendu jste s reprezentací U20 pokračoval v přípravách na mistrovství světa. Co bylo náplní dvoudenního kempu?

Kemp v Plzni byl dle mého pohledu vydařený. Nejen, že jsme trénovali v hale, ale důležitější bylo, že jsme v pěti tréninkových jednotkách prošli a částečně zopakovali to, co chceme předvádět na MS. Kluci sice nebyli po té pauze úplně rozehraní, ale s tím jsme počítali. Nasazení a chuť byla z každého hráče znát. Už to, že jsme měli jen dvě omluvenky, a to bohužel kvůli zranění, značí, že se ti borci o tu nominaci chtějí porvat. Tréninky jsme zaměřili na herní systémy s tím, že jsme jednotlivé části cvičení trojic a dvojic hráčů začali spojovat do kompaktnosti celé pětice.

V minulém rozhovoru jste říkal, že na prvním soustředění byly nějaké nedostatky, na kterých chcete pracovat. Viděl jste nyní zlepšení před blížícím se mistrovstvím?

Pro ty kluky není jednoduché po pár trénincích nasát to, co po nich chceme, a to není jen o tom, jak bych si představoval, jak budeme hrát. Je to i o té partě, která to mistrovství chce vyhrát. Prostě to chce čas, aby si všechno sedlo tak, jak má. V otázce je dobře řečeno, že se MS blíží a toho času moc není. Já však věřím, že to s touhle partou zvládneme. Každopádně chci říci, že v nácviku v TJ a následně ve hře (utkání s domácí HBC Plzeň) jsme se orientovali výrazně lépe než na prvním kempu.

V Plzni se představíte také v polovině února na mužském mezinárodním turnaji Pilsen Challenge, bude to první větší zkouška před světovým šampionátem. Co od turnaje očekáváte?

Ano, také to tak vnímáme. Turnaj je výborně obsazený, samé dobré týmy. Nejprve jsme chtěli sestavu zúžit na 25 hráčů v poli, ale po dohodě s trenéry HBC Plzeň a Kert Parkem (turnaj mají zaměřený jako přípravu na jarní část sezóny) jsme pět hráčů prostřídali tak, že některé utkání nastoupí za mateřský klub a některé za U20. Tím se nám otevřel prostor vzít více kluků a tím je vidět ve větším počtu. Díky tomu, že se nejedná o závěrečnou akci před MS, přijde nám tato dohoda ideální.



Jestli nám to má vyjít, tak se prostě musí změnit myšlení a makat

Nyní jste také trenérem extraligového Hradce Králové, který jste převzal v nelehké situaci, zatím se nachází na posledním místě. Jak k tomu došlo, že budete bojovat s Hradcem o udržení Extraligy?

Ano, ta pozice není jednoduchá. Cíl je však jasně nastavený, prostě zachránit pro Hradec Extraligu. Koncem loňského roku jsem byl osloven vedením klubu, proběhlo pár telefonů a já jsem si vzal trochu času na rozmyšlení. Zvažoval jsem tři varianty, co budu na jaře dělat. První byla dokončit sezonu na KOVU, druhá pouze skautovat kluky ČR U20 (jezdit na zápasy a vidět je, jak se jim daří v klubu, kolik mají v zápasech minut atd.) a ta třetí jít do té výzvy v Hradci. Musím říci, že to nebylo jednoduché rozhodování, každá ta štace měla pro i proti. Na KOVU jsem byl rád, kluci výborní, parta bezva, ale chyběl širší kádr, který by byl schopný směřovat výsledky k návratu do Extraligy. Nejvíc mi vrtala hlavou myšlenka načíst si borce z nároďáku. Někdy rozhodují opravdu maličkosti a mým cílem je vzít do Liberce to nejlepší, co bude po sezóně k dispozici. Nakonec jsem se rozhodl jít do Hradce a věřím, že to je to, co mě bude maximálně naplňovat.

Do východočeského týmu jste přešel z pražského KOVA. Budete s ním spolupracovat i nadále? Vezmete si s sebou nějaké posily?

S KOVEM jsem vztahy nepřerušil. Není důvod. Vše jsme si myslím vysvětlili, aktivní spolupráci jsme ukončili v dobrém. S kluky z vedení jsem v kontaktu. V této chvíli nemohu říci, jak by možná spolupráce mohla vypadat. Na jaře mě čeká moře práce, a to jak v Hradci, tak s nároďákem. Tak uvidíme. V této chvíli nemyslím, že bych viděl možnost někoho z kluků z KOVA zapracovat do sestavy v Hradci. Je to i trochu z ruky a jsem toho názoru, že by to v této chvíli nebylo správné.

Právě s pražským celkem už máte zkušenosti z minulé sezóny, kde jste zachraňovali nejvyšší hokejbalovou soutěž. Jaké změny máte v plánu v Hradci, aby play down zvládlo?

To máte pravdu, ještě si to dobře pamatuji. Ten systém je trochu zvláštní, tři výhry a jsi v suchu. Není to ale žádná sranda, a to jsem na první schůzce s týmem jasně říkal. Prostě zázraky se nedějí každý den a jestli nám to má vyjít, tak se prostě musí změnit myšlení, makat a makat. Jiná cesta není. Každý trénink, každou vteřinu na place prostě odevzdat své maximum.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9