CROSSDOCK Extraliga

Šneky čeká na jaře boj o play off! Václav Šlehofer st. věří, že letos se postup podaří!

TJ Snack Dobřany nedohrály špatnou podzimní část. Některé duely jim vyšly lépe, některé dopadly hůře. Po 13 duelech jsou Západočeši na 8. pozici, která uzavírá play off. Jak náročné bude se do vyřazovací části dostat podle trenéra Šneků Václava Šlehofera st.? Za co by svůj tým chtěl pochválit?

Chtěli jsme mít více bodů, ale mohli jsme jich mít i méně

Trenére, na podzim se Vašemu celku povedlo posbírat 18 bodů, přičemž máte zápas k dobru. To vše stačilo na 8. pozici. Jaké je Vaše hodnocení?

Chtěli jsme mít více bodů, ale mohli jsme jich mít i méně, což je také pravda. Jádro kádru je tady až nyní, troufnu si říct, velmi kvalitní. jaro to snad potvrdí. Pokud mám trošku obšírněji a upřímně hodnotit, pak tento kolektivní sport a nejen on, což už ale říkám delší dobu, v podstatě i nejmasovější fotbal i někde kolem úrovně divize, je hodně o ústupcích nejen k hráčům. Doba je jiná, kluci mají až na pár výjimek jiné priority a kolektivní amatérský sport upozaďují. Čili pořád musíš chápat u hráčů práci, stavby domu, školy, studia v zahraničí, brigády, maturáky, rodinné oslavy, psa na cvičáku, přítelkyně a já nevím, co ještě. Ten arzenál příběhů je fakt pestrý a bohatý. To ještě nepočítám nemoci a různá bebíčka.

S tím je pak pochopitelně spojený tréninkový proces návazný a cílený k samotným extraligovým zápasům. Jinými slovy, někdy musíš být šaman, abychom společně něco uhráli...

My prostě bývali jiní a ano, pochopitelně v jiné době. To je teď moderní alibi mladých hráčů ve smyslu, že za Vás ale nebylo tohle a za nás je teď tamto. Tak to prostě je. Také jsou mladí hráči, kteří by vše rádi řídili, určovali, navíc vždy jen kolem úst, a přitom o kolektivním sportu nemají ani páru. S těmi tedy raději nespolupracovat. Čili je kumšt v dnešní době poskládat konkurence schopný mančaft na republikové úrovni. Takže vlastně 18 bodů bereme a na jaře se zkusíme porvat o titul, byť to vyzní všelijak. Můžeme a chceme kádr zase posílit, poctivě a s čistým svědomím jej přes zimu vyselektovaný připravit. Také tedy zkusíme i občas kapku zakouzlit, a hlavně se musíme rvát poctivě celé jaro za Dobřany a tradici hrdého městečka z jihu Plzeňska. Jo, ale aby to nebylo jen negativní, jsou určitě kluci, kamarádi, kolegové nejen z trenérské branže a také soupeři, kvůli kterým je pořád radost a chuť hokejbal v Dobřanech posouvat. Je jich opravdu hodně. I noví hráči k nám super zapadli, pomalu k sobě hledáme cestu, zvykáme si a jsem za to moc rád. Osmé místo po podzimu se zápasem k dobru tedy pro nás je zajímavé, ale nikoliv uspokojivé. Chceme a musíme na jaře soupeře ještě víc kousnout. Takže asi tak.

Na kontě máte 6 výher a 7 porážek, což je tak půl na půl. Nemáte ustálené výkony. Kde je hlavní kámen úrazu?

Myslím, že jsem na tuto otázku odpověděl výše. Ale i tak to zkusím. Kádr je sice šikovný, ale i přes posily pořád dost mladý a zdaleka ne tak sehraný a ustálený jádrem velmi kvalitních, zkušených hráčů, které má např. pražský Kert. V létě jsme navíc museli řešit tradičně odchody či přerušení činnosti některých kluků a bylo jich celkem dost. Hnedle dvě lajny, a to je sakra velké číslo, na zapracování nových kluků. Mrzel mne, a moc, odchod Brauna. U Šilhána a Štěpánka jsem to chápal, ti šli domů do Prachatic. Všichni 3 citelně chyběli. Sedli si s námi i lidsky, to byla fakt rána. Kádr jsme tedy narychlo obměnili a doplnili mladými odchovanci, dále šikovnými mladíky na hostování a zkušenou kvalitou na čele s Rudou, Strejčkem či Hronkem. V průběhu podzimu naskočil i v našem dresu explzeňák Krch, a to je další posun kvality v kádru. Také jsme ale měli problém s gólmanem a velký. Loňský výtečný Jásek skoro celý podzim promarodil. Mladý Fukárek to má teprve všechno před sebou, má ale dobře našlápnuto. Maká na sobě, a to mám hodně rád, ostatně jako každý trenér. Už u nás na Plzeňsku i bydlí, čili jen to nepokazit a pracovat na sobě dál. Táta (legenda - J. Fukárek st. – pozn. aut.) mu také určitě dobře poradí, trénuje naše klubové gólmany. Dále v kase zaskočil i Hájek, ten má ale problém s prací a je v podstatě aut. Alternující Košňar z Litic nám také hodně pomohl, jsem za něj rád. Navíc na jaro by k nám měly přijít další posily a opravdu velké, věřím, že i do kasy. Bude to pro klub a celou soutěž téma, tomu věřím.

Extraliga je, respektive jsou, až možná na pár výjimek, stejně výběry těch nejlepších hráčů republiky, nejsou to pouze týmy s odchovanci. Platí tedy, že zbrojí a doplňují kádry všechny týmy, pak ani Dobřany spát nebudou. Na druhou stranu je to nejvyšší soutěž, čili měli by jí hrát ti nejlepší.

Po podzimní části se opět nacházíte na přelomu tabulky, kde se bude na jaře bojovat o play off. Věříte, že letos do vyřazovacích bojů postoupíte? Jak těžké to bude?

Věřím, nevěřím... Nejraději bych trénoval s kolegy stálých 20 kluků s třemi gólmany a pravidelně ve stejném složení alespoň třikrát v týdnu. To ale asi všichni hokejbaloví kluboví trenéři. Realita je i určitě v dalších extraligových klubech, jak jsem zmínil, maličko jiná. Koncepce a plány do budoucna v tomto kolektivním amatérském sportu tedy moc nefungují. No a zpět k otázce, kdybych nevěřil v boj o titul, tak to asi nemá cenu dělat. Všichni chtějí vyhrávat. Ani na tréninku v našem "Gagarin cupu" nechci prohrát, i když vím, že kluci jsou třeba ve více atributech lepší. Naopak, jdu a chci je pokaždé porazit. Prostě neznám trenéra, který jde zápas prohrát. No a těžké to bude. Pořád hrajete nejvyšší soutěž v ČR, takže není zde slabý tým ze všech 12 startujících výběrů.

Tým Šneků po posledním podzimním zápase, který ovládli vysoko 2:7. Zdroj fotky: TJ Snack Dobřany.

Konkrétní věci i třeba taktické nechám pod klubovou pokličkou

Který zápas se vám na podzim nejvíce vydařil? V jednom kole jste dokázali otočit téměř prohraný zápas proti Svítkovu. Jak na něj vzpomínáte?

Povedlo se nám to v posledním kole v Prachaticích, tam si domácí jihočeský výběr po většinu duelu, a při vší úctě, ani nebrnknul. Sehráli jsme to skvěle i po taktické stránce, a i ojedinělé šance domácích zlikvidoval mladý Fukárek. Prostě v tento den na Šumavě opravdu Dobřany dominovaly a napravily tak hloupou a zbytečnou ztrátu po nájezdech z úvodu soutěže v naší Pebal aréně. Se Svítkovem to byl velmi pěkný duel pro diváka. Pro trenéry ale na infarkt. Sice jsme nevypustili ani vteřinu, ale pořád jsme díky soupeřově produktivitě nakupovali banány. Stále jsme ale věřili, že to není možné, co všechno Svítkov, tak snadno a lehce, gólově trefoval. Ta víra a vůle se nám asi vrátila a zápas jsme nakonec strhli v hektickém závěru na svou stranu. Ale pozor, je to myšlené tak, že Svítkov u nás hrál velmi dobře, řekl bych uvolněně. My sice také, ale dlouho bez gólů. No a pak se s nimi roztrhl pytel, třeba i se štěstím, ale válec jménem Dobřany již nešel zastavit. To byla v závěru tedy slušná dílna z dobřanské produkce na konci vyrovnaného souboje. Líbí se mi ale na Svítkovu, že to Petr Kopečný také asi z většiny mydlí s klukama, které si vychovali.

Extraligu si vybojovali stejně jako Dobřany přes zrádné play off 1. Ligy a v nejvyšší soutěži hrají bez ostychu. To uznávám.

Teď všechny čeká zimní přestávka a zimní příprava. Budete spíše na hřišti nebo v tělocvičně? Na co se budete zaměřovat?

Tak samozřejmě by bylo ideální využít celý náš sportovní komplex včetně tělocvičny, „umělky“, tartanového atletického oválu a tak dále. Před dvaceti a více lety bychom ho také stoprocentně využili a pravidelně. Ještě bychom se na to jako blázni těšili. Jenže platí, jak jsem výše uvedl. Musíte ustupovat z nároků a představ, doba je prostě jiná a současní hráči nejsou mnohdy opravdoví „cvoci“ a sportovci, jako jsme bývali my. My jsme to měli více rádi a věděli, že nejen na republikový duel musíme být patřičně nachystaní. Byli jsme soutěživí a tzv. vícesporty… To je celé. No a jinak ano, máme mnoho nedostatků, ale to mají i soupeři.

Konkrétní věci i třeba taktické nechám pod klubovou pokličkou. Spolu s kolegy se tedy opět pokusíme vše sladit, a nejen tréninkový proces nakombinovat tak, abychom na jaře byli konkurenceschopní republikovým výběrům. Dobřany, aby tedy daly zabrat i favoritům extraligy. Nu a nadále budeme snít o titulu.

Proběhne klasicky zimní přípravný dobřanský turnaj?

Chceme odehrát nějaké přátelské zápasy a také uspořádat tradiční turnaj Ledňáček. Soupeři už se rýsují. To už je za ty odbouchané roky klasika. V zimě Ledňáček, v létě Letňáček. Patří to prostě k hokejbalovým Dobřanům.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4