Reprezentace

Národní tým hráčů do 16 let v plné přípravě. Uděláme maximum pro úspěch, zdůrazňuje trenér Čapek.

O víkendu se v plzeňské hale prostřídaly obě 2 skupiny reprezentačního výběru U16 pod vedením trenéra Víta Čapka. Ten přiblížil průběh kempu, ale i proces nominace, nebo další plány před světovým pohárem v Liberci.

Jak se vám obecně zatím pracuje s dětmi ve věku odpovídajícím kategorii U16? Nemáte v plánu zkusit v budoucnu vést ještě jiný z reprezentačních výběrů?

Je to pro mě nová zkušenost, ale byl jsem 4 roky u U18 a ta práce se tolik neliší. Teď jsem u U16 a není to jen o mně, ale o celém realizačním týmu. Chceme udělat maximum pro úspěch týmu na Světovém poháru v Liberci a přípravu hráčů pro vyšší věkovou kategorii. Trénovat reprezentaci je vždy čest a mně je jedno jaká je to kategorie, tak uvidíme.

Považujete rozdělení reprezentace na 2 skupiny za adekvátní postup? Vyhovuje vám možnost nominovat více hráčů, abyste mohl napřímo otestovat jejich kvality?

Máme na přípravu poměrně málo času. Byl to záměr rozdělit hráče na východ a západ, abychom mohli pozvat a přímo vidět více hráčů. Samozřejmě se může stát, že to někomu na kempu nevyjde, ale hráči mají před sebou celou jarní část, kde nás mohou přesvědčit svými výkony a říci si o nominaci. Všichni hráči nemohou reprezentovat, to platí ve všech sportech, ale dle některých doporučení z klubů to vypadá, že úplně každý v daném klubu může nastoupit v reprezentaci.

S tím se pojí i čas strávený s jednotlivými skupinami. Je jednodenní soustředění dostatečné, nebo byste raději věnoval každé z nich alespoň celý víkend?

Bylo by nejlepší vidět hráče celý víkend, ale jak jsem již zmínil, je nastaven takovýto postup. Za jeden den toho moc nezvládnete. Maximálně 2 tréninkové jednotky a jeden modelový zápas, ale jsme rádi za to, co máme.


Celkem nám bylo doporučeno 125 hráčů!

Jak vypadá proces nominace? Jakými všemi aspekty se řídíte, než povoláte hráče do reprezentace? Jde primárně o hráčské statistiky, nebo dáte třeba i na doporučení samotných klubů?

Na první prosincový kemp byli pozváni hráči na doporučení klubů. Celkem nám bylo doporučeno 125 hráčů, z toho jsme vybrali 30 hráčů a 4 brankáře opět s rozdělením na východ a západ. Na druhý kemp jsme povolali hráče na doporučení U14, hráče z loňské U16 a hráče vybrané realizačním týmem. Statistika není pro nás hlavní měřítko, trochu nám ale pomáhá. Jde i o soutěž, jakou hráči hrají, a to zde musí být minimálně dorost. Hráči, kteří hrají pouze starší žáky by v konkurenci vůbec neuspěli, a takových jsme měli v doporučení celkem hodně. Věřte, že strávíme s realizačním týmem hodně času nad výběrem hráčů do jednotlivých kempů.

Jak aktuálně hodnotíte uplynulý víkend? Jste spokojen s výkony hráčů, které jste povolal? A jak vypadala náplň soustředění? Dopadlo vše podle představ, nebo byste zpětně něco změnil?

Kemp splnil naše očekávání. V sobotu 2 tréninkové jednotky a modelový zápas proti U18 hraný 4x20 minut hrubého času. V neděli 1 tréninková jednotka a modelový zápas proti HBC Plzeň B hraný 4x15 minut čistého času. Byla to těžká utkání se staršími, a hlavně zkušenějšími hráči. Pro náš realizační tým bylo velmi přínosné, jak hráči reagují na naše pokyny, jak se chovají, když hrají pod tlakem, jak se vyrovnávají s důrazným soupeřem, a těch věcí bylo hodně.

Co se týče budoucnosti výběru U16, můžete již nyní říci, jak budete postupovat? Jak to vypadá s dalšími přípravnými kempy, a jak bude probíhat redukce kádru?

Další kemp bude 21. – 22. 1. v Plzni a tentokrát bude dvoudenní. Zde bude pozváno 30 hráčů a 6 brankářů. Další kemp plánujeme před Velikonocemi, a pak až v červnu. Dříve to bohužel nejde, probíhají soutěže. Na závěrečnou akci bude nominováno 20 hráčů a 3 brankáři.