BEKO Pohár juniorů

BEKO Pohár bereme jako prestižní uzavření sezóny, říká hlavní trenér juniorů z Letohradu Červinka

Jedním z týmů, který se zúčastní BEKO Poháru juniorů 2020 je Letohrad, který vede Filip Červinka. Ten v rozhovoru prozradil, jak se na pohár celý tým těší, jaké si stanovil cíle, ale také třeba to, jak trávil nucenou hokejbalovou přestávku.

Na světě jsou daleko důležitější věci

Soutěže byly anulovány, přesto se odehraje alespoň BEKO Pohár juniorů. Museli jste dlouho váhat nad tím, zda se do něj přihlásíte?
Neváhali jsme ani na vteřinu. Okamžitě, co se rozvolnila opatření vlády ČR, jsme se dvakrát týdně začali nejdříve zlehka scházet na hřiště. Nyní už jsme v plné přípravě a když se nám zástupci Ligové komise ČMSHb ozvali, zdali se přihlásíme do BEKO Poháru juniorů, který bude probíhat celý červen a vyvrcholí atraktivním finálovým turnajem, nebylo co řešit, kluci jsou natěšení na zápasové konfrontace.


Jaké máte cíle?
Velké cíle si nedáváme, přeci to je více jak dva měsíce, kdy jsme vůbec netrénovali. BEKO Pohár bereme jako prestižní uzavření sezóny 2019/20 a rozloučení se s našimi ročníky narození 2000, protože tito hráči přestupují pro příští sezónu natrvalo do mužů. Samozřejmě uděláme vše pro to, abychom se probojovali na finálový turnaj do Světlé nad Sázavou a uzmuli cenný kov, když se to ale nepovede a hráči nechají na hřišti v každém zápase maximum a nebudou je brát na lehkou váhu, tak budu i tak spokojený, přeci je to jenom sport a poslední měsíce nám jasně ukázaly, že jsou na světě daleko důležitější věci!


Měli od Vás hráči během nucené přestávky nějaké tréninkové plány?
Ano, kolega z A týmu a reprezentace do 20 let Tomáš Friml připravil pro všechny hráče mužů a juniorů tréninkové plány v době karantény. Vím, že někdo na sobě hodně pracoval, někdo z hráčů samozřejmě starších 18 let zase spíše odpočíval a užíval si zlatavého moku (úsměv). Ne, ale teď naprosto vážně, jednalo se o doporučující cviky a tréninky na každý den a když vidím, v jakém počtu se nyní scházíme s juniorkou na tréninky a v jaké kondici a rozpoložení hráči jsou, tak převládá spokojenost.


Jak to vypadá s vaší společnou přípravou? Co už jste stihli odtrénovat?
Od druhé poloviny května se scházíme na hřišti dvakrát týdně, v rámci tréninků se zaměřujeme na jednoduché herní systémy obranné a útočné. Hodně se zaměřujeme na řízenou hru včetně tréninků vhazování, nejedná se o nic složitého, především chceme, aby se hráči dostali do pohody a našli zpátky formu.



Motivaci najdeme hravě

Jak těžké bude po dlouhé přestávce nastavit hráčům hlavy, že je přeci jen ještě o co hrát?
Těžké to moc nebude. Všichni sportovci chtějí vyhrávat, ať se hraje finále Extraligy, nebo benďák za barákem na asfaltovém plácku. My jsme měli navíc nesmírně dobře rozehranou sezónu a chceme se s ní rozloučit, jak nejlépe to půjde. Věřím, že motivaci najdeme hravě. 


Můžete počítat se všemi, nebo se našel někdo, kdo raději vzhledem k situaci sezónu nedohraje?
Měli bychom do BEKO Poháru nastoupit v plné síle. Budou chybět některé posily, které u nás působily na střídavý start z jiných klubů, ale silné jádro by do Poháru mělo naskočit. 


Došlo k přesunutí mistrovství světa juniorů. Jak moc Vás to jako trenéra mrzí a jak hodláte upravit přípravu?
Mrzelo by mě to, kdyby se MS pro hráče ročníku narození 2000 a 2001 vůbec neuskutečnilo. Samozřejmě jsme se všichni těšili na mezinárodní vrchol už letos, ale tím, že se to posunulo, tak je to pro hráče jedině dobře. Máme před sebou další rok příprav, který bude postavený na stejném základu, který jsme měli naplánovaný pro letošek. V srpnu bychom se měli jako v loňském roce zúčastnit Páňa Cupu v Kladně, kde se poměříme se silnými extraligovými týmy a možná dorazí i nějaký zahraniční celek. Následovat bude soustředění podle všeho v Plzni po konci podzimní části a těsně před startem jarní části v únoru. No a následně plánujeme tři finální kempy před samotným startem MS po konci klubové sezóny.


U hokejbalu jste v jednom kole, měl jste šanci si od něj alespoň trochu odpočinout?
Jasně, od března, kdy byl vyhlášen nouzový stav, jsme nemohli trénovat, takže jsem si hezky vyčistil hlavu, odpočinul si a zjistil jsem, že mi pravidelné tréninky a zápasové vypětí neskutečně chybí, takže jsem asi ještě nevyhořel (úsměv). Starám se ale i o partnery svazu a tam nastaly nemalé komplikace, které jsem prakticky celou karanténu řešil, a ještě se staral o mediální chod webu hokejbal.cz a jeho sociálních sítí, takže toho i tak málo nebylo. 


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9