Reprezentace

Přístup a nasazení se nám líbily, ohlíží se za reprezentačním kempem U23 Jiří Mašík

O prvním prosincovém víkendu se reprezentace hráčů do 23 let představila ve Svitavách, kde se připravovala na mistrovství světa. Trenér Jiří Mašík byl na kempu s výkonem svých svěřenců spokojený. Těší ho, že se hráči popasovali i s nepříznivými podmínkami.

Hráči dokázali zapracovávat naše požadavky do hry a cvičení, což nás těší

Pane Mašíku, o víkendu se tým reprezentace U23 představil na kempu ve Svitavách, kde jste se širším kádrem zahájili přípravu na mistrovství světa, které se bude konat příští rok v Liberci. Jak reprezentační sraz hodnotíte?

Sraz hodnotíme převážně kladně. Kluci ukázali, že mají chuť se o místo v reprezentaci poprat. Samozřejmě tam jsou věci, na kterých budeme dále pracovat, ale hráči dokázali zapracovávat naše požadavky do hry a cvičení, což nás těší. A oceňujeme, jak k tomu hoši přistoupili, protože podmínky byly trochu bojové. Hala ve Svitavách je otevřená a zrovna napadl sníh, teploty pod nulou, takže to nebylo ideální. Kluci ale vůbec nebrblali a odmakali to naplno. Jen nás mrzí zranění Michala Macháčka a Vojty Jágra. Tímto jim přejeme brzké uzdravení a snad to nebude vážné.

Před kempem jste jmenoval nějaké nedostatky, na které se chcete zaměřit, byla to kombinace obranných dvojic, útoků nebo zakončení. Poradili si s tím hráči podle vašeho očekávání?

Myslím, že v zásadě ano. Chceme navázat na hru a systém v A-týmu reprezentace, to znamená kombinační hokejbal ve velké rychlosti. Většina hráčů z tohoto výběru hraje Extraligu a někteří z nich jsou potencionální reprezentanti i na MS 2024 ve Švýcarsku. Věříme, že to zvládnou a i ti tři kluci, co byli v Kanadě, nám s tím pomůžou (L. Lhota, Čejka, Langr). Budeme na ně klást velké nároky, jsou to hráči, kteří už pomalu ve svých klubech budou přebírat odpovědnost. Nikdo se nemůže schovávat a počítat, že se svezou s týmem. Chceme na MS 23 hráčů, kteří na sebe budou schopni vzít úspěch týmu.

Zakončení jsme se věnovali hodně, měli jsme i jeden speciální trénink pouze na tuhle činnost. Dát gól ve stoje na tréninku je jedna věc, ale pak tady v rychlosti, pod tlakem a proti nejlepším brankářům věc druhá (úsměv). Ale byla vidět snaha a kluci o tom přemýšleli, což je pozitivní.

Kromě cvičení jste si pro hráče připravili také modelová utkání. Co vám ukázala?

Chtěli jsme původně tým rozdělit na dvě části a hrát, ale kvůli několika absencím jsme nakonec hráli pětky proti sobě a různě jsme to protáčeli. Účel to splnilo. Sice byla v hale zima, ale zase je to velké hřiště, takové co bude na MS. Tam se těch pár metrů navíc projeví jak v kombinaci, tak ve fyzické připravenosti. Někteří útočníci nemají zažité, že po ztrátě míčku v útočném pásmu musí ihned reagovat a zbytečně pak jdeme 50 m zpět do obranného pásma. Dělali jsme právě i cvičení na to, že po nahrávce nebo střele hra nekončí. Hokejbal je tak rychlý, že musí všech pět hráčů být stále v pohybu a reagovat na vývoj hry. V týmu je i několik silných individualit a musíme vyladit, kdy to vzít na sebe, nebo využít kombinaci s ostatními. Projít sám přes tři hráče už je hrozně složité a pak přicházejí zbytečné ztráty. Ale zase jim prostor dát chceme. Věřím, že se nám společně tu rovnováhu najít podaří.


V tom ročníku je několik nadějných hráčů

Předpokládám, že místo v konečné nominaci si chtějí vybojovat všichni, větší motivací nyní může být také domácí mistrovství světa. Byl jste spokojený s jejich výkonem?

V tomhle ohledu jednoznačně. Jsou to dospělí kluci, vědí, o co se hraje. Navíc nepředpokládáme, že by někdo v tomhle věku přijel na kemp se jen pobavit (úsměv). Vědí, že budeme vyžadovat tvrdou práci. Máme rádi i srandičky. Byly tam různé prémie, jako třeba prohraný tým zpíval písničku nebo soupeře nesli na zádech do kabiny, ale musí to být podložené 100% nasazením v tréninku. Samozřejmě tam rozdíly jsou, ale to je normální. Přístup a nasazení se nám líbil. Bylo i znát, že jsou kluci po podzimu rozehraní. Bohužel jsme řešili několik omluvenek z důvodu zdravotní nebo pracovní stránky, ale překvapivě i odmítnutí reprezentovat. To nás mrzí, ale respektujeme to.

Na soustředění jste pozvali také mladší hráče, kteří v létě vybojovali vítězství na Světovém poháru v Pardubicích. Je v týmu velká konkurence? Jak těžké je si vybojovat místo?

To jsme avizovali, že v tom ročníku je několik nadějných hráčů a ti to potvrdili. Nejen zvýšili konkurenci, ale myslím, že někteří budou patřit k lídrům tohoto týmu. Konkurence tam je, ale zase ve třech ročnících 2000–2002 je omezený počet hráčů. Zase na druhou stranu, jak jsem psal, většina z nich hraje Extraligu mužů a jsou v ní vidět bodově i herně. A třeba mezi brankáři to je velký přetlak. Je tady minimálně 5 výborných brankářů. Vybrat 23 hráčů na MS bude jako vždy náročné a doufáme, že vybereme ty správné typy. Je to hodně silný výběr, ale jak jsem psal před kempem, musíme to potvrdit na hřišti.

S přípravami na mistrovství světa moc času není, vrcholná akce sezóny je na programu příští rok na přelomu června a července. Jaké jsou další plány přípravy?

Je to tak, sice zbývá přes půl roku, ale na přípravu budeme mít jeden kemp v únoru a pak až červen před MS. 11.–12.února bychom měli mít kemp opět ve Svitavách. V sobotu společně s A týmem reprezentace, kdy budeme dvakrát sami trénovat a jeden zápas proti Áčku. V neděli bychom se měli zúčastnit turnaje se třemi extraligovými týmy. Vše se ještě dolaďuje. Tam už bychom chtěli mít kostru týmu. V červnu je ve hře také turnaj společně s Áčkem ve Švýcarsku, nebo budeme mít cca dva kempy. Poslední bychom určitě rádi absolvovali v Liberci, abychom si to osahali a už se tam zabydleli. Chceme využít domácího prostředí. Všichni se těšíme na vrcholnou akci a společně pro úspěch obětujeme hodně.


Národní tým hráčů do 23 let na Evropském poháru v Pardubicích neuspěl, ale v kádru má dostatek kvalitních hráčů doplněných o nadějné hráče ročníku narození 2002. Autor fotky: Kristýna Butašová.