1. liga

Poslední podzimní kolo 1. Ligy uzavřely přestřelky! Kdo se z nich radoval?

Poslední podzimní zápasy druhé nejvyšší soutěže v Česku určily, jaké bude složení tabulek ve východní a západní divizi během zimní přestávky! Fanoušci hokejbalu si v 1. Lize mohli užít zajímavé přestřelky, které pro některé kluby znamenaly důležité body!


Východní divize

Neděle 27. listopadu 2022

KOVO v Brně neuspělo! Blýskl se brněnský navrátilec Nazad

HBK Bulldogs Brno – TJ KOVO Praha 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)

Střely na branku: 28:24, Vyloučení: 4:3, Přesilovky: 3:3, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 19

Branky a nahrávky: 7. Nazad (Dmytryszyn, Zemen S.), 8. Emmer (Hudec, Baláč), 18. Dmytryszyn (Vysloužil), 33. Heide (Fišar, Jandourek), 35. Nazad (Zimandl, Baláč) - 37. Ruda (Tóth, Kruček)

Dva týmy, které mají naprosto odlišný styl hry. Razantní Brno se zkusilo vyzrát na šikovné KOVO. Úvod zápasu byl spíše zahřívací, avšak navrátilec do brněnské sestavy Nazad byl v 7. minutě připravený k pohotové dorážce. KOVO tato branka značně zasáhla, protože v další minutě okamžitě inkasovalo. Emmer se trefil z mezikruží po nahrávce Hudce. Skvělý brněnský gólman svůj tým také držel. Po první přestávce mohl Šach potřetí vytahovat balónek z branky. Vysloužil hodil balónek z rohu před branku, kde se nejlépe zorientoval Dmytryszyn. Pražané se po třetí brance vzpamatovali a šli do tlaku, ten ale zlikvidoval brněnský brankář. Ve třetí třetině bylo pro hosty ještě hůře, když střelou z úhlu překvapil Heide a tím zvýšil na 4:0. Ve 35. minutě přidal druhý gól Nazad po pasu Zimandla. Na stav 5:0 zareagoval pouze Ruda gólem na 5:1.

Tygři v přestřelce na Kometu nestačili! Ta brala tři body

HBC Tygři Mladá Boleslav – SK Kometa Polička 4:8 (1:1,2:5,1:2)

Střely na branku: 34:40, Vyloučení: 4:0, Přesilovky: 0:4, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 28

Branky a nahrávky: 15. Lhota T. (Lhota L.), 22. Lhota T., 30. Lhota L. (Malina), 34. Lhota T. (Malina, Lhota L.) – 10. Hnát, 19. Štefka M. (Hejtmánek J.), 20. Havlík L. (Tobiáš J.), 25. Štefka M. (Bláha), 28. Malý (Tobiáš O.), 29. Holec (Štefka M., Kábrt), 34. Bláha (Hejtmánek J., Tobiáš O.), 35. Hejtmánek J. (Štefka M.)

Velká přestřelka se uskutečnila v Mladé Boleslavi, kam přijela dobře naladěná Polička. Začátek duelu nepřinesl nic zajímavého, protože obě mužstva se dostávala do tempa. Tygři ale brzy faulovali a z přesilové hry se prosadil Hnát. Vypadlo to, že Kometa udrží těsný náskok do první pauzy, ale Tomáš Lhota šikovně vyrovnal 23 sekund před první sirénou. V úvodu druhé části poslal Kometu do vedení tvrdou střelou Matěj Štefka, na kterého o minutu později navázal Havlík. Kometa dala podruhé prostor T. Lhotovi, který v čase 21:21 snížil na 2:3. Kometa si hru užívala a byla skvěle naladěna, to ukázala smršť branek mezi 25. a 29. minutou, kdy se trefili Štefka M., Malý a Holec. Tygři na tyto góly reagovali pouze jednou brankou, stav tedy po dvou třetinách byl 3:6. Kometa odskočila na větší brankový rozdíl i ve třetí třetině po brance Bláhy. Tomáš Lhota dále dokázal zkompletovat hattrick, avšak Josef Hejtmánek pečetil vysokou výhrou Poličky 4:8.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „Jsme rádi, že jsme soupeři oplatili porážku z domácího zápasu. Padlo hodně branek a některé byly po pěkných akcích z obou stran, takže zápas byl zajímavý. Důležité bylo, že jsme hráli disciplinovaně a neměli žádného vyloučeného. Tentokrát jsme i dokázali využívat šance. Myslím si, že v týmu panuje dobrá atmosféra, kluci si zápasy užívají. To je základ úspěchu, takže po podzimu jsme určitě spokojeni.“

Pardubice se natahovaly po skalpu Ježků! Ale marně

HBC Pardubice B – Ježci Heřmanův Městec 2:3 (1:1,1:2,0:0)

Střely na branku: 22:25, Vyloučení: 5:5, Přesilovky: 4:4, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 69

Branky a nahrávky: 10. Podařil (Lang, Bolek), 25. Deml (Kašpar, Socha) – 8. Pilař J. (Sedlák, Šmíd), 19. Novelinka (Macenauer, Trojek), 26. Šmíd (Kachlík, Pilař J.)

Do zápasu vstoupily dobře obě mužstva. Jak Pardubice, tak Ježci si vypracovali dobré pozice ihned z úvodu. Největší šanci ale měl hostující Novelinka, který netrefil prázdnou klec. Pardubice se ale brzy bránily v oslabení, v němž Musílek našel Šmída, který na středu pásma vybídl J. Pilaře a ten trefil přesně. Po rychlé brance ale domácí zareagovali rychlých gólem Podařila. Zápas se přehoupl do druhé dějství, v němž se Macenauer dostal ke střele, kterou pohotově dorazil Novelinka. Avšak ježci ve 25. minutě chybovali a skrytou střelu hostující brankář pustil za svá záda. Rázem se ale do velké šance dostal Šmíd, který se nejlépe zorientoval na brankovišti Pardubic. V rámci poslední třetiny Ježci poctivě bránili, čímž zamezili Pardubicím vyrovnat a zápas tím prodloužit.

Ohlasy po zápase:

Ježci Heřmanův Městec (hráč Lukáš Vajda): "Utkání bylo zajímavé a konečně opět dobře takticky zvládnuté. Změna prvního útoku přinesla své ovoce a výsledkem byly dva důležité góly. Přesto je do jarní fáze, kde půjde opravdu o hodně, stále co zlepšovat. Je ovšem velkým pozitivem, že máme nahráno trošku více bodů a situace tak bude pro nás přeci jen mnohonásobně lepší než v sezoně minulé."

Západní divize

Neděle 27. listopadu 2022

Nové Strašecí prohloubilo krizi proti Vlčí smečce!

Vlčí smečka Ústí nad Labem – HBC Nové Strašecí 8:1 (2:0,6:1,0:0)

Střely na branku: 45:36, Vyloučení: 4:3, Přesilovky: 2:3, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 39

Branky a nahrávky: 10. Baxa (Faigl, Tůma), 13. Tůma (Škurla, Zákon), 18. Grosse (Faigl, Strnad), 19. Gottfried (Michajličenko, Škurla), 22. Škurla (Grosse), 22. Strnad (Faigl, Hajn), 25. Grosse (Michajličenko), 29. Grosse (Faigl, Janák) – 24. de Fin (Lev L., Javůrek)

Novému Strašecí se podařilo do zápasu vstoupit dobře. Hosté měli mnoho šancí, ale zkušené Vlčí smečce stačila jedna možnost. Tu v 10. minutě lehce využil Baxa. Od této branky otěže zápasu přebrali domácí, kterým se podařilo dostat do vedení 2:0. Vlčí smečka si lehkost přenesla do druhé části, ve které ji vycházelo vše. Skvělé kombinace střídaly ještě ty lepší a Nové Strašecí bylo jako na pouťovém kolotoči. Gólovou druhou třetinu odstartoval Grosse, přičemž mezi střelce se zapsali ještě Gottfried, Škurla a Strnad. Grossemu se ještě povedlo zkompletovat hattrick. Nové Strašecí se povedlo pouze snížit z přesilové hry, což bylo vše. Třetí třetina skončila bez branek, přičemž domácí si došli pro pohodové tři body.

Suchdol ubránil několik přesilovek! Za odměnu bral proti Mečounům tři body

HBC Plzeň B – SK Suchdol nad Lužnicí 2:3 (0:2,0:1,2:0)

Střely na branku: 26:27, Vyloučení: 4:8, Přesilovky: 8:4, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 54

Branky a nahrávky: 33. Svoboda J. (Kopal, Reiser), 40. Král – 4. Kalát (Laurinc), 14. Mátl (Blafka, Kalát), 28. Císař (Blafka, Apfelthaler)

Plzeň si chtěla spravit chuť posledním domácím zápasem na podzim. Suchdol nečekalo v Košutce nich jednoduchého, ale jihočeské zkušenosti se ukázaly hrát roli. Hosté ve 4. minutě vedli 1:0 po gólu Kaláta. Plzeň se snažila hru vyrovnat, ale skvělý suchdolský brankář svůj tým držel. V 1. třetině se prosadil ještě Mátl z přesilové hry a Suchdol vedl 0:2. Prostřední dějství přineslo několik přesilových her pro domácí, ale Suchdol se v každé dokázal ubránit. Za odměnu na 0:3 navýšil ve 28. minutě Císař. V posledním dějství se domácí uchýlili k bránění, čehož Mečouni využili. Nejdříve snížil J. Svoboda ve 40. minutě to bylo 2:3, ale Jihočeši si tři body připsali zaslouženě.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň (trenér Stanislav Kastner): „Zápas se mi nehodnotí dobře. Suchdol byl silný soupeř. Měl celou řadu kvalitních hráčů, fyzicky byli velice dobře připraveni a na poměry 1. Ligy ve hře výborně organizovaní. My jsme oproti tomu první dvě třetiny vůbec nehráli tak, jak bychom chtěli a jak umíme. Byli jsme bojácní, přidržovali jsme balónky. Nebyli jsme schopni si dobře nahrát, či držet střední pásmo. Když už jsme se dostali do šancí, srazila nás neefektivita. Ve třetí třetině jsme přeskupili řady, náš výkon se zlepšil, a i díky tomu jsme třetí třetinu vyhráli. Bohužel ale ani třetí třetina nebyla podle našich představ a Suchdol si po zásluze odvezl tři body.“

Blatná si na domácím hřišti poradila s Pedagogem, ten zareagoval pozdě

Blatná Datels – SK Pedagog České Budějovice 5:2 (2:0,1:0,2:2)

Střely na branku: 30:26, Vyloučení: 3:4, Přesilovky: 4:3, Využití: 1:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 164

Branky a nahrávky: 5. Braun (Maňaska), 12. Matějka (Fiala), 18. Maňaska (Pangrác), 37. Matějka (Braun, Fiala), 40. Braun (Vinter Z. ml.) – 42. Kovařík (Moser), 44. Malecha (Kvítek)

Od začátku duelu bylo vidět, kdo hraje na domácí půdě. Blatnou hnali její fanoušci, což domácím vyneslo rychlou braku v čase 4:50. Pedagog nevěděl, jak na Datly vyzrát, a proto inkasoval v 1. třetině podruhé. Obrázek hry z prvního dějství se překlopil i do druhé dějství. V 18. minutě navyšoval na 3:0 Maňaska, avšak hra se začala vyrovnávat. Vše došlo do poslední třetiny, v níž Datlové vedli již 5:0. Pedagog zareagoval v posledních pěti minutách dvěma trefami, což ale bylo pozdě.

Kelti proti Ještěrům neuspěli! Ti ukázali zkušenosti

HBC Ještěři Ústí nad Labem – SK Kelti 2008 5:2 (2:1, 3:0, 0:1)

Střely na branku: 51:38, Vyloučení: 5:3, Přesilovky: 1:3, Využití: 1:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 39

Branky a nahrávky: 7. Tomáš (Vaněk, Gottfried), 14. Jelen (Tomáš, Bečvář), 17. Vaněk (Jirkovský, Tomáš), 19. Tomáš (Gottfried, Bečvář), 29. Vaněk (Kučera, Gottfried) - 1. Taufer (Beneš, Hrabar), 34. Maršoun (Hrabár)

Vypadlo to, že Kelti přijeli do Ústí dobře naladěni. Po 10 vteřinách totiž vedli 0:1. Poté však hru začali ovládat domácí, kterým se podařilo rychle vyrovnat. Středočeši Ještěrům poskytli přesilovou hru, kterou v čase 13:02 využil Jelen. Zápas šel do druhého dějství, v němž dominovali Ještěři, kteří trestali chyby Berouna. V 17. minutě navyšoval na 3:1 Vaněk, na kterého rychle navázal Tomáš. Ještěři si vše hlídali, přičemž se jim podařilo minut před koncem druhé periody využít přesilovou hru a bylo to 5:1. Kelti se zmohli ke snížení v čase 33:57 gólem Hrabára. Zbytek duelu však ovládali Ještěři.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): „Dnes zvítězila zkušenost soupeře, a především jeho efektivita v zakončení. Nám se sice dařilo jej místy zamknout v útočném pásmu, jenže střelba úplně nefungovala a řadu vyložených šancí jsme nezužitkovali. Na druhé straně soupeř často útočil po našich naivních chybách do otevřené obrany a dvakrát jednoduše využil přesilovku. Přestože nám nešlo upřít snahu utkání nezabalit a dostat se gólově zpět do zápasu, nebylo to ono. Podzim končíme, po výsledkově slabším rozjezdu a s velmi mladým týmem, na solidní páté příčce a s možností na jaře zabojovat o play off. Ve vyrovnané soutěži, kde každý může porazit každého, bude třeba se na jarní fázi řádně připravit."

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
17 87:48 39
2.
SK Suchdol nad...
17 72:46 34
3.
TJ KOVO Praha
17 67:52 34
4.
Vlčí smečka...
16 53:41 33
5.
Ježci Heřmanův...
17 66:50 31
6.
HBK Bulldogs Brno
17 54:50 30
7.
SK Kometa Polička
16 58:38 28
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
17 66:78 21
10.
TGB Swietelsky...
17 49:66 19
11.
TJ Lokomotiva...
17 42:76 16
12.
HBC Nové Strašecí
17 59:76 15
13.
HBC Malenovice
17 41:95 6