Extraliga dorostu

Dorost Svítkova uzavřel podzim vítězstvím s Kyjovem a potvrdil svůj nárok na první příčku.

Po víkendu známe finální podobu tabulek obou divizí Extraligy dorostu. Divizi východ opanoval pardubický Svítkov, na západě se pak dle očekávání na čele nachází obhájce titulu z Kladna.

Divize východ

Svítkov bez problémů vyzrál na soupeře z Kyjova a upevnil svou pozici lídra východní divize

HBC Svítkov Stars Pardubice vs. HBK Kyjov 9:3 (3:1, 1:0, 5:2)

Sobotní dohrávkou 9. kola mezi pardubickým Svítkovem a Kyjovem zakončila dorostenecký podzim. Svítkov potvrdil roli favorita a se svým soupeřem se příliš nenadřel. Již v první třetině se domácí dostali do pohodlného odstupu a ten si drželi až do samotného závěru. Postupně navíc skórovali ještě častěji, a nakonec se zastavili až na 9 vstřelených gólech. Jediným mínusem z pohledu pardubického mužstva jsou 3 inkasované branky, z nichž 2 padly v průběhu otevřenější 3. třetiny, ve které si domácí hokejbalisté užívali poslední minuty podzimu a stihli hned 5 přesných zásahů. Pod konečným výsledkem 9:3 se podepsala také stoprocentní úspěšnost přesilových her, se kterou mohl být trenér mimořádně spokojen a jistě doufá v udržení této statistiky i pro jaro. Svítkov tak ukázal, že první příčku drží oprávněně a bedlivě vyhlíží nadcházející bitvy i s těžšími soupeři ze západu. I v individuálních statistikách se svítkovským hráčům daří. Útočník Daniel Martínek zaznamenal v zápase 2 góly a 1 asistenci, čímž poskočil na první místo jak v kanadském bodování, tak mezi střelci.

K utkání, ale i k celému podzimu a plánované zimní přípravě se již tradičně vyjádřil šéftrenér svítkovské mládeže Martin Hlavsa: „Poslední domácí zápas s Kyjovem jsme si chtěli hlavně užít. Věděli jsme, že budeme jasný favorit. Přesto jsme se chtěli vyvarovat chyb jako s Opočnem a hrát více přímočařeji. Trenér Uhlíř byl s výkonem spokojen a byl i překvapen výkonem našich nováčků v dorostu ze starších a mladších žáků – Ben Korel, Honza Solař a Vojta Koudela. Mrzí jen větší počet inkasovaných branek. Celkově jsme odvedli velmi dobrý podzim, a až na zaváhání v Ostravě jsme měli spoustu dobrých zápasů. Podzim jsme ovládli na východě o 5 bodů a je to známka naší dlouhodobé a koncepční práce. Přesto víme, že na jaře bude medaile hodně vysoko, a budeme chtít udělat proto mnohem víc, abychom nedopadli jako v loňské sezóně. Základem bude teď zimní příprava, kdy si v prosinci odpočineme a v lednu začnou galeje. Věřím, že náš tým bude morálně silný a podstoupí pro úspěch maximum. Na jaře se budeme chtít rovnat i s těmi nejlepšími týmy jako je Kladno, Plzeň a Kelti. Chtěl bych poděkovat i celému realizačnímu týmu – Filipovi Uhlířovi, Martinovi Korbelovi, a hlavně Gabče Králové za skvělý podzim, který šlapal jako po másle.“

Východ tedy ovládl Svítkov, ale další pořadí v tabulce je značně vyrovnané. Druhé místo patří po podzimu rivalovi z Pardubic a o bod níže zakončuje první trojici HBC Hostivař. Na žádné pozici se nenachází velká bodová propast a jaro bude tak jistě ještě zajímavé.

Divizi západ zcela suverénně ovládlo favorizované Kladno, které před zimní přestávkou přišlo o pouhé 2 body a již nyní pokukuje po obhajobě. S markantním odstupem drží druhou pozici Plzeň, ale opravdu záživný je boj o třetí místo. Hned 5 dalších týmů pohlíží na stupně vítězů s velikým zájmem. Jediným letošním týmem bez bodu je poslední Tatran Třemošná.

Pokračování dorostenecké Extraligy je na programu v neděli 12. března 2023.


Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
14 106:22 42
2.
HBC Plzeň
14 112:20 38
3.
SK Kelti 2008
13 108:22 28
4.
TGB Swietelsky...
13 66:36 26
5.
TJ Blatná Datels
14 58:70 21
6.
HBC Kladno
13 63:42 20
7.
SK Suchdol nad...
13 39:85 18
8.
TJ Tatran...
14 29:82 8
9.
HbC Zliv
13 25:80 8
10.
HBC Prachatice
13 26:82 8
11.
TJ HBC Olymp...
14 37:128 5