Extraliga juniorů

Pardubické derby připravilo Svítkov o druhé místo. Beroun vystřídal na čele Kladno.

Svítkov do pardubického derby vstupoval jako favorit, zápas ale těžce nezvládl. V divizi západ stále probíhá urputný boj o čelo tabulky. Kladno i Hostivař ztratily, Beroun poskočil na první místo, ale Ústí nad Labem může v dohrávce výsledné postavení ještě zásadně poupravit.


Divize východ

Svítkov nezvládl derby a ztratil i Hradec, šanci na druhé místo tak zkusí využít Třinec

Víkendový program nabídl souboj černých koňů soutěže, ve kterém Třinec hostil Hodonín. Hosté ale na neoblíbeném hřišti nenavázali na šňůru tří po sobě jdoucích vítězství a padli. Třinec v domácím prostředí dominoval a všechny tři třetiny ovládl shodně 1:0. Pohodlné vítězství 3:0 mu navíc dává šanci přezimovat na druhém místě v případě zaskočení favorizovaných Ježků následující neděli.

Zajímavý byl i střet dvou posledních týmů ligy v Malenovicích, kam přijeli hráči nedalekého Brna. Přes všechnu střeleckou aktivitu brněnských Buldoků to byli domácí, kdo nakonec těsně zvítězil 3:2. Malenovice tak před pauzou ztrácí na Brno již jen jediný bod. „Do zápasu jsme vstoupili aktivně a vypracovali si několik příležitostí, povedlo se nám jednu z nich využít a jít do vedení, bohužel však při počtu šancí byla jedna branka spíš málo. Brno ve druhé třetině vyrovnalo hru a my se začali spíše bránit, paradoxně jsme to však byli my, kteří jsme podruhé udeřili z ojedinělé šance. Soupeř ještě do přestávky snížil z šance, kterou jsme jim darovali naší lehkovážností. Začátek třetí části se nám nepovedl a nechali jsme Brno vyrovnat. Hned následující akce se nám povedla a šli jsme opět do vedení. Zápas byl pak hodně bojovný, soupeři měli k dispozici dlouhou powerplay umocněnou přesilovkou, ale přesto jsme odolali a opět nás hodně podržel brankář Chovančík. Jsme rádi, že jsme podzim dohráli výhrou, začátek nebyl dobrý, neměli jsme až do půlky října možnost trénovat na klasickém hokejbalovém hřišti a na výkonech to bylo znát. Na jaro se musíme dobře připravit, čeká nás hodně práce a těžký úkol v podobě postupu do osmifinále,“ shrnul výkon svých svěřenců Adam Kovařík, který se netajil ani vysokými cíli pro nadcházející část sezóny.

Šlágr kola byl k vidění v Pardubicích, kde v městském derby bojoval Svítkov o druhou příčku. Trápící se mužstvo domácích vstoupilo do utkání mnohem lépe než do těch předchozích a tradiční střet rivalů tak dostal zajímavý náboj. Po bezbrankové první třetině se Pardubice dostaly do tříbrankového vedení a pro hostující tým začalo drama. Snížení na 3:1 přišlo ještě ve druhém dějství a naděje ožily necelých 6 minut před koncem, kdy se Svítkov dotáhl na rozdíl jediné branky. Zhruba 4 minuty před závěrečným hvizdem však přišel gól na 4:2, který hráče hostů dostal na kolena. Pokus o hru bez brankáře též nevyšel a bylo rozhodnuto. Následný gól na 6:2 byl už jen pouhou ukázkou psychické pohody na straně domácích, kteří si tak nepovedený závěr podzimní části alespoň částečně zlepšili famózním vítězstvím v pardubickém derby. Detailněji zápas popsal Martin Hlavsa: „Do zápasu jsme vstoupili dobře, soupeře jsme v první třetině drželi na uzdě a nepouštěli ho do větších šancí. Snažili jsme se hrozit z rychlých protiútoků. Druhá třetina se nám už tolik nevyvedla a dostali jsme 3 rychlé branky po sobě, které padly po našich chybách. Přesto jsme se nevzdali a snažili se hrát. Z rychlého protiútoku snížila Kubínová po nahrávce Luxe. Do třetí třetiny chceme jít rychle vyrovnat. Bohužel se nám nedaří nadechnout ke tlaku. Přesto se na rozdíl jedné branky dostaneme, když přesilovku využije opět Kubínová po dobré přihrávce od Koudely. Bohužel, soupeř hned dává branku na 4:2, když zpoza branky rychlým zakončením rozhoduje utkání Pleskot. Snažili jsme se hru ještě otevřít a zkusili powerplay – dostáváme ještě 2 branky a zápas končí 6:2. Soupeř byl zkušenější a urostlejší. V osobních soubojích jsme ztráceli. Přesto jsem tým pochválil za dobře odvedenou práci a bojovný výkon. Zkušenosti nám bohužel ale v klíčových momentech chyběli. Nyní počkáme na poslední utkání Třince a Ježků, a uvidíme do které skupiny na jaře spadneme,“ okomentoval překvapivě s klidem svítkovský trenér.

Hradec Králové předvedl doma proti nezastavitelným Ježkům obstojný výkon, ale ani on se z bodů nakonec radovat nemohl. Domácí šli do vedení jako první, ale ve druhé třetině bylo již skóre otočeno a ani následné vyrovnání na 2:2 Ježky nerozhodilo. Vedení 3:2 hráči Heřmanova Městce již udržet dokázali, a pokud neztratí v neděli s Třincem, zakončí podzim s pouhou čtyřbodovou ztrátou na maximální bodový zisk. Pokud tedy Třinec nepřekvapí, udrží se přes zimu i Hradec na druhém místě ligové tabulky.


Divize západ

Hostivař propadla, Kladno ztratilo první místo, Beroun zatím v čele, ale šanci má i Ústí

Prachatice nezaváhaly ani proti Novému Strašecí a připsaly si další 3 body již v několikátém gólově bohatém utkání. Svůj venkovní duel začaly ve velkém stylu, když během první třetiny rozvlnily síť hned pětkrát. Následný útlum domácí k bodovému zisku nepřiblížil a poslední patnáctiminutovku opět prohráli. Celkové vítězství 8:4 pro Prachatice jen potvrzuje aktuální formu Jihočechů. Uvidíme, zda si ji udrží i pro jarní část letošního ligového ročníku.

Překvapení nedopustilo ani Ústí, které doma přivítalo pražské Kovo. Po vyrovnané první třetině zvítězili domácí ve druhém dějství 2:0 a hosté se již nedokázali vzpamatovat. Vyrovnaný závěr s výsledkem již nepohnul a Elba si tak doma mohla důležité 3 body za výhru 4:2 ponechat. Tím zahájila útok na první příčku, na které může ještě před zimou nahradit Beroun. Podmínkou je zvládnuté sobotní dvojutkání s posledním Rakovníkem.

Právě Rakovník se vytasil s velmi překvapivým výsledkem proti do té doby prvnímu Kladnu. Teprve třetím vítězstvím v sezóně na dno tabulky poslal Nové Strašecí a zároveň sesadil obhájce titulu z čela. Kladenským utekl už úvod, ve kterém se domácí dostali překvapivě do dvoubrankového vedení. Otřesení hosté v průběhu druhé třetiny gólově nezareagovali a od závěrečné patnáctiminutovky se tak očekávalo drama. Kladno v ní skutečně dvakrát skórovalo, ale zároveň jednou inkasovalo a zápas ztratilo. Rakovník se pokusí o podobný výkon i následující víkend s ústeckou Elbou, čímž uzavře podzimní část Extraligy juniorů.

O přední příčky zabojovaly i týmy Hostivaře a Berouna. Pražané si doma proti Keltům mohli věřit, vzhledem k formě z posledních zápasů, obraz hry byl však jiný. Neaktivní útok domácích se příliš nečinil a po chudé první třetině byl stav 0:0. Do vedení se dostali ve druhém dějství Kelti, ale na tento gól Hostivař zareagovat ještě stihla. Soupeř jí však znovu utekl na rozdíl jedné branky hned vzápětí a bezzubí hráči domácích nedokázali vyvinout dostatečný tlak, aby s výsledkem něco udělali. Nepřesnosti a nechuť do zápasu způsobili bídné zakončení podzimu v podání Pražanů, kteří se po prohře 1:3 propadli až na 5. místo tabulky. Pro Beroun vítězství naopak znamená posun zpátky na první místo a nyní jen čeká, jak dopadne Ústí proti Rakovníku.