Extraliga juniorů

Podzimní část Extraligy juniorů jde do finále. Šanci na první trojku máme velikou! nepochybuje Taufer

Tabulka juniorské Extraligy je před koncem podzimní části v rámci postupových bojů velmi vyrovnaná. Jaké je aktuální rozpoložení berounského mužstva a jaké jsou jeho postupové naděje? To a mnohem více prozradil jeden z tahounů mužstva útočník Matěj Taufer.

Já to tak spíš hlídám směrem dozadu

Beroun do letošního ročníku Extraligy juniorů vstoupil velmi dobře, nyní se však boj o první příčky vyostřuje. Jak veliká je ligová konkurence? A jak vidíte šance svého týmu na první místo po základní části?

Myslím si, že šanci na první trojku máme velikou. Bohužel jsme ztratili body, které jsme měli uhrát a první místo je už tak hodně vzdálené. Nicméně nepostoupit do první trojky by bylo určitě velké zklamání, protože kvality na to máme. Teď už víme, že rozhodne poslední zápas s Hostivaří, takže se na něj plně soustředíme.

V předposledním zápase vás zaskočily rozjeté Prachatice? V čem spočíval úspěch tohoto soupeře? Je skutečně aktuálně natolik nebezpečný, nebo vidíte spíše zaváhání na vaší straně?

Jednoznačně to jde za naším špatným výkonem. Dostali jsme se do vedení a mysleli si, že to půjde samo. Soupeř nám brzy připomněl, že to rozhodně takhle nepůjde. Nutno podotknout, že Prachatice daly z téměř každé střely branku, i když to je taky umění. Ale v poslední třetině jsme ukázali, co chceme hrát a soupeře jsme v podstatě nepustili ze třetiny. Bohužel to bylo už pozdě.

Sám jste zapsal během tohoto zápasu 3 asistence a opět se nacházíte mezi lídry kanadského bodování. Jak byste porovnal své výkony letos oproti těm loňským, kdy jste mezi juniory nasbíral dokonce 34 bodů? Která z těchto sezón vám poskytla větší herní pohodu?

V minulé sezóně jsem se cítil určitě lépe. V létě jsem prodělal mononukleózu, takže letní příprava pro mě byla specifická. Po dlouhé době jsem musel nabírat fyzičku úplně od nuly. Navíc mám teď jinou roli než v minulé sezóně. Lukášovi Horelovi se daří parádně střelecky a já to tak spíš hlídám směrem dozadu. Ono je to tak asi i lepší, jelikož já jsem přes léto asi zapomněl, jak se dávají góly.

Matěj Taufer je tahounem keltských juniorů, přičemž nesmí chybět ani v A-týmu! Postoupí Kelti při návratu do 1. Ligy do play off? A přezimují junioři Keltů na 1. místě? Zdroj fotky: HBC Plzeň.

Posun výše nám přinesl potřebný impuls a Áčko teď určitě lépe dýchá

Ani následně proti Novému Strašecí to nebyl tak dominantní výsledek, jak by se mohlo očekávat a v posledním předvánočním utkání vás čeká pražská Hostivař. Cítíte se být připraveni na tento střet jak po fyzické, tak i po psychické stránce? Body z daného klání budou bezpochyby hrát zásadní roli.

Bude to zápas, který rozhodne o úspěšnosti podzimu. Naše poslední výkony nebyly vůbec optimální, ale myslím si, že pořád máme schopnosti, díky kterým by neměl být problém ten zápas vyhrát. Důležité bude se správně naladit psychicky. S tím poslední dobu bojujeme. Věřím, že tentokrát to zvládneme.

Stejně jako loni nastupujete i za A tým Keltů, tentokrát již v 1. lize. Jak vám vyhovuje posun vašeho mateřského klubu o ligu výše, a jak vidíte jeho šance na umístění?

Za tuto změnu jsem opravdu rád. Kvalita 2. Ligy byla všelijaká a tým stagnoval. Posun výše nám přinesl potřebný impuls a Áčko teď určitě lépe dýchá. Stavíme to téměř jenom na odchovancích, tudíž máme velmi mladý tým, který ovšem umí předvést konkurenceschopné výkony. Občas nám samozřejmě chybí zkušenosti, ale ty jinak, než praxí nezískáte. Bylo by pěkné dostat se do play-off. My ale musíme jít zápas po zápasu a sbírat každičký bodík, který bude k dispozici a na konci uvidíme.

Zkušenosti máte z loňského roku i s nejvyšší hokejbalovou soutěží. Máte v plánu se v budoucnu upsat nějakému extraligovému mužstvu, nebo se o to nyní nestaráte a soustředíte se plně na 1. ligu v Berouně? Vidíte realisticky, že by se právě Beroun do Extraligy někdy podíval?

 Do Extraligy bych se určitě znovu rád někdy vrátil. Před sezónou jsem měl několik nabídek, ale vzhledem k zotavování po nemoci a přechodu na VŠ jsem se rozhodl soustředit během podzimu jen na Beroun. Času je omezeně a mám problémy to někdy skloubit. Beroun je od Extraligy zatím vzdálen mílovými kroky. Ovšem roste tu spoustu šikovných mladých kluků, kteří můžou pomoct Keltům výš. Chce to určitě čas, ale pokud se tady bude s mládeží pracovat tak, jak se pracuje, je to v budoucnosti nevyhnutelné.