Reprezentace

Hráči se herně i povahově mění, o Světový pohár může bojovat kdokoliv, upozorňuje trenér reprezentace U16 Christ

O ohlasy trenérů vás neochudíme ani v případě nejmladší z reprezentací, a to U16. Tu vedl a povede také příští rok velezkušený kouč z Opavy Jiří Christ. Ten podle svých slov i přes blížící se oslavu sedmdesáti let rok práce navíc jako komplikaci nevnímá a na práci s talentovanými mladíky se těší.

Hlavní trenér národního týmu hráčů do 16 let se v rozhovoru rozpovídal o přesunutí Světového poháru na příští rok či vyhlídkách pro následující období. V rozhovoru také důrazně upozorňuje, že šanci zabojovat o nominaci mají všichni, zároveň však nabádá k pokračování v tvrdé práci.


Je svkělé, že hráči o pohár nemusí přijít

Pane Christe, jaké pro Vás bylo období těsně po tom, co jste se dozvěděl, že dochází ke zrušení, resp. přesunutí Světového poháru?
Stejně jako asi všichni jsem od začátku vzhledem k situaci u nás i ve světě příliš nevěřil, že by se Světový pohár mohl nějakým způsobem uskutečnit. Nedá se nic dělat, my s členy realizačního týmu i hráči to musíme přijmout tak, jak to je.




Prakticky zároveň se zrušením poháru se ale rozhodlo o přesunutí turnaje na příští rok. Nepředstavuje pro Vás další rok dřiny výraznější komplikace?
To vnímám jako velmi dobrý tah. Kluků, kteří o turnaj bojovali, by mi bylo opravdu líto. Odpadla by jim jedna ze špičkových akcí, o kterou mohli bojovat. Zároveň by pak museli čekat další rok dva, než by se případně mohli dostat do osmnáctky. Hráči se zajisté dobře připraví a my budeme mít možnost je o to víc poznat. Jak po stránce hráčské, tak po té lidské. Zároveň je nutné, aby si všichni uvědomili, že pro některé z nich to naopak může mít negativní důsledek. Jeden rok v životě je velmi dlouhá doba, za kterou se může mnohé změnit a u teenagerů o to víc. Tím, že bude delší čas na přípravu, určitě budeme pracovat s širším kádrem a tady se naskýtá otázka, jak to bude se sledováním hráčů… Já jsem již skončil s trénováním na klubové úrovni, a tak budu mít dostatek času cestovat po republice a objíždět nejrůznější utkání juniorské Extraligy a podobně. Takže bych rád zdůraznil, že všichni budou mít šanci se ukázat.


Říkáte, že času budete mít dostatek. Po trenérské stránce to tedy pro Vás problém nebude? Máte chuť a odhodlání ještě ten rok navíc s týmem pracovat?
Nebudeme si nalhávat, že je to pro mě jedna z posledních větších trenérských výzev. U žen se to říkat nesluší, u nás chlapů se může – není tajností, že příští rok oslavím sedmdesátku, avšak chuť mám stále velkou a udělám maximum pro to, abychom dosáhli nějakého pěkného úspěchu. Mám sice několik nabídek z klubů, ale všechnu pozornost už budu upírat na reprezentaci U16 a Světový pohár.


Věřím, že vybereme ten správný tým
Výše jste uvedl, že šanci ukázat se budou mít všichni. Mohou dozrát úplně jiní hráči, tým se může výrazně obměnit. Nebude pro Vás tedy problém znovu pracovat s poměrně širokým kádrem?
Rozhodně nebude. Já tak pracuji desítky let a jsem na to zvyklý. Trénuji od svých 20 let a každým rokem se něco mění, takže tady bych problém neviděl. V pozdějším věku už mnohdy bývají ty výkony hráčů ustálenější. Kdo se dostane do osmnáctky, má velkou šanci i ve dvacítkách, nicméně v těch 15, 16 letech se hráči opravdu hodně mění. I přesto, že ty změny ve hře i v povaze mohou být za ten rok obrovské, věřím, že vybereme ten správný tým.


Narušilo Vám přesunutí turnaje výrazně plány? V jaké fázi byl tým, než došlo ke zrušení zbytku sezóny, a tedy i letošního poháru?
S úplně finálním výběrem jsme ještě nepracovali, nějaké zužování nás ještě čekalo. Nicméně nebudeme si nalhávat. Samozřejmě jsme v hlavách měli utvořeno to jádro týmu a řešila se nějaká nejistá místa v týmu. Proto jsme chtěli objet zápasy jarní části potažmo play off.


Znáte v současné době plán příprav, nebo se momentálně ještě tvoří?
Nerad bych předbíhal, ale v blízké době by se měl konat turnaj na úrovni juniorské Extraligy za účasti těchto celků a my bychom se jej měli s týmem zúčastnit. Během podzimu, kdy budou, věřme, naplno rozjety všechny soutěže moc času nebude, takže poté v zimních měsících přijdou na řadu další přípravné kempy. Dále to pak bude podobné, jako tomu bylo letos.