Reprezentace

Trenér osmnáctky Tomáš Semera: Jestli jsem připraven na další rok tvrdé práce? Rozhodně ano!

Po rozhovorech s trenéry reprezentace mužů a juniorů U20 vám přinášíme také pohled na věc od hlavního kouče národního týmu hráčů do 18 let, kterého se přesunutí šampionátu na příští rok také dotklo. Jaký má hlavní trenér Tomáš Semera pohled na věc? Nejen na to odpovídal v rámci rozhovoru.

Přesunutí šampionátu vnímám pozitivně

Pane Semero, jak jste v první chvíli na zprávu o přesunutí šampionátu zareagoval? Připouštěl jste si hned, že se může jednat o komplikaci, nebo jste se snažil myslet pozitivně?
V momentě, kdy slyšíte, co se děje u nás i ve světě a rušily se či přesouvaly všemožné mezinárodní akce, tak nešlo předpokládat, že by se juniorský šampionát mohl uskutečnit. Když jsme se dozvěděli, že se akce o rok posouvá, a to včetně zachování ročníků, tak jsme to vnímali rozhodně pozitivně, byla to velmi příjemná zpráva. Myslet na nějaké komplikace v tu chvíli nebyl čas.




Jak vypadala ještě před oficiálním přesunutím mistrovství světa situace okolo kádru?
Na začátku února jsme měli poslední kemp. Po tomto kempu jsme si již dělali nějaký obrázek, jak by sestava mohla vypadat. Zbývalo však odehrát ještě celou jarní část a play off, kdy jsme se s realizačním týmem chtěli na všechny hráče zaměřit. Před samotným mistrovstvím jsme měli v plánu ještě tři kempy, kde bychom utvořili finální nominaci.


Stejně jako kolegy Frimla z dvacítek se i Vás zeptám – fakt, že se nezměnila ani pořadatelská země, je pro Vás jistě příjemný, Švýcarsko je velice zajímavá destinace…
Destinace je jistě zajímavá. Tento kantón je navíc poblíž francouzských a italských hranic a skrývá úžasnou krajinu. My však pojedeme na mistrovství udělat co nejlepší výsledek, a to je pak jedno, kde se turnaj koná.


Rok navíc znamená šanci i pro ostatní

Pozitivně jistě vnímáte, že o šampionát nakonec nemusí nikdo přijít, naopak to může být skvělou příležitostí pro další hráče, kteří mohou za ten rok zase dozrát. Jste zároveň připraven na další rok těžké práce?
Jak jsem již zmiňoval výše. Je dobře, a jsme za to rádi, že ročníky, se kterými jsme pracovali dva roky, o šampionát nepřijdou. A jestli jsem připraven podstoupit další rok příprav? Rozhodně ano! Věřím, že na šampionát vybereme co nejlepší tým a uděláme úspěch v podobě cenného kovu. Já i celý realizační tým budeme jen rádi, když někdo z hráčů, které jsme buď neměli momentálně v hledáčku nebo byl na hraně, si o šanci reprezentovat výrazně řekne.


Můžete zároveň kvůli faktu, že na přípravy je o rok více, cítit na Vaši osobu mírně větší tlak, nebo si nic takového nepřipouštíte?
Ten rok příprav navíc budou mít všechny týmy. Větší tlak si zatím nepřipouštím. Všichni hráči mají další rok na to, aby nás přesvědčili, že zrovna oni jsou ti nejlepší. Někomu, o kom jsme si mysleli, že bude v základní sestavě, nemusí příští sezóna vyjít nebo na sobě přestane pracovat. V tu chvíli je to šance pro ostatní.


Jak bude vypadat nejbližší období co se příprav týče? Stihly se už po mírném uvolnění vládních nařízení nastínit nějaké varianty?
Co se přípravy na šampionát týče, tak již teď víme, že se v srpnu zúčastníme velmi dobře obsazeného turnaje týmů 1. Ligy ve východních Čechách. Následovat budou dva kempy v zimním období a pak již závěrečné přípravné kempy před mistrovstvím. Ale samozřejmě ještě může dojít k nějakým úpravám.



Reprezentace hráčů do 18 let se na začátku února střetla v přípravném duelu s výběrem hráčů do 20 let a v poslední prověrce před zrušením sezóny si nevedla vůbec zle.