ČMSHb

Můj cíl je jasný, účast na Mistrovství světa juniorů ve Švýcarsku, hlásí odhodlaně rozhodčí Jiří Cícha

Jiří Cícha patří už v dnešní době mezi zkušené rozhodčí. Jako většina arbitrů si také vyzkoušel roli hráče, když se mu podařilo v ústeckém dresu vybojovat extraligový titul dorostu. Cícha je v civilním životě profesionálním hasičem a v současné chvíli patří mezi nejdůležitější složky v republice!

O svých plánech z pozice rozhodčího i práci profesionálního hasiče během pandemie se ústecký rodák Jiří Cícha rozpovídal v rozhovoru pro naši redakci.

Na hráčskou kariéru mám jen dobré vzpomínky

Jirko, dříve jste byl stálým členem mládežnických výběrů Elby DDM, na co vzpomínáte nejraději?
Když si vzpomenu na hokejbalová mládežnická léta, tak mám samé dobré vzpomínky. Dokázali jsme vytvořit úplně parádní partu, která šlapala, a nakonec vytoužený titul vybojovala. Někdy bych tuto dobu vrátil, byla bezstarostná a užíval jsem si každý zápas, jelikož mi bylo velkou ctí bojovat za barvy Ústí nad Labem. Občas mě mrzí, že jsem nepokračoval do mužského týmu, ale vybral jsem si jinou hokejbalovou činnost, která mě moc baví.


Poté jsme Vás mohli vídat i v dresu Beranů v 2. Lize na severu Čech. Proč už tomu tak není?
Minulou sezónu jsem hrál poměrně často za Berany, než tomu bylo v sezóně letošní. Důvod tomu byl jediný, a to, že jsem chtěl jako rozhodčí bojovat o účast na mistrovství světa juniorů ve Švýcarsku. Bohužel přišla pandemie a všechny cíle a plány byly rázem pryč. Termín tohoto šampionátu juniorů se přesouvá o rok, takže můj cíl pro nadcházející sezónu je jasný. Už jsem si vyzkoušel pískat mezinárodní zápasy mladších hráčů a momentálně junioři jsou v mém milníku kariéry rozhodčího na prvním místě.



Jiří Cícha (vlevo) patřil mezi talentované hráče ústecké Elby DDM a slavil s ní i titul v dorostenecké Extralize. 

Ruce nemám bohužel po tátovi

Vaší prioritou je už několik let pozice rozhodčího. Jak jste se k této funkci dostal?
Dostal jsem se k tomu díky Fedymu (Jan Fedák pozn. red.) který mi řekl, ať si s ním jdu zkusit nějaké menší turnaje a uvidím, jak mě to bude bavit. Moje první zápasy jsem odpískal na Hokejbalu proti drogám a postupně se vypracoval až ve svazového rozhodčího. Dost zápasů v začátcích na regionální úrovni jsem odpískal po boku právě s Janem Fedákem, který za mě při utkáních žehlil moje chyby a dával mi rady, jak by to bylo lepší. Každý někdy začíná a je potřeba, aby se rozhodčí nebál zvednout ruku, i když po společné debatě uznáme, že je to chyba.

Proč Vás láká utkání rozhodovat, nežli hrát? Souhlasíte, že práce rozhodčího je mnohdy nevděčná činnost?
Co si budeme povídat, moje ruce nejsou bohužel po mém tátovi, který si, ať už s míčkem nebo pukem parádně hrál. (smích) Takže moje pozice byla v obranných řadách, kde jsem dokázal být alespoň platný, více než v útoku. Jsem strašně rád, že jsem si pozici rozhodčího zkusil a nyní stabilně rozhoduji utkání. Každý hráč vidí, že rozhodčí berou peníze, ale už si neuvědomují tu stránku, když jsou v některých zápasech opravdu pod napětím, jelikož utkání je vyhrocené nebo velice důležité. Nevděčná činnost to rozhodně je, ale já se vždy podívám, jak pískají rozhodčí v jiných zemích a jsem naprosto klidný, jelikož Česká republika má obecně velice šikovné rozhodčí, kteří pískají rozhodující utkání.



Hasič a rozhodčí se dá dobře skloubit

V civilním životě jste profesionálním hasičem. Jak je těžké skloubit povolání s pozicí hokejbalového rozhodčího?
Profesionálním hasičem jsem přes tři roky a jsem rád, že toto povolání mám, jelikož z časového hlediska mi tato práce vyhovuje. Výjezdoví hasiči slouží čtyřiadvacet hodin, a pak mají dva dny volno, takže pro rozhodčího úplně ideální práce. Někdy si člověk musí vzít dovolenou, když chce pískat celý víkend, ale to z většiny případů nebývá problém, jelikož na naší směně slouží třiadvacet lidí, což je dost velký počet.


V této nelehké době patří hasiči k nejdůležitějším složkám. Máte nějakou zajímavou pracovní zkušenost, co se týká koronavirové pandemie?
Příslušníci jsou vázáni mlčenlivostí, ale když nebudu konkrétní, tak při epidemii jsme pár zajímavostí jistě měli, jelikož to není obvyklá nemoc, se kterou se člověk potkává každý den. V této omezené době pro mě bylo nejhorší být na hranicích v nočních hodinách a měřit přijíždějícím lidem teplotu. Hasiči museli být oblečeni v ochranných prostředcích, ve kterých samozřejmě není moc teplo a v nočních mrazivých dnech to nebylo moc příjemné a komfortní. 



Jiří Cícha (vlevo) je v profesním životě hasičem na plný úvazek. Autor fotky: Akademie dobrovolných záchranářů ČR.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4