Superpohár

Kert Park v Superpoháru Bratislavu nepustil do zápasu! Slavili i junioři Hostivaře

Pražské Lužiny zažily velký hokejbalový den se sladkou tečkou! Domácí mistr z Kert Parku během poslední říjnové soboty vyzval slovenského mistra LG Bratislavu! Pražané Superpohár ovládli ve velkém stylu, což jim zajistilo československou trofej! Československý pohár ovládli i junioři Hostivaře!

Československý pohár mužů 2022

Kert Park rozhodl téměř v 1. třetině! Bratislava osmkrát inkasovala

HC Kert Park Praha vs. LG Bratislava 8:0 (3:0, 2:0, 3:0)

Střely na branku: 34:12, Vyloučení: 2:3, Přesilovky: 3:2, Využití: 3:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 90.

Branky a nahrávky: 4. Lhota T. (Zvonek, Wróbel), 9. Wróbel (Šperl), 10. Lhota T. (Štefka), 26. Danko (Jágr) 28. Kovárník (Lhota L.), 32. Lhota T. (Lhota L.), 33. Lhota T. (Zvonek, Wróbel), 35. Lhota T.

Československý pohár nabídnul kvalitní hokejbal již od prvních minut. Na obou mužstvech bylo vidět, že chtějí dát do zápasu vše. To bylo vidět na pohybu obou týmů, které si nedávaly příliš prostoru. Slovenský mistr se snažil Pražany velmi aktivně napadat, ale ti věděli, jak se rychle přehoupnout do útoku. Kert Parku se dařilo v prvních chvílích více držet balónek na holi, což se o Bratislavě říct nedalo. Z toho pramenil v čase 3:27 faul slovenského Šalky, který si musel odsedět dvě minuty na trestné lavici za držení. Hokejbalisté z Lužin první početní výhodu okamžitě využili. Slovenští hráči se nechali příliš vytáhnout na modrou čáru, kde Wróbel od pravého mantinelu nahrál do rohu Zvonkovi. Dalimil Zvonek z prvního doteku našel mezi kruhy naprosto volného Tomáše Lhotu, který se ránou z první nemýlil. To Kert Park ještě více nakoplo.

Bratislava se tak musela bránit velkému tlaku. Velkou šanci měl Danko, který byl sám před Bolibruchem. Nakonec se ujala střela Wróbela v 9. minutě. Nejdříve střílel Šperl, ale jeho rána se po bloku dostala k Wróbelovi. Ten tvrdou střelou míček dostal se štěstím do slovenské branky. O pár vteřin bylo pro Slováky ještě hůře. Pražané si totiž vybojovali vhazování na pravé straně útočného pásma. Buly čistě vyhrál Matěj Štefka na Tomáše Lhotu, který švihem trefil přesně volné místo a zvyšoval tak na 3:0. Po třech gólech si Bratislava vzala oddechový čas, ale ani ten bratislavským hokejbalistům nepomohl, protože se LG nedokázalo udržet v pražském obranném pásmu.

Do druhé poloviny vstoupili lépe slovenští hokejbalisté, kteří si vytvořili menší šanci, ale tu zlikvidoval Mikl. Poté se hra vyrovnala a o něco se zrychlila. Míček se přeléval ze strany na stranu. Díky menším nepřesnostem Kert Parku měli Slováci navrch, ale domácí hráči si vše hlídali. Do velmi nenápadné akce se ve 26. minutě dostalo duo Danko – Jágr. Danko nejdříve nahrával Jágrovi do pravého rohu útočného pásma, avšak balónek putoval od levého mantinelu a z červené čáry. Poté se vydal Danko hledat volný prostor před brankou, avšak ho neměl příliš. Vojtěch Jágr mezitím využil podklouznutí slovenského obránce, které mu dalo dost prostoru, aby vyběhl a následně přesnou nahrávkou našel volnou hokejku Danka. Ta zasunula balónek do naprosto odkryté klece. Pár chvil po této akci Lukáš Lhota vybojoval balónek a zkusil se prosadit sám. Míček se odrazil od slovenského brankáře přímo na hůl pražského Kovárníka, který svou dorážkou navyšoval na 5:0.

Poslední dějství opět zachytil lépe slovenský mistr, avšak si nevytvořil žádnou velkou šanci. Tu poté měl Lukáš Lhota po skvělé souhře s Jágrem, ale Bolibruch vytasil skvělý zákrok. Po této šanci se vhazovalo před slovenským gólmanem. Lukáš Lhota vyhrál buly čistě stejně jako Matěj Štefka při třetím gólu na Tomáše Lhotu a ten dovršil střelou svůj hattrick. Slovenští hráči šli náhle do oslabení, ve kterém byl na konci opět Tomáš Lhota. Tato přesilová hra byla sehrána Pražany naprosto stejně jako u první početní výhody. Wróbel poslal balónek na Zvonka do pravého rohu a ten našel volného Tomáše Lhotu, který to perfektně trefil na dřevěnou nohu slovenského brankáře. Netrvalo to dlouho a LG Bratislava se opět bránila ve čtyřech. Po vyhraném buly poslal pražský obránce balónek na slovenskou branku. Bolibruch ho vyrazil před sebe, kde dorážel Lukáš Lhota. Jeho střela se odrazila na hůl svého bratra, který pátým gólem uzavřel střeleckou listinu. Slovenský tým zbylé minuty dohrál, přičemž je Kert Park do ničeho nepustil.

Ohlasy po zápase:

HC Kert Park Praha (trenér David Kuna): „Povedl se nám vstup do utkání. To mužstvo samozřejmě bylo doplněné sice jenom o dva hráče, ale velmi to pomohlo. Už i práce na těch tréninkách byla znát. Kluci to brali prestižně a zodpovědně. Ten začátek ukázal, nechci říct ten rozdíl, ale ukázal to, že když jsme do toho šli v maximálním nasazení, tak jsme soupeře přehrávali. Bylo to 3:0, ale mohlo to být víc. Na začátku druhé třetiny Bratislava mohla ve dvou případech, v přesilové hře a ještě v jedné šanci, snížit a ono by to vypadalo jinak. Takže jsem rád, že jsme potom přidali čtvrtý a pátý gól. Utkání tak bylo skoro rozhodnuté. Třetí třetina se tak v podstatě trochu dohrávala a jsem rád, že jsme na té domácí půdě ukázali svou kvalitu. Doufám, že se lidem ten hokejbal z naší strany líbil. Když potom slovenský mistr s kvalitními hráči nám vzdává hold, že opravdu klobouk dolů, jak jsme hráli, tak to určitě pro nás je dobrá zpráva a mám radost. To, co jsem říkal už jsem tímto zápase, já si myslím, že tohle to není ocenění jenom Kert Parku, ale i ocenění i českého hokejbalu. Jsou tady čeští hráči a my jsme dneska v sestavě slovenského hráče neměli, i když loni jsme tady dva Slováky měli. Je to práce českého hokejbalu a jsem rád, že jsme mohli reprezentovat český hokejbal.“

LG Bratislava (trenér Jaroslav Šalka): „První třetina Kert Parku byla drtivá, ale opravdu zasloužená, protože dneska byl soupeř ve všech herních činnostech lepší. Neměli jsme ani jednu, ve které bychom se Kert Parku alespoň vyrovnali. Oni měli lepší koncovku, produktivitu, vyhrávali všechny souboje, byli silnější na balónku. V obraně byli lepší, brankář chytal skvěle. Po první třetině to bylo 3:0, ale v kabině jsme se bavili, že zkusíme ještě něco udělat, ale soupeř nás k ničemu nepustil. Zápas byl nastavený tak, že Kert Park jednoznačně vyhrál. My jsme do toho zápasu nastoupili asi nějak více nervózní, ale o nic velkého nešlo. Československý pohár je to spíše bonus pro ty mužstva a my jsme ho nezvládli.“


Československý pohár juniorů 2022

Hostivař se v závěru strachovala z vyrovnání! LG však senzaci nedotáhlo

HBC Hostivař vs. HBT Slovan LG Petržalka 4:3 (2:1, 2:0, 0:2)

Střely na branku: 35:31, Vyloučení: 4:3, Přesilovky: 3:4, Využití: 1:0, Oslabení: 0:1, Diváků: 85.

Branky a nahrávky: 1. Lehner, 15. Ilušák (zámečník), 26. Lehner (Prager), 27. Chramosta (Hnyk) – 8. Daubner (Dejl), 33. Dejl (Hanus, Brštiak), 39. Dejl (Badalov)

Zápas začal velmi zhurta. Bylo vidět, že oba juniorští účastníci chtějí uspět. První buly však vyhrála Hostivař. Lehner si nahodil míček do třetiny. Poté ho doběhl a zkusil ho nahodit na slovenskou branku. Slovenský gólman čekal prudkou střelu do horní části branky, ale balónek letěl po zemi a mezi nohy, na což gólman nezareagoval. LG Petržalka se první inkasovanou brankou nenechala zaskočit, přičemž zapnula na vyšší obrátky. To Hostivaři dělalo menší problémy, protože Slováci měli balónek více na svých holí. Z toho pramenila velká šance Daubnera. Ten vybojoval balónek před hostivarskou klecí, následně ho Dejla vystřelil. Jeho střela se neujala, ale Daubner nezaspal a balónek pohotově dorazil. To paradoxně hostivařské hráče nakoplo a Petržalka se musela bránit a téměř každá hostivarská akce skončila na slovenském brankáři. Čeští borci zvedali ruce nad hlavu až v 15. minutě, kdy se Slováci museli bránit ve čtyřech hráčích v poli. Hostivař v poslední minutě první třetiny udržela pásmo a svého soupeře si zkušeně roztáhla, což dalo prostor Ilušákovi. Ten z červené čáry vystřelil a jeho projektil zapadl do slovenské branky.

Hostivař nepolevila ani v druhém dějství, kdy měla navrch a LG trávilo čas ve svém obranném pásmu. Hostivař svého soupeře do ničeho nepouštěla. Třetí gól Pražané přidali po špatné buly slovenských hráčů v útočném pásmu. Do téměř samostatného úniku se dostal Lehner, který si však počkal a z druhé vlny našel volného Pragera. Ten ani z dorážky gól nedal, a tak přihrál balónek zpět Lehnerovi, který měl práci jednoduchou. Slovenský gólman se nestihl přesunout a Lehner prázdnou brankou nepohrdnul. Zanedlouho Češi vedli již o tři branky. Hnyk zachytil vyhození Slováků po mantinelu. Zkušeně se vytočil od mantinelu a hodil míček na slovenského gólmana. Ten ho vyrazil přímo na hůl hostivařského Chramosty, který pohotově zakončil. Po tomto gólu však Petržalka měla navrch, což pokračovalo v poslední třetině.

Ta pro hosty ale nezačala dobře, protože se v ní museli bránit. LG však vědělo, že musí snížit, a tak zkusilo nesoustředěnost Hostivaře ve vlastní přesilovce. To se povedlo Dejlovi, který se dostal do samostatného úniku. Zvolil střelu, která hostivařskému brankáři propadla a míček se dostal těsně za brankovou čáru, rozhodčí však vše viděl. Pro Bratislavu to znamenalo naději. Hostivař se snažila v několika momentech udeřit, ale Sebestyén byl proti. Atmosféra zápasu houstla, protože na hřiště musel zdravotník kvůli slovenskému zranění. Následně se slovenští hokejbalisté dostali do útočného pásma a hostivařská obrana nechala střílejícího Dejla osamoceného mezi kruhy, což znamenalo snížení na 4:3. Avšak Hostivař ve zbytku hrací doby do ničeho LG nepustila. Pražané se v posledních 26 vteřinách bránili ve 4, ale Slováci nic nevymysleli, což vyneslo Hostivaři vítězství.