Mládež

Takový konec mládežnické kariéry jsem si nepředstavoval, mrzí ústeckého Martina Stupku

Ukončení všech hokejbalových soutěží bylo nejtvrdší ranou pro hráče, kteří měli sehrát svou poslední sezónu v juniorských týmech a rozloučit se tak s mládežnickým hokejbalem. Mezi takové hráče patří také Martin Stupka, který se s juniory ústecké Elby chystal na obhajobu titulu.

Tento šikovný útočník se prosazoval i v kategorii mužů, a proto není divu, že je členem širšího kádru reprezentačního týmu hráčů do 20 let, který se chystal na mistrovství světa ve Švýcarsku, jež se bylo odloženo na rok 2021. Talentovaný útočník ví, že důležité je i vzdělání, a proto se v rozhovoru dozvíte, jak může jeho vysokoškolské působení ovlivnit hokejbalovou kariéru. 

Nad obhajobou jsem v hloubi srdce přemýšlel

Martine, letošní sezóna byla ukončena. Pro Vás ještě hůře, že jste ročník narození 2000 a jednalo se tak o Váš poslední rok v juniorech. Jak moc tento fakt mrzí?
Rozhodně jsem si takový konec mládežnické kariéry nepředstavoval. Bohužel s tímhle člověk nic neudělá a musí se s tím smířit. O to větší mám chuť a motivaci se připravovat jen na prostředí mužské Extraligy. 

V juniorech jste měli ročník velice slušně rozjetý. Myslíte, že tento tým mohl pomýšlet na obhajobu titulu?
Někde v hloubi srdce jsem nad tím samozřejmě přemýšlel, byla by to nádhera skončit v mládeži obhajobou titulu. Oproti mistrovské sezóně jsme měli celkem nezkušený tým, hodně hráčů odešlo do chlapů, hodně mladých přešlo z dorostu, a ne všichni měli dostatečné zkušenosti s juniorským hokejbalem. Ačkoliv se to nemusí zdát, rozdíl mezi dorostem a juniorkou je obrovský, i když zase ne tak velký, jako v přechodu do chlapů, i tak se každá zkušenost na začátku v juniorech počítá. Jako starší jsme se snažili mladším klukům co nejvíce předat. Kluci se snažili a postupně se zocelovali, já věřím, že do play off by se dost zocelili, a hlavně týmovým výkonem by se to obhájit dalo. Každopádně jakákoliv placka by byla velký úspěch.



Maturita, přijímačky, mistrovství světa…

Mistrovství světa juniorů bylo přesunuto na příští rok. Vadí Vám to hodně?
Jsem za přesunutí mistrovství světa velice rád. Bojuju o svoji premiéru na šampionátu a může to být moje jediná šance reprezentovat Česko na tak velké akci. Každopádně jednu černou kaňku to s sebou nese. Vše mi teď záleží na tom, jestli se dostanu na vysokou školu v Ústí nad Labem, abych se hokejbalu mohl naplno věnovat dál a bez problémů. Dělám všechno pro to, abych se tam dostal a vše tak budu řešit až s výsledky přijímaček.

V letošní sezóně jste nastupoval za juniory, ale také v Extralize mužů. Příští rok už budete moci nastupovat jen za muže. Myslíte, že Vám tato situace může znemožnit účast na juniorském šampionátu?
To si nemyslím, už letos jsem dostával v áčku hodně prostoru, za což jsem velice rád a budu dělat vše pro to, aby to bylo minimálně stejné. 



Prioritou pro mě byla v karanténě maturita

Jak jste se v době karantény připravoval a trénoval individuálně?
Snažil jsem se udržovat ve fyzické kondici. Našel jsem si v kopcích mezi Ústím a Děčínem perfektní místo na běhání, kde jsem nikoho nepotkával a mohl si tak v klidu zaběhat. Prioritou však pro mě byla příprava na maturitu, která mě příští měsíc čeká.

Už máte informace, jak bude probíhat letní příprava v Ústí nad Labem?
Když se opatření uvolní, mělo by se uskutečnit soustředění ve Světlé nad Sázavou, nad tím ale stále visí otazník. Začali jsme trénovat ihned jak to šlo, abychom byli v kontaktu s hokejkou a míčkem a postupně bychom se měli začít připravovat na novou sezónu. 
Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9