CROSSDOCK Extraliga

V zápasech si věřím a trefuje mě to, říká skromně nejlepší gólman Extraligy Lukáš Novotný

Svítkovští hráči vstoupili do Extraligy skvěle, od začátku sezóny se nacházejí na vyšších pozicích a ani z jednoho zápasu zatím neodešli bez bodu. Svými výkony v brance přispívá týmu Lukáš Novotný, který má nejlepší úspěšnost zásahů ze všech gólmanů. Svítkovský brankář si letos zapsal už dvě nuly.

Zvládneme hrát s každým týmem

Lukáši, jako jediní jste v Extralize zatím v každém utkání získali nějaký bod a jste v horní části tabulky. Překvapilo vás, s jakou formou jste vstoupili do naší nejvyšší hokejbalové soutěže?

Abych řekl pravdu, trochu mě to překvapilo, dáváme hodně gólů, obrana funguje dobře a jsem za to jedině rád. V prvních dvou zápasech nám pomohli kluci z hokeje, to bylo hodně znát, a teď další dva zápasy jsme ukázali, že zvládneme hrát s každým i s týmem, co máme, a je to skvělé. Snad nám to vydrží.

V sobotu jste proti Hradci Králové přispěl k další výhře, když jste vychytal nulu. Jak těžké to bylo? Kdy jste začal přemýšlet, že by Vám to mohlo vyjít?

Zápas proti Hradci byl asi nejtěžší ze všech. Hradec ještě nevyhrál a chtěl získat první body, bylo to vyrovnané utkání a ze začátku mi hodně pomohlo chycené trestné střílení. Bylo to o tom, kdo dá první gól a dali jsme ho naštěstí my. O nule jsem vůbec nepřemýšlel, snažil jsem se chytat míček po míčku až do konce a měl jsem také dost štěstí, párkrát to za mě kluci v obraně museli hasit. V prvním zápase jsem o nulu přišel v poslední minutě, tak už se o tom snažím nepřemýšlet, protože to pak zásadně nevyjde (smích).

Hned ve druhé minutě jste tým podržel a nedovolil soupeři proměnit trestné střílení. Bylo nepříjemné, že to bylo takto na začátku utkání?

Ano, to bylo, neměl jsem ještě zákrok a hned chycené trestné střílení, hodně mi to pomohlo.


Lukáš Novotný vytvořil s Michalem Šuplíkem skvělou brankářskou dvojici. Autor fotky: Štefan Havran.

Jsem rád, že jsem Extraligu mohl poznat již v Hostivaři

Už ve dvou zápasech jste v letošní sezóně udržel čisté konto a s úspěšností zásahů 95,92 % jste zatím nejlepším gólmanem Extraligy. Dodává Vám to sebevědomí?

Určitě ano, kouká se na to hezky. V zápasech si věřím a trefuje mě to, ale tyhle čísla jsou zásluhou skvělé obrany a práce celého týmu, občas samozřejmě mám i trochu štěstíčka.

První zkušenosti jste v Extralize sbíral v Hostivaři, větší prostor ale dostáváte nyní ve Svítkově. I když se Vám daří, je něco odlišné od 1. Ligy a ještě si na to zvykáte?

Jsem rád, že jsem Extraligu mohl poznat již v Hostivaři. Když to srovnám, tak elitní soutěž je mnohem rychlejší a hráči jsou techničtější. Každým zápasem si zvykám na tu kombinační rychlost, stále jsme nehráli s nejlepšími týmy, takže jsem zvědav, co nás ještě překvapí.

O víkendu budete bojovat o důležité body s Kert Parkem, který můžete předskočit. Čeká vás jeden z nejtěžších soupeřů. Jak se na utkání těšíte?

Na zápas se moc těším, k soupeři mám velký respekt, přece jen je to bezkonkurenčně nejlepší tým posledních let. Věřím, že se nám bude dařit jako v posledních zápasech a opět budeme bodovat.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9