ČMSHb

Pokud nebudou kluby rozvíjet svou mládež, do 10 let nám zbydou 4 fungující, míní nový předseda RSHb Morava Jih Zdeněk Ščudla

V regionu Morava Jih se změnil předseda regionálního svazu. Do této pozice nově přišel Zdeněk Ščudla, který také u hokejbalu působí jako rozhodčí. Co předsednictví obnáší a kam chce svůj region nasměrovat?

Moje působení tkví hlavně v zastupování regionu navenek

Zdeňku, Vy jste předsedou regionálního svazu hokejbalu pro region Morava Jih, jak byste charakterizoval své působení na této pozici? Co se snažíte vnášet do této hry, popřípadě kraje?

Moje působení tkví hlavně v zastupování regionu navenek, jednání za region vůči třetím osobám a realizování vůle členů výkonného výboru regionu. Mým osobním cílem je vnést do regionu nový elán a energii pro regionální rozvoj. Region prošel z mého pohledu v posledních dvou letech obdobím, kdy fungoval jen čistě ze setrvačnosti, bez náznaku jakéhokoliv posunu vpřed, a pomalu se tak potápěl. Říká se, že firma se buď změní nebo zmizí. Rád bych, aby se region změnil a zlepšil. Nicméně na konci mého čtyřletého mandátu budeme moci hodnotit.

Loňskou sezónu vyhrály Sudoměřice, když přehrály Jihlavu v poměru 3:1, jak byste zhodnotil loňské play – off? Jak probíhala sezóna?

V loňské sezóně se druhé ligy zúčastnilo šest týmů, což není velký počet týmů. Sudoměřice po tři čtvrtě sezóny předváděly jasné výkony s minimálním zaváháním, což je zaslouženě drželo v čele tabulky. K tomu se do čela klasicky přidal tým SK Jihlava. Výborně se na počátku sezóny držely Okříšky, nicméně se postupem času dostaly do středu a bojovaly o účast v semifinále. Jihlavští Flyers se ze začátku sezóny hledali, nicméně předvedli drtivý finiš a postoupili do vyřazovacích bojů ze 3. místa. Celkově play – off nabídlo pohledný hokejbal, navíc úroveň finálové série snesla prvoligovou úroveň, kdy šťastnějším týmem byly nakonec Sudoměřice. Musím ale smeknout před jihlavskými Flyers, protože věkový průměr jejich týmu značně převyšuje věkový průměr ostatních druholigových účastníků. A myslím si, že jejich loňské 2. místo bylo pro ně velkým zadostiučiněním a odměnou.

Před nedávnem jsme hráli hokejbal ještě pod přísnými covid omezeními. Jak bylo náročné zvládnout tuto dobu pro Vás? Jaká úskalí jste musel řešit?

Náročné období to samozřejmě bylo hlavně v tom, že se pořádně nemohlo plánovat, ale zase to nebylo období, které by se nedalo zvládnout. Situace se musela přizpůsobit vládním nařízením. Osobně jsem ještě ve výkonném výboru regionu nepůsobil, takže jsem situaci sledoval pouze z pozice rozhodčího, kdy jsme hlavně s kolegy museli řešit covidové formuláře týmů, zápasy zrušené i den před původním termínem nebo vysvětlování týmům, že si po zápase nemůžou sportovně podat ruce. Nicméně tato doba je za námi, je třeba se z ní poučit a jít kupředu.

Zdeněk Sčudla působí také jako hokejbalový rozhodčí. Zdroj fotky: SK Jihlava.

Náš region má možnost se pyšnit osobnostmi jednotlivých klubů

Jaké jsou plány regionálního svazu do příštích let? Chystáte nějaká překvapení?

V první řadě je a bude potřeba situaci v regionu stabilizovat. Utvořit kolem sebe ten správný okruh lidí, kteří mají opravdový zájem pro region něco udělat. V období před volební valnou hromadou se na region pohlíželo jako na polorozpadlý systém, a tedy i důvěra v něj upadala. Jakmile bude region vystupovat jako schopný, věřím, že na sebe přitáhne další nadšence a bude se rozvíjet. Ona se moc překvapení úplně chystat nedají, zatím ne v prvním roce působení. Jedním z letošních cílů výkonného výboru regionu je sledovat i okolní správně fungující regiony a pochytit od nich to nejlepší. V dalších letech bude třeba nabyté zkušenosti přetavit v realitu a region změnit.

Jak byste zhodnotil mládež v kraji? Jak kvalitní jsou mládežnické soutěže?

V globálu jsem velmi rád a vděčný za to, že v regionu některé kluby s mládeží pracují. Je jich však žalostně málo. Vidím prostor ke zlepšení při práci s mládeží v Hodoníně, Sudoměřicích a Okříškách, což si dávám za cíl, tedy abychom rozšířili mládežnickou základnu v těchto oddílech. Ostatní kluby s mládeží pracují na dobré úrovni.

Co se týče kvality soutěže, stačí se podívat na umístění v posledních letech na turnaji krajů. Morava Jih se pohybovala v poslední čtvrtině startovního pole, což je jasná vizitka toho, že úroveň našich soutěží a týmů není celorepublikově dostatečná. Důvody není třeba nějak rozebírat, musíme v regionu přestat mluvit a pakliže chceme být lepší, a to chceme, musíme začít pracovat jinak a lépe.

Co regionálnímu svazu nejvíce chybí a čím se naopak můžete pyšnit?

Náš region má možnost se pyšnit osobnostmi jednotlivých klubů, kteří ve svých klubech odvádí velmi dobrou práci, díky kterým kluby fungují a nezanikají. Jsou to pánové J. Emmer, D. Fiala, P. Král, J. Šmarda, R. Löffler, M. Dinka nebo také B. Mráz. Region se také pyšní rozhodcovskými osobnostmi jako jsou pánové Prudík, Vokurka, Chytil nebo Boháček.

Achillovu patu našeho regionu vidím v práci s mládeží. Pakliže kluby nebudou rozvíjet svoji mládež a hledat své hokejbalové nástupce, týmy budou postupně zanikat a za 10 let tady budeme mít v regionu asi tak 4 fungující kluby. Bude na celém výkonném výboru regionu a ČMSHb, abychom s tím něco provedli a region rozvíjeli.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9