ISBHF

Na akce v České republice se vždy těšíme, nezastírá prezident mezinárodní federace Elio Pascuzzo

Nedávno skončené Mistrovství světa Masters v Novém Strašecí a na Kladně bylo jedním slovem povedené! Mezinárodní federace ISBHF v čele s novým prezidentem Eliem Pascuzzem si nemohla nejen organizaci, ale i sportovní kvalitu šampionátu vynachválit. Více v rozhovoru, který nám poskytl Elio Pascuzzo.

Organizace tak velkého turnaje je vždy výzvou

Pane prezidente, jak z pohledu ISBHF hodnotíte uplynulé Mistrovství světa Masters na Kladně a v Novém Strašecí?

Šampionát v České republice byl velkým úspěchem! Akce byla velmi dobře zorganizovaná a všech osmnáct týmů se bavilo, mohly se konečně zapojit do hry a navázat nové vztahy s hráči a funkcionáři z jiných zemí. Vzhledem k tomu, že tato akce Masters byla první od roku 2018 na Bermudách, ISBHF byla potěšena pořadatelskou organizací, protože hráči Masters si po čtyřech letech opět užili turnaj světové úrovně.

Organizace obou lokalit, Kladna i Nového Strašecí, byla od začátku velmi působivá s dostupností tréninků pro všechny týmy. Herní plán fungoval dobře, všechny zápasy předkola byly dokončeny podle plánu (s menšími zpožděními) a zápasy o umístění, čtvrtfinále, semifinále a o medaile byly velmi napínavé a podle plánu. Hostitelská země investovala spoustu prostředků do organizace a dopravní logistiky, což přispělo k úspěchu celého šampionátu. Hlavním důvodem, proč 18 týmů cestuje na takové turnaje je, aby hrály na světové akci, aby si zasoutěžily a pokusily se vyhrát mistrovství světa. Všechny týmy na této akci dostaly svou příležitost uspět na hřišti a bojovat o světový titul. ISBHF děkuje České republice a místním organizačním výborům za skvělou akci pro všechny účastníky.

Jak náročné je připravit a zorganizovat mistrovství světa kategorie Masters pro 18 týmů?

Je to vždy výzva z hlediska hřišť a plánování ubytování. Místní organizační výbor musí být připraven s umístěním arény spolu se zajištěním vhodného ubytování v hotelu pro všechny návštěvníky hostitelské země. Herní plán musí být uspořádán tak, aby týmům zajistil náležitý odpočinek mezi zápasy a zajistil, že rozpis zápasů bude spravedlivý pro všechny týmy. Kromě toho je doprava týmů velmi náročná, protože plán se může zpozdit nebo změnit kvůli počasí a také zápasy play off nejsou známy, dokud se neblíží konce utkání. Zajištění bezpečného ubytování a dopravy pro všechny návštěvníky je pro akci 18 týmů vždy prioritou.

Jednou z výzev je zajistit, aby skupiny měly silnou konkurenci a poskytly každému týmu příležitost, aby byl konkurenceschopný. Jak mistrovství světa kategorie Masters roste, musí být upřednostněna vyrovnaná soutěž v průběhu základních skupin. V kategorii mužů v současné době existuje kategorie A a B pro šampionáty a kategorie Masters může mít v budoucnu stejné rozložení. Pomůže totiž zapojujícím se národním týmům vysílat své zástupce na MS Masters a postupně soutěžit na jejich obvyklé herní úrovni. S tím, jak se do turnaje přihlásí více týmů, se náročnost organizace zvyšuje.

Jaké jsou reakce účastníků světového šampionátu Masters?

Reakce účastníků jsou velmi pozitivní a těší se na budoucí turnaje. Účastníci rádi přicestovali do České republiky, kde mohli trávit čas v Praze a okolí. Mnoho hráčů a funkcionářů bylo ohromeno vášní organizátorů a užívali si, že mohou hrát ve venkovním otevřeném prostředí. Reakce byly během akce pozitivní a po akci se objevilo mnoho pozitivních reakcí od všech zúčastněných týmů, ať už vyhrály medaili nebo se účastnily zápasů o umístění.


Elio Pascuzzo (uprostřed s košilí ISBHF) při předávání cen rozhodčím za řízení finálových zápasů MS Masters na Kladně. Autor fotky: Kristýna Butašová.

Přístup organizátorů v České republice je vždy skvělý

Jaké další směřování a vývoj plánuje ISBHF pro kategorii Masters?

Nedávno ISBHF rozšířila kategorii Masters o kategorii 35+ hranou každý druhý rok, stejně jako kategorii 45+ hrající v alternativním roce, kdy se nehraje 35+. To dá více hráčům a funkcionářům příležitost zažít událost světového hokejbalu. Kategorie 35+, která byla zavedena mezi ženami, nyní umožňuje i mužským výběrům mít více svých hráčů, aby měli způsobilost hrát a nečekat na dosažení věkové hranice 40+, jak tomu bylo dříve. To může pomoci národům, které byly v minulosti zastoupeny na MS seniorů a žen, ale neměly tým pro kategorii Masters. Kromě toho kategorie 45+ umožní našim hráčům a funkcionářům, kteří tomuto sportu v průběhu let tolik dali, zúčastnit se a užít si zápasy a cestování, zatímco pokračují v hokejbalové kariéře a zůstávají zapojeni do tohoto sportu.

Hráči budou mít nyní příležitost zahrát si na akcích juniorů, mužů a veteránů bez velkých časových prodlev mezi věkovými kategoriemi!

Jaký je Váš největší zážitek, na který vzpomínáte při organizaci turnajů v České republice?

Jedním z největších zážitků, který si pamatujeme z turnajů v České republice, je vášeň a oddanost tomuto sportu, kterou mají lidé z České republiky při poskytování přívětivého sportovního zážitku ostatním týmům z různých zemí. Například v roce 2019 se v České Třebové a Litomyšli konala akce U16 pro chlapce a U18 pro dívky. Akce se konala v menších městech ČR (cca 15 000 a 10 000 obyvatel), ale nadšení pro akci bylo stále stejné, jako když se koná ve větším městě. Organizace, počet pořadatelů a ošetřený každý detail přispěly ke skvělému zážitku.

Také poslední světový šampionát kategorie Masters 2022 na Kladně a v Novém Strašecí je dalším příkladem pořádání a přijímání světové události v hokejbalu za své a přivítání světa s přípravou a nadšením. Přestože je Kladno větší město, Nové Strašecí je mnohem menší a místní organizátoři odvedli skvělou práci, když se na pořádání akce připravili a poté se každý den starali o to, aby si týmy a funkcionáři místo a turnaj náležitě užili. Obě místa měla vášnivou místní komunitu, která podporovala náš sport.

Stručně řečeno, kdykoli se turnaj koná v České republice, vášeň a hrdost každého hostitelského místa je velmi patrná a ukazuje se na úspěchu akcí.

Těšíte se na další akce pořádané v České republice a proč tomu tak je?

Na akce v České republice se vždy těšíme. Turnaje jsou vždy dobře zorganizované, a to především díky závazku Českomoravského svazu hokejbalu poskytnout náležité prostředky k zajištění akce. Počet organizátorů potřebný k úspěšnému uspořádání světové akce je velmi důležitý a Česká republika má na místě vždy dostatek lidí, aby pokryla všechny aspekty turnaje. Také schůzky pro plánování před akcí v České republice jsou velmi strukturované. Taková setkání jsem mohl zažít před akcí v roce 2019 v České Třebové a jsou velmi dobře zorganizované.

Historicky se hráči a realizační týmy z celého světa těší na účast na akcích ISBHF v České republice. Dalším důvodem, proč se těšit na šampionáty v této krásné zemi, jsou různé oblasti, které si Česká republika vybírá pro pořádání akcí, což umožňuje hráčům a funkcionářům včetně fanoušků z mnoha zemí zažít různé části země a zahrát si v pěkném prostředí místa konání. V neposlední řadě je úroveň zkušeností organizátorů v České republice velmi vysoká a vždy se těšíme na akce konané pod dohledem zkušeného organizátora.

V čem se podle Vás liší přístup českých organizátorů k plánování turnajů od jiných federací?

Jak již bylo zmíněno, přístup českých organizátorů k plánování je velmi organizovaný s ohledem na zajištění potřebného počtu personálu pro akci. Ať už jde o organizaci všech zápasů v aréně nebo organizaci dopravy a ubytování, Česká republika dbá na to, aby na pomoc nabrala velké množství personálu. Například během zápasů je trestná lavice a prostor pro časoměřiče řádně obsazený, aby podporoval rozhodčí, personál ISBHF, hráče a realizační týmy v průběhu a řízení hry. Dopravní logistika je vždy sdělována včas, aby pomohla národním týmům s jejich přípravou na herní časy. To je velmi důležité, protože to umožňuje všem hráčům a funkcionářům, aby se vždy soustředili na zápasy na nejvyšší možné úrovni, aniž by se museli starat o přepravu a další záležitosti.


Domácí šampionát kategorie Masters se nadmíru vydařil! I díky generálnímu partnerovi ISBHF a českých národních týmů Knapper. Autor fotky: Kristýna Butašová.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9