ČMSHb

Komunikátory pomáhají rozhodčím během zápasů, má jasno Jaroslav Pikula

Určitě jste si všimli, že čím dál více rozhodčích nejen v Extralize používá během utkání tzv. komunikátory (sluchátko s mikrofonem). Českomoravský svaz hokejbalu tak reagoval na neustále se zrychlující se hru. Právě o této novince se v rozhovoru rozpovídal předseda komise rozhodčích Jaroslav Pikula.

Kde se zrodila myšlenka vybavit sudí komunikátory podobně jako v ledním hokeji či fotbale?

Myšlenka vychází z celkového zlepšování podmínek pro rozhodčí v posledních letech a tím i jejich výkonů, kdy kromě materiálního zabezpečení a dnes již obligátní výstroje a ustrojenosti chceme tyto aspekty promítat i ruku v ruce s moderními technologiemi, které by měly být rozhodčím ku prospěchu. Hra se rok od roku zrychluje a mění se i nároky na rozhodčí, byť naši rozhodčí patří v mezinárodním měřítku dlouhodobě k těm nejlepším. V systému dvou rozhodčích je pak komunikace na hřišti velmi důležitým faktorem celého zápasu, k jehož zlepšení by právě tato zařízení měla přispět.

Jak probíhal výběr technologie a co vše systém umí?

Zaměřili jsme se na prověřené a již zaběhnuté značky, které se používají v kvalitních fotbalových a hokejových ligách. Po porovnání nabídek na trhu jsme se přiklonili ke komunikátorům Vokkero Squadra, které se používaly i na posledních mistrovstvích světa ve fotbale a dalších akcích nadnárodních formátů. Výhodou systému je hlavně usnadnění a vylepšení vzájemné komunikace rozhodčích na hřišti, jednoduchost použití, velký dosah, který překračuje parametry rozměrů hokejbalových hřišť, dlouhá výdrž na jedno nabití pro více utkání a potlačení okolního hluku a píšťalky. Důležitým faktorem při výběru byla samozřejmě cena, protože se tady bavíme o technologickém materiálu v řádech několika stovek tisíců, které se na tento projekt podařilo Českomoravskému hokejbalovému svazu získat a vyčlenit.


Předseda komise rozhodčích ČMSHb Jaroslav Pikula (vlevo) s rozhodčími (kteří mají komunikátory na sobě) po 3. finálovém utkání play off Extraligy 2021/22. Autor fotky: Roman Mareš.

Komunikátory používali na MS i mezinárodní sudí!

Pro jaké soutěže je nyní systém využíván? Kolik rozhodčí je do projektu zapojeno?

V rámci tohoto projektu jsou komunikátory určeny zatím pro rozhodčí zařazené do extraligových skupin, kdy disponujeme 13 sadami, které jsou od jarní části minulé sezóny rozděleny mezi jednotlivé rozhodčí tak, aby to pokud možno pokrylo ne-li všechna, tak alespoň drtivou většinu extraligových utkání. Rozhodčí, kteří pak disponují tímto zařízením, jej používají i v rámci ostatních soutěží ČMSHb. Naši technologii jsme využili také na Mistrovství světa mužů a žen v kanadském Lavalu, kde komunikátory používali mezinárodní sudí a přispělo to ke zkvalitnění jejich práce na hřišti.

V průběhu letošní sezóny si projekt celkově vyhodnotíme z důvodu možného zavedení pro ostatní rozhodčí v dalších výkonnostních skupinách v budoucích letech.

Jaké hlavní přínosy pro činnost rozhodčích uvedená technologie přinese?

Jak jsem již zmiňoval, hlavním přínosem je zlepšení komunikace mezi rozhodčími v různých situacích na hřišti, kdy odpadá nutnost se někde scházet a diskutovat, rozhodčí se mohou na dálku upozornit na různé herní varianty, které nemohou postřehnout během svého postavení a zjednodušit, zkvalitnit a zrychlit celý proces rozhodování během zápasu.

Je možné prozradit nějaké zajímavosti po zavedení technologie do provozu v rámci utkání a následné ohlasy?

S negativními ohlasy jsme se zatím víceméně nepotkali, je to spíše o zvyku a zaběhnutých návycích, pro nás je pozitivním zjištěním, že to rozhodčí využívají ve větší míře i na ostatní utkání, než jenom na Extraligu. Dalším pozitivním zjištěním je i to, že se naší myšlenky chytli i některé zahraniční federace, které by tuto technologii chtěly také postupně zavádět, což je vzhledem k přínosům na zkvalitnění práce rozhodčích dobře i z hlediska globálního rozvoje.


V Extralize hokejbalu jsou komunikátory delší dobu stabilní výbavou rozhodčích. Na dálku tak mohou řešit ihned ošemetné situace, které se právě na hřišti staly. Autor fotky: Michal Pěch.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9