Masters

Jakákoliv akce pořádaná ČMSHb je na nejvyšší organizační úrovni, těší Davida Tora

Nedávno skončené Mistrovství světa Masters v Novém Strašecí a na Kladně nabídlo tu nejatraktivnější hokejbalovou podívanou! Mezinárodní federace ISBHF si nemohla nejen organizaci, ale i sportovní kvalitu šampionátu vynachválit, včetně Davida Tora, sekretáře ISBHF, který nám poskytl rozhovor.

Organizačně se na šampionátu kategorie Masters na Kladně a v Novém Strašecí mimo jiné podílel sekretář mezinárodní federace ISBHF David Tor. Ten využil svých bohatých hokejbalových zkušeností a znalosti českého prostředí. „Šampionát byl jedinečným jednoznačně tím, že to byla první (a pravděpodobně poslední) akce během mého působení v ISBHF, při které jsem nespal na hotelu, ale doma. Pocházím z Kladna, bydlím zhruba 10 minut pěšky od hřiště, takže bylo zvláštní, a zároveň prestižní, že se mezinárodní akce koná vyloženě „na domácí půdě“. O to více mi záleželo na tom, aby se vše podařilo,“ netají své dojmy po konci šampionátu David Tor.

Přípravy jednoduché nebyly

Jak lze zhodnotit proběhlé MS Masters z pohledu ISBHF?

Jednoznačně úspěšně! Naším cílem bylo po pauze způsobené pandemií opět jmenovat mistry světa v jednotlivých kategoriích, a tento cíl byl nadmíru splněn. V kategorii Masters se mistrovství uspořádalo po dlouhých 4 letech, všichni se už na turnaj a do České republiky těšili, a jsme moc rádi, že tato akce dopadla velkým úspěchem.

Jak hodnotíte organizační zajištění MS?

Jakákoliv mezinárodní akce ISBHF pořádaná Českomoravským svazem hokejbalu je na nejvyšší organizační úrovni, a za to patří ČMSHb velké poděkování a uznání. Je to dané zejména tím, že se v ČR konají mezinárodní akce poměrně často, a tak místní organizátoři už mají bohaté zkušenosti a vědí, co je pro úspěch akce potřeba. Česká hokejbalová komunita zkrátka pořádat mezinárodní turnaje umí, a jsme rádi, že v blízké budoucnosti se tu uspořádají další akce ISBHF.

Jak náročné je připravit a uspořádat MS pro 18 celků?

Jednoduché to není. První přípravy začaly již zhruba před rokem, výběrem míst konání, předběžným výběrem ubytovacích kapacit, návrhem dopravního zajištění, průběžnou komunikací s účastnickými zeměmi a jednotlivými týmy, a podobně. Vrcholem příprav pak bylo léto a začátek září, kdy jsme se s dalšími organizátory scházeli minimálně jednou týdně, aby vše bylo řádně připraveno a zajištěno.

Nejde však jen o počet celků, ale také o délku trvání, kdy Masters je pouze pětidenní akcí. V prvních třech dnech se odehrálo 45 zápasů základních skupin, týmy hrály dvakrát během jednoho dne, což je náročný úkol zejména z hlediska logistiky jednotlivých týmů. Ještě náročnější je pak tato úloha během play-off, kdy je nasazení týmů do zápasů známé maximálně 24 hodin předem. Chtěl bych tímto moc poděkovat Olze Birčákové a Láďovi Sýbkovi, kteří dopravu a komfort týmům zajišťovali především.

Skvělá pozvánka na další ISBHF akce!

Který bod lze v organizaci MS označit za nejnáročnější?

Výše jsem zmiňoval náročnou logistiku, dalším významným aspektem byla nejistota počasí, protože se hrálo na dvou venkovních hřištích. Jelikož předpověď na začátku turnaje nevypadala nijak slibně, měli jsme připravené jednotlivé varianty přesunů či odkládání zápasů v případě bouřek nebo silného deště. Naštěstí k nám ale nakonec bylo počasí vlídné a ani jeden z náhradních plánů nebyl potřeba.

Jaké reakce účastníků MS ISBHF má?

Vynikající. Všichni, se kterými jsem komunikoval, měli jen pozitivní reakce a slova chvály. Líbil se jim nejen turnaj a jeho organizace, ale i naše kultura, krásy Prahy, kterou navštívili, a vřelost, se kterou jsme zahraniční týmy přivítali.

Chtěl bych srdečně poděkovat Českomoravskému svazu hokejbalu, všem organizátorům a dobrovolníkům – všichni přiložili ruku k dílu a stálo to za to. Zároveň bych chtěl moc poděkovat všem účastníkům turnaje a fanouškům, kteří na obě hřiště dorazili – byla to skvělá podívaná a pozvánka na další mezinárodní akce ISBHF.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9