ČMSHb

Mobilní aplikace Českomoravského svazu hokejbalu je unikátní, potvrzuje manažer společnosti eSports.cz Jakub Slunečko

Na začátku letošního roku byla pro všechny fanoušky a příznivce hokejbalu spuštěna první hokejbalová mobilní aplikace na světě. Tu si můžete stáhnout do svého telefonu či tabletu a mít tak aktuální přehled o veškerém dění u nás. Více zajímavostí najdete v rozhovoru s hlavními aktéry vývoje aplikace.

Do aplikace jsme přidali nové technologie, prozrazuje v rozhovoru Jakub Slunečko

Jak dlouho trvala příprava obsahu a funkcí hokejbalové aplikace?

Příprava aplikace trvala zhruba tři čtvrtě roku. Mobilní aplikaci lze obecně vyvinout za kratší dobu, ale vždy je lepší věnovat o několik měsíců navíc dostatečné přípravné fázi, utříbení podkladů a stavbě architektury a logiky aplikace. Navíc tato aplikace je v některých částech poměrně složitá. Jsme rádi, že Českomoravský svaz hokejbalu společně s námi nechtěl při přípravě appky nic podcenit a měli jsme tak dostatečný čas na přípravu, vývoj i testování.

V čem dle Vašeho názoru je aplikace unikátní?

Podobná aplikace je v Česku unikátní nejen u „menších“ sportů, ale i u těch největších. Nabízí přehledné propojení několika systémů od statistického po redakční na jednom místě, tato data jsou navíc navázána na rozličné notifikace, které umožňují uživateli velkou míru personalizace aplikace. Uživatelé tak mohou například sledovat své oblíbené týmy takřka live, mohou také filtrovat samotný obsah appky oblíbenými týmy nebo soutěžemi.

Přinesl vývoj aplikace pro hokejbal firmě nové poznatky nebo reference?

Snažili jsme se do této appky dát maximum úsilí a najít co nejlepší aktuální postupy a trendy, jejichž využitelnost jsme v přípravné fázi nastudovali. Do aplikace jsme tak přidali nové technologie a rychlejší rozhraní a uživatelské prostředí. Spíše než o nové poznatky šlo ale o výzvy při tvorbě aplikace, které každý podobný složitější projekt obnáší, a tedy nové zkušenosti a hledání vhodných řešení, které nás ve firmě baví.


Aplikace Hokejbal se stala inspirací a lídrem pro ostatní sporty!

Jaký náhled na aplikaci mají zástupci jiných sportovních odvětví?

Slyšeli jsme už několik pozitivních ohlasů od jiných sportovních svazů. Moc jiných sportů v Česku podobně promakanou aplikaci nemá, a proto lze říci, že aplikace Hokejbal se stala do jisté míry inspirací a lídrem pro ostatní sporty.

Prozradíte nějakou zajímavou perličku z vývoje aplikace?

Velké téma byla ve fázi designu barevnost, ohledně které jsme absolvovali několik dlouhých hovorů, což se může zdát zpětně až úsměvné. Vizuální identita svazu je v červených barvách, a nám šlo tedy o to, aby byla appka dostatečně dobře čitelná. Každý dobře promyšlený projekt by měl na základě našich zkušeností v eSports.cz obsahovat i rozumný feedback k požadavkům klienta, který je mířený na zlepšení celkového produktu a uživatelského zážitku. A právě o to jsme se i v tomto případě barevnosti snažili a věřím, že jsme nakonec našli řešení, které splnilo požadavky svazu a bralo v potaz i náš feedback z pohledu uživatelského zážitku.

K hokejbalu mám osobní vztah, netají se jednatel společnosti eSports.cz David Schlegel

David Schlegel - „K hokejbalu mám osobní vztah od zlatého mistrovství světa v Plzni v roce 2009. Mobilní aplikaci pro hokejbal považuji za jeden z našich nejlépe zvládnutých projektů, který navíc inspiroval celou řadu větších svazů k poptávkám na podobnou službu. Osobně aplikaci aktivně používám a mám nastavené notifikace, které se týkají výsledků HBC Plzeň, jakkoliv se klubu v minulé sezóně příliš nedařilo. Chtěl bych také vyzdvihnout výborné projektové řízení na straně klienta v průběhu celého projektu.“


Aplikaci se snažíme postupně vylepšovat, prozrazuje předseda technické komise ČMSHb Jaroslav Pikula

Jaroslav Pikula„Aplikace Hokejbal je logickou nadstavbou po spuštění nového informačního systému a jednotlivých webů a završuje hlavní období digitalizace svazu posledních let, ať se již jedná o vlastní přechod k novému informačnímu systému, sytému elektronických registrací a matričních úkonů nebo přechod na elektronický zápis. Na tvorbě aplikace spolupracoval tým lidí v rámci ČMSHb od přípravy vlastního grafického návrhu, obsahu a logiky stránek včetně testování přes tisíc hodin. Celý projekt byl pro náš svaz velkou výzvou a zároveň také jedním ze stěžejních IT projektů posledních let. Překvapením bylo pak až nečekaně kladné přijetí a využívání této aplikace z hokejbalových řad, ale i ohlasy z ostatních sportů. Aplikaci se snažíme ve spolupráci s firmou eSport.cz postupně vylepšovat, již po vlastním spuštění přibyla třeba možnost sledovat v aplikaci živě vybrané hokejbalové přenosy, do budoucích let by se měl obsah vylepšovat a rozšiřovat o další funkcionality.“

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4