1. liga

Kelti sází na trpělivost a odchovance. Do sezony jdeme s velkou pokorou, upozorňuje Novák

Berounský trenér Roman Novák vedl snad všechny kategorie v keltském klubu. Teď se v Berouně přihlásila 1. Liga, na kterou se Kelti těší. Roman Novák dostal šanci vést v Berouně muže. Jak je na novou sezónu připravil a jak se na ni těší? Jaké budou cíle Keltů?

V půlce června se ve vašem klubu rozhodlo, že povedete seniorský celek v 1. Lize. Váhal jste nad touto nabídkou? Přeci jen jste vedl snad každou věkovou kategorii.

Váhal, nicméně dlouhodobě se nám nedařilo přivést k „A“ týmu nikoho s dostatečnými zkušenostmi a chutí. Při posezónních schůzkách s týmem se vše nakonec vyvrbilo směrem k 1. Lize a mému působení na střídačce týmu. V okamžiku, kdy se hráči, které jsme půjčovali do Extraligy rozhodli, že chtějí hrát primárně v Keltech a v 1. Lize, bylo rozhodnuto.

S čím půjdete do 1. Ligy? Přeci jenom v ní Kelti dlouhé roky byli, ale teď to bude jiné. Co bude rozhodovat?

Do sezony vstupujeme s velkou pokorou a respektem k síle soupeřů. I když tuto i vyšší soutěž řada našich hráčů hrála, přeci jenom jsme nováček a je k tomu třeba takto přistupovat. Trpělivost, zapracovávání vlastních odchovanců a kvalitní tréninky. Na podzim to budeme mít těžké, sezona je však dlouhá a věřím, že se o šesté místo pro play off popereme úspěšně. A postavíme kvalitní základ týmu do dalších let. Přeci jenom věkový průměr našeho celku bude hodně nízký. Dlouhodobě nám chybí střední generace hráčů a jiné východisko, než sázka na mládí a trpělivost při výchově vlastních hráčů nám v Berouně vlastně nezbývá.

Řadu věcí chceme ladit během podzimu

Jak se nováček z Berouna na druhou nejvyšší soutěž připravoval? 

Začali jsme na začátku srpna a podle toho vypadala i docházka. Dovolené a pracovní povinnosti si prostě berou v této době daň. Odmítli jsme několik kvalitních soupeřů pro přátelská utkání a prvním testem byl až zápas se silným Pedagogem. Ten dopadl poměrně dobře. Loňského semifinalistu jsme potrápili, sahali na body, ale nakonec to nevyšlo. Řadu věcí chceme ladit během podzimu tak, abychom do jarní části vstupovali s cílem připravit se na boj o play off a vyřazovací boje samotné.

V jaké sestavě budete nastupovat? Můžeme se těšit na nějaké zajímavé tváře v keltském dresu?

Základní kádr „áčka“ máme užší a budeme hojně využívat hráčů juniorky a dorostu. Pokud chceme hrát 1. Ligu v Berouně dlouhodobě, nic jiného nám nezbývá. Na výpomoc hráčů na střídavé starty se rozhodně upínat nebudeme. Zajímavých tváří v keltském dresu uvidí všichni dost, ale především těch, které patří k našim odchovancům. Pokud se budou hráči poctivě připravovat, mohou v budoucnu výrazně promluvit do dění v našem sportu.

V Divizi Západ budete mít mnoho těžkých soupeřů. Na jaké se těšíte nejvíce? A jak se podle Vás bude lišit jejich kvalita od 2. Ligy?

Těšíme se na všechny soupeře. Vlastně kromě Nového Strašecí a Suchdola jsou všichni protivníci neznámí, kromě turnajů jsme s nimi nikdy nehráli a to je po letech ve 2. Lize Střed, kde se týmy téměř nemění, osvěžující. Věříme, že v 1. Lize bude každý zápas dobrou prověrkou našich schopností a posuneme se v klubu sportovně zase o krůček dál. 1. Liga do Berouna určitě patří a je teď jen na nás, abychom to dokázali.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6