1. liga

Není pro Buldoky anulování sezóny až moc velká rána? Rozhodnutí bylo zcela logické, nehledá v tom vědu Jan Emmer

Prvoligový mančaft z Brna se dostal v posledním utkání na 1. místo tabulky. Toto umístění se však zrušilo a Brno z toho nemá nic. Jak tuto situaci vnímá hlavní trenér Brna, Jan Emmer? Jak se Brňané připravují na další štaci v 1. Lize? Co bude jejich cílem? Mají šanci znovu útočit na přední příčky?

Tým měl tři vyrovnané pětky a každá mohla dát gól

Na úplném konci jste se s týmem dostali do čela tabulky, jaký to byl pocit? Nakonec to je ale úplně jedno, když se veškeré sezóny anulovaly, nemrzí Vás to?
Samozřejmě, že nás to mrzí. Ani ne tak z pohledu toho, že jsme byli na čele tabulky, vždyť jsme odehráli nestejný počet zápasů (vedli jsme o dva body a Polička i Suchdol měly o zápas méně) a bylo jich jen 70 % z porce zápasů základní části. Mrzí nás to především proto, že tým letos měl velkou vnitřní sílu a hra i výkony se neustále zlepšovaly. Kluky to bavilo a viděl jsem zápal konečně i na trénincích. Tým prostě dobře šlapal.


Za co byste chtěl tým pochválit a koho byste chtěl z celku nejvíce vyzdvihnout?
Začínali jsme prakticky bez možnosti trénovat. Celý úvod sezóny, kvůli rekonstrukci hřiště, jsme hráli venku, a navíc bez herních tréninků (trénovali jsme na třicetimetrovém hřišti, za špatné viditelnosti, 30 km od Brna a jednou týdně). Na prvních soutěžních zápasech jsme se vlastně sehrávali. Klukům patří díky, jak to zvládli. A co se týká pochval, musel bych chválit celý tým. On to již říkal ve svém rozhovoru brankář Lukáš Sterenčák („tým nemá žádné hvězdy, a přitom všichni jsou hvězdami“). Souhlasím s ním v tom, že tým měl tři vyrovnané pětky a každá mohla dát gól. Ale v týmu máme i výrazné individuality (počínaje právě Lukášem). Ty ale odevzdaly sto procent svého umu a práce pro tým, a proto tak dobře šlapal.



Pohár? Dobrá příprava na příští soutěžní ročník

Trenére, jaký je Váš názor na dohrání zbylých utkání? Předpokládám, že ve Vaší situaci byste chtěl sezónu dohrát, že?
Na poradách zástupců klubů s činovníky ČMSHb jsme vždy deklarovali, že sezónu chceme dohrát. Ale za současného stavu, kdy se podmínky a data pro možnost znovu hrát měnily každým okamžikem, bylo rozhodnutí o anulaci sezóny zcela logické.


Určitě s Buldoky nezahálíte. Dal jste hráčům volno nebo se již rozjela příprava na nový ročník ligy?
Ani teoreticky jsme se připravovat společně nemohli. Nicméně kluci dostali pokyn k individuální přípravě a 7.5.2020 za dodržení nařízení „stavu nouze“ jsme šli poprvé na hřiště. Trochu nám to neusnadňuje fakt, že všechny věci, včetně brankářských, máme zavřené ve škole a nemůžeme se k nim dostat. Šatny neřešíme. Připravovat se budeme na soutěž (Pohár k 30. výročí ČMSHb pozn. red.), která snad bude odstartována koncem května a bude probíhat v červnu. Beru to jako dobrou přípravu na příští soutěžní ročník.


V progresu je řešení sezóny formou pohárových klání, měli byste zájem se tohoto účastnit?
Ano, přihlášku jsme poslali. Budeme ale výrazně oslabeni o studenty, kteří jsou v místech svého trvalého bydliště a nebudou moci za Buldoky nastoupit.

Titul ani postup do Extraligy neberu jako metu

Co plánujete na příští sezónu? Nějaké posily nebo změny v kádru? Co taktika, zůstává stejná?
To si zatím netroufám vůbec odhadnout. V kádru máme tři hráče ročníků „sedmdesát + něco“, kteří chtěli touto sezónou končit. Uvidím, zda se mi je podaří přesvědčit, že končit se má celou sezónou, a ne jenom malou částí. Posily zatím moc neřešíme, chtěl bych stabilizovat kádr tak, jak letos byl a zkusit do něj zapracovat jednoho až dva juniory a stejný počet hráčů B týmu. A pokud se nějaký hokejbalista dostane na vysokou školu do Brna, budu rád, když s námi začne trénovat a bude ho to bavit. Více se uvidí potom.


Co bude Vaším největším cílem do budoucna? Určitě budete chtít navázat na tuto sezónu, takže pomýšlíte na titul?
Největším cílem do budoucna je dobudování celého, dobře fungujícího hokejbalového klubu, minimálně se třemi žákovskými kategoriemi (plus jednou přípravkou) a dobře fungujícími týmy mužů tak, aby měla mládež kam postupovat. Klubu, který bude finančně zabezpečen na další sezónu, kde budou aktivní jednotlivé realizační týmy a rodiče. Málokdo mi věří, ale titul a ani postup do Extraligy já neberu jako metu. Ano, bylo by to hezké ocenění práce celého týmu a myslím, že většina kádru na to má. Ale ambice budou až podle toho, jakou hru budeme předvádět. Navíc Buldoci na play off (ani na základní část) nevyužívají posily z Extraligy, které vždy v 1. Lize výrazně vylepší výkonnost týmů, které do té doby hrají prostředek nebo konec tabulky a potom naráz „zazáří“ a mají „ambice“.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
17 87:48 39
2.
SK Suchdol nad...
17 72:46 34
3.
TJ KOVO Praha
17 67:52 34
4.
Vlčí smečka...
16 53:41 33
5.
Ježci Heřmanův...
17 66:50 31
6.
HBK Bulldogs Brno
17 54:50 30
7.
SK Kometa Polička
16 58:38 28
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
17 66:78 21
10.
TGB Swietelsky...
17 49:66 19
11.
TJ Lokomotiva...
17 42:76 16
12.
HBC Nové Strašecí
17 59:76 15
13.
HBC Malenovice
17 41:95 6