Reprezentace

Hlavní trenér reprezentace mužů Jiří Mašík: Přesun šampionátu je logickým krokem

S přesunutím vrcholných reprezentačních akcí roku 2020 o rok došlo také k posunu termínu mužského mistrovství světa, které se příští rok mělo konat v kanadském Brandonu. Jak na skutečnost, že se mužský šampionát bude konat až v roce 2022, nahlíží lodivod české reprezentace Jiří Mašík?

Přesun? Hlavní roli určitě hrají finance

Pane Mašíku, jaký máte na přesunutí mistrovství světa mužů až na rok 2022 názor? Proč se tak vůbec stalo?
Hlavní roli určitě hrají finance. Hokejbal není finančně zas tak silný sport a už někdy na začátku dubna nám v telekonferenci bylo naznačeno, že k přesunu šampionátu dojde. Na příští rok totiž bylo přesunuto mimo jiné juniorské mistrovství světa a samozřejmě nejen pro náš svaz, nýbrž pro všechny, by bylo nesmírně složité tyto akce v jednom roce utáhnout. Junioři navíc měli hrát ve Švýcarsku, které je finančně velmi náročné a do toho by ještě muži a ženy měli letět do Kanady. Takže přesunutí mistrovství světa mužů je určitě logickým krokem. Kanada však do příprav investovala nějaké peníze a čekalo se, jestli přistoupí k tomu, aby se šampionát posunul. Nakonec se tak stalo.




Rok příprav navíc se může hodit, nicméně zejména pro starší hráče může být přesunutí šampionátu velkou komplikací…
Detailní plán příprav budeme teprve připravovat. My jsme samozřejmě nějaký plán soustředění na letošní rok měli, ten se ale vzhledem k situaci, která nastala, upravoval a teprve teď budeme s hráči komunikovat a řešit to s nimi, a nejen postoj starších nás samozřejmě bude zajímat. Problém to určitě být může. Hokejbal je fyzicky velmi náročný sport a na zdraví těch hráčů to může být znát. Na druhou stranu můžeme brát pozitivně, že dorostou někteří mladší hráči, jelikož někteří jedinci v současné dvacítce jsou velice schopní a budou mít o rok zkušeností navíc. Co se týče roku přípravy navíc, tak to asi není úplně to nejdůležitější, protože my jsme se za ten rok a půl samozřejmě dokázali připravit kvalitně.


Nemám problém zapojit mladší hráče
Naznačil jste, že zapojení mladších hráčů pro Vás není problém. Říkáte, že pro Vás tedy nebude překážkou opět pracovat s širším kádrem, kdy bude dřív nebo později muset nastoupit proces zužování…
Určitě ne. Všichni, kdo mě znají, tak ví, že já s mladými hráči hrozně rád pracuji. Hodně příležitostí dostali třeba i před Mistrovstvím světa v Košicích, na soustředění v Dobřanech jsme měli velké množství omluvenek a uvažovali jsme, že sestavu doplníme právě mladými hráči, ale nakonec jsme tak neučinili, aby se mohli plně soustředit na svou kategorii a nadcházející šampionát, který se teda nakonec bohužel přesunul. Uvidíme, jak se s tím rokem navíc někteří hráči popasují. Nyní bude na komunikaci mezi jednotlivými realizačními týmy, jakým způsobem budeme pokračovat dál a jak hráče zapojíme, jelikož jak jsem říkal, v juniorech jsou kluci velice nadějní a mohli by tam být i potenciální reprezentanti. Hráče máme pečlivě zmapované a určitě budou mít šanci se o místo v týmu poprat.


Českomoravský svaz hokejbalu ve svém oficiálním prohlášení nastínil, že by se příští rok mohl konat „alespoň“ evropský šampionát mužů. Podpořil byste realizaci takového turnaje?
Určitě. Je důležité, abychom se pravidelně utkávali se silnými týmy, protože té herní konfrontace je v průběhu roku hrozně málo. Hrát proti extraligovým týmům nebo nějakým výběrům je sice pro herní vytíženost dobré, ale utkání proti jiným reprezentacím těm hráčům dají samozřejmě víc. Takže pokud by se tato šance naskytla, tak bychom za ni byli samozřejmě jenom rádi. Pokud by se turnaj navíc konal v srpnu, což by bylo po mistrovství světa juniorů, tak se už dříve projednávala možnost, že by se vytvořil plnohodnotný reprezentační výběr U23, a to nejen proto, aby se turnaje zúčastnilo více týmů. Myslím si, že by to pro hráče mohla být skvělá zkušenost.

Právě na zapojení mladších hráčů pro případné mistrovství Evropy jsem se chtěl zeptat. Říkáte, že cílem, nebo řekněme ideálním řešením, bude utvořit jak výběr mužů, tak výběr U23…
Vše je samozřejmě v zárodku, my bychom ale byli určitě pro. Do konečného výběru mužů se dostane nějakých 20 hráčů, přičemž v prvotním výběru jich je nějakých čtyřicet až padesát. A jak jsem říkal, současná dvacítka je velice silná, jsou tam skutečně velmi dobří hráči, a byla by možná škoda, aby o možnost účastnit se další reprezentační akce přišli. Protože do výběru mužů se samozřejmě nedostanou všichni a v případě výběru U23 by opět mělo šanci o reprezentační dres bojovat mnohem více hráčů. Netuším však, jestli možnost zapojit dva výběry z jedné země bude, pokud by tomu ale tak bylo, bylo by to určitě ku prospěchu věci.


Národní tým hráčů do 20 let vykazoval v přípravě velmi dobré výkony. Kolik hráčů dostane postupně šanci v seniroské reprezentaci?


Plán příprav pro letošní rok je jasný

Změní současná situace nějak výrazně plán příprav pro nejbližší období?
Pro letošní rok se nic nezmění. Měli jsme mít kemp v červnu, ten se samozřejmě zrušil, další kempy už ale pojedeme v klasickém režimu. Další by měl být poslední víkend v srpnu ve Svitavách, kde je předběžně domluveno, že by v sobotu měli přijet Slováci, se kterými by se dopoledne a odpoledne odehrál zápas a v neděli bychom pokračovali soustředěním. V prosinci bychom potom rádi jeli do Žiliny, kde by se opět měly odehrát dva zápasy se Slovenskem. V únoru příštího roku se pak plánuje mezinárodní turnaj v Plzni, kam by měli přijet Slováci a Švýcaři. My samozřejmě budeme mít ještě sezení s reprezentační komisí a řekněme třeba na podzim, kdy se situace snad už ustálí a dojde k pevnému určení termínů vrcholných akcí roku 2021, dojde k upřesnění plánu příprav a pokud by se konalo zmiňované mistrovství Evropy, tak by tomu byl samozřejmě přizpůsoben.

Může být rok příprav navíc pro Vás osobně a realizační tým určitou motivací? Vybrat správné hráče, udržet je ve vrcholné formě před mistrovstvím světa…
Jako motivaci to určitě vnímáme. My jsme psali klukům, aby zůstali pozitivní, jelikož s touhle situací bohužel nikdo nic nenadělá a je třeba se k tomu postavit s hlavou nahoře. Jak jsme se již bavili na začátku, pro některé kluky to možná bude komplikace, ale já věřím, že se o tu nominaci všichni poperou. Nijak negativně jsme se k tomu rozhodně nestavěli, tento fakt jsme přijali a budeme se snažit k celé situaci postavit tak, abychom tým na vrcholné akce co nejlépe připravili.




Tato sestava dorazila na zatím poslední soustředění národního týmu mužů, které se v polovině února uskutečnilo v hale v Dobřanech.