CTM a HCŽ

Letní kempy mládeže jsou minulostí. Viděli jsme obrovské nadšení a radost ze sportování, těší Komárka

Další ročníky tradičních letních Campů talentované mládeže, hokejbalového Campu žen a Campu rozvoje dovedností proběhly opět na výbornou. Talentované hokejbalistky a nadaní hokejbalisté na sobě poctivě pracovali a užili si kupu zábavy. Nejen o tom se v rozhovoru rozpovídal šéftrenér Martin Komárek.

Jak jste letos spokojen s výkony hráčů a hráček na jednotlivých campech?

Lhal bych, kdybych se snažil tvrdit, že sportovní úroveň všech letních campů a výkony jednotlivých hráčů a hráček byly v roce 2022 na extrémně vysoké úrovni. O mladé generaci se říká, jak je nespolehlivá a zhýčkaná sociálními sítěmi. Není to pravda. Na letních campech jsem měl možnost napříč kategoriemi vidět obrovské nadšení, radost ze sportování obecně, a především chuť ze sebe vydat v náročných letních teplotách to nejlepší. Jsem přesvědčen, že v mladé generaci je velká mentální síla a slibný potenciál, s nimž je třeba umně pracovat a ukázat mladým cestu, po které mají možnost jít. Výkonnostní úroveň campu U18 a U16, resp. CRD v Litomyšli, hodnotím jako jednu z nejvyšších v průběhu posledních deseti let.

Věkový rozptyl i výkonnost v jednotlivých kategoriích jsou různé, jak připravujete jednotlivé tréninkové jednotky, aby bylo vyhověno co nejvíce účastníkům?

Jednou rovinou je rozdělení campů na několik věkových kategorií, na těchto campech jsou poté hráči a hráčky rozděleni do dvou skupin, ve kterých se ještě jednou dělí do skupinek po čtyřech až šesti. Tímto principem máme možnost dosáhnout nejen individuálního přístupu trenérů, dostatečného počtu opakování a vyšší frekvence kontaktu s míčkem, ale především se mnohdy zdánlivé věkové rozdíly otupí a minimalizují. Někteří hráči mají na campu svou partu z minulých ročníků, ale není neobvyklé vidět a slyšet skupinu zkušenějších borců a mladších hráčů jít společně na oběd, večeři a zpívat cestou např. Karla Gotta nebo Marka Ztraceného, to je úžasný pohled, který bych přál zažít co nejširší skupině fanoušků hokejbalu.

Jistě není úplně jednoduché zorganizovat akci takovéhoto formátu. Kolik osob se podílí na přípravě akce? V jakém předstihu se vše plánuje?

Camp je pro více termínů konání opravdu velkým podnikem, příprava takové akce začíná ihned po skončení posledního ročníku. Na plánování a logistice vybavení, materiálu, stravování se podílí 4 – 5 lidí. V místě samotném je poté tým tvořen 12 až 13 osobami. Velkou výhodou jsou nezměrné zkušenosti z let minulých, mnohé procesy mají svůj zajetý chod a nelze opomenout ani obětavost a píli trenérského týmu. Postřehy zahraničních účastníků z letošního roku jsou takové, že camp považují za profesionálně zorganizovaný od A do Z.

Trenéři a trenérky si zaslouží velkou pochvalu

Jistě není tajemstvím, že každoročně na campech panujeme mezi trenéry a trenérkami pozitivní nálada. Jak jste s týmem spokojen Vy?

Pozitivní nálada mezi trenéry a organizátory je základem projektu, je hezké sledovat, jak se tak růstová atmosféra přenáší na hráče a hráčky, kteří uvedené rychle vycítí. Před trenéry a trenérkami letních campů mohu jen smeknout klobouk a vyslovit slova velké chvály. Pracovat s dětmi týden pod velkým tlakem od 7:00 do cca 22:00, připravit si tréninky, ty vést na velmi vysoké úrovni, je samo o sobě velké zatížení. K tomu ovšem náleží ještě dílčí organizace, řešení svačin a pitného režimu plus nespočet dílčích drobných bodů, které se vždy objeví velmi nepředvídaně. Je pak velmi inspirativní vidět mladé trenéry a trenérky, jak společně připravují obsah tréninku a ten si vzájemně oponují. Není výjimkou, že mnohdy trenéři obsah kondiční přípravy testují sami na sobě. Připočtu-li na závěr, že velká část realizačního týmu si jde ještě večer nebo ráno zaběhat a aktivně cvičí, pak není možné, než s údivem smeknout vše, co má člověk na hlavě. Bez týmu trenérů a trenérek by CTM, CRD a HCŽ nikdy nemohly být tím, čím jsou. Tedy projektem těšícím se enormnímu zájmu mládeže.

Mohou se účastníci opět těšit na zázemí v České Třebové a Litomyšli, nebo plánujete hledat nějakou jinou destinaci pro konání campů?

Obě místa konání nabízejí dokonalou symbiózu kvalitního sportoviště a zázemí s blízkým internátem vhodným k ubytování a stravování. Tato osvědčená místa jsou pro campy připravena také na rok 2023. V současné chvíli jsou termíny campů a organizační kapacity pro rok 2023 již rezervovány a startuje příprava nového ročníku.


Rádi bychom pracovali na postupném rozšiřování mezinárodní linie akce

V letošním roce se na všech campech objevilo několik nových tvářích, zůstane trenérské osazenstvo podobné jako u letošního ročníku?

Personální složka campu je velmi důležitá, každý rok se snažíme doplnit tým o nové trenéry nebo nové pedagogy, ať již z řad aktivních trenérů nebo vysokoškoláků. Jedním ze směrů složení realizačního týmu je zapojování hráčů a hráček, kteří v minulosti na akci byli v roli aktivního účastníka. To je směr, který se hodně osvědčil. Touto cestou se chceme vydat i v budoucnu. Samozřejmě pokud je pro kohokoli CTM atraktivní a motivační prvek, nebráníme se osobní diskuzi v otázkách složení organizačního týmu. I zde vidím silný motiv v tom, že pokud mladí dostanou směr, motivaci a jsou jim vysvětleny hodnoty campu, pak to nese své sladké plody.

Je určitě jasné, že pokud se nic nezmění, budou všechny campy pokračovat i v dalším roce. Připravujete nějakou novinku, bude např. kemp delší, můžou hráči opět počítat s mezinárodním charakterem akce?

Rádi bychom na základě extrémně pozitivních reakcí pracovali na postupném a rozumném rozšiřování této mezinárodní linie akce, a to jak u campu dívek, tak u campu U18 a U16. Každoročně se snažíme inovovat tréninkové vybavení a také potravinové doplňky. Silně rezonuje také otázka a téma rozšíření akce o výběrový camp pro starší hráče se silným akcentem na zapojování juniorů do mužské kategorie, resp. úvaha o dalším campu v kategorii U18 a U16. Obě tyto myšlenky, které máme rozpracovány, je potřeba realizovat v kontextu postupného rozšiřování realizačního týmu.

Závěrem mi dovolte popřát myšlence CTM mnoho dalších ročníků a nespočet spokojených hráčů/hráček a jejich rodičů. Věřím, že myšlenka CTM je stále živá a představuje nejen zdokonalení se v hokejbale nebo práci s velmi talentovanými borci, ale obsahuje také rovinu sociální, a to v budování kamarádství a přátelských vazeb lidí z rozdílných koutů České republiky.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4