CTM a HCŽ

Hodnoty campu jsou hlavním důvodem zájmu tolika mladých hráčů, těší Martina Komárka

Tradiční letní tréninkové Campy talentované mládeže oslavily letos 15. výročí. Jedním ze zakladatelů tohoto projektu je i zkušený mládežnický trenér Martin Komárek, který v rozhovoru prozradil dlouhou cestu za prakticky profesionálními kempy, jak je známe dnes.

Dramatický progres prodělala příprava brankařů a kondiční příprava

Pane Komárek, můžete nám prosím popsat jakým způsobem a v jakém roce myšlenky a realizace Campů talentované mládeže vznikla?

Můj první kontakt s myšlenkou CTM proběhl v roce 2006, kdy se projekt letních campů rodil a připravoval na půdě TMK. Na první setkání k tématu CTM jsem byl do Prahy pozván s kolegou trenérem Tomášem Mackem, organizátory schůzky byl autor myšlenky Josef Kadaně a jeho kolegové Jaroslav Badzik a MiroslavPřerost. Tím pro mne začal krásný a dlouhý příběh jménem CTM. Řada myšlenek z prvního setkání je campům vlastní do dnes, jde například o skutečnost náročnosti, organizace a plánování akce nebo přístup ke stavbě cvičení, kdy hráči mají minimum času trávit čekáním v zástupu a čas pro práci s hráči má být využit co nejvíce efektivně. Zpětně musím říci, že toto setkání mne hodně ovlivnilo a zformovalo principy s jakými k CTM přistupujeme dodnes.

Kdy jste se vůbec Vy osobně zapojil v rámci trenérského týmu do koloběhu dnes už tradičních letních CTM?

Projektu CTM jsem se účastnil od samotného začátku v roli trenéra. Má role se s postupem času měnila od trenéra mladší tréninkové skupiny po zapojení z pohledu trenéra campů U14, až po první kroky v organizaci a zajištění projektu. Později jsem měl možnost podílet se na organizaci a rozvoji akce včetně rozšíření k campy pro dívky a kategorií pro starší věkové kategorie. Jsem velmi vděčný za velké množství trenérů, které jsem mohl díky CTM poznat a kteří pomohli tento mládežnický projekt kultivovat do současné podoby.

Za 15 let pořádání CTM jste urazili kus velké cesty. Realizační týmy se neustále rozrůstají, je důležité kvalitní, a hlavně i početné obsazení lidí, kteří se o CTM starají? Kdybyste měl porovnat, jak to fungovalo na počátku a nyní, tak ten posun je asi rapidní, že?

Pro porovnání je nutné konstatovat, že na úvodní CTM jezdilo mnohem méně hráčů. První ročník byl za účasti 36 hráčů. Tomu logicky odpovídala i šíře realizačního týmu. Jak se značka CTM a reputace akce šířila mezi hráči a jejich rodiči, tak s rostoucím počtem přihlášených docházelo k rozšiřování počtu trenérů a změnám specializace. Dramatický progres prodělala příprava brankařů a také kondiční příprava, na které je nyní samostatný tým koučů a trenérek, který pohybovou přípravu plánuje v kontextu současných kondičních trendů. Trochu bych se bránil tomu srovnání, každá akce má své začátky a svůj vývoj. Já na první ročníky CTM vzpomínám moc rád, a to vždy v kontextu kvalitních trenérů a hráčů, s kterými jsme měli možnost všichni pracovat, což bylo oboustranně přínosné.


Každoročně se Campů talentované mládeže účastní stovky nadaných hokejbalistek a hokejbalistů! Zdroj fotky: mladeznickyhokejbal.rajce.idnes.cz 

Z některých hráčů z CTM vyrostli a vyrůstají mladí trenéři

Když teď zabrousíme k Vaší roli, stal se z Vás postupem času hlavní organizátor letních CTM. Co vše tato role obnáší?

Má současná role ve vztahu k CTM je spojena především s plánovaním akce prakticky rok dopředu. Vždy když odjíždíme z letních campů, tak nám v praxi zcela reálně začíná plánování dalšího ročníku. Přípravných kroků je velké množství a v podstatě jde bez nadsázky o celoroční kontinuální činnost týmu 3 – 4 kolegů, kteří mají rozdělené kompetence. Současně se snažím každý rok campy smysluplně rozvíjet, posouvat a hledat prostory pro koncepční myšlenky a konstruktivní nápady. Musím přiznat, že to je možné díky úžasnému týmu trenérů a trenérek, kteří mají nápady a nebojí se je říci případně je obhájit. Nejsložitějším bodem je vždy složení týmu trenérů a trenérek, je to opravdu trochu chemie, neb jednou z myšlenek akce je pozitivní nálada mezi členy realizačního týmu, která pak utváří pozitivní náladu na celé akci.

Zažíváte i v dnešní době nějaké bolesti, které byste chtěli do příštích ročníků odstranit, vylepšit?

Jsme si vědomi toho, že zájem o akci je tak velký, že slabším článkem je způsob rezervace na akci. Podařilo se nám za dva roky jej díky ochotě IT kolegů zlepšit a některé z nedostatků vypilovat. Velkým posun vidím v zajištění stravování ve formě svačin a snacků, kde jsme se snažili velké zatížení doplnit o dostatečný příjem energie a stravy. I zde vidím rezervy. Těch drobných bodů je ovšem více. Věřím, že pro příští ročník se nám je podaří opět minimalizovat.

Vybavujete si nějaká dnes už zkušená zvučná jména, která prošla prvními kempy a dnes hrají například v reprezentaci či jsou držiteli extraligových titulů?

Jistě ano, mám pro své analytické myšlení uloženy všechny tzv. databáze hráčů z campu. Jsem rád, že campem již prošlo mnoho hráčů, kteří již hrají extraligu, a dokonce i jména která hrála na MS seniorů. Velkou radost mám také z toho, že z některých hráčů z CTM vyrostli a vyrůstají mladí trenéři, s kterými máme možnost poté spolupracovat. Největší zpětnou vazbou je, když vidíme mladé hráče, z kterých jsou po letech dospělí a slušní lidé, kteří se nebojí k nám trenérům přihlásit a popovídat si. Je to vždy velmi hezký zážitek.

Věřil jsem lidem a hodnotám, které campu vtiskli

Co je dle Vašeho názoru důvodem pro konání CTM na východě Čech? Kvalitní zázemí v Litomyšli nebo České Třebové nabízí zajisté ten nejlepší komfort, takže asi není třeba něco měnit, je to tak?

Když se projekt CTM rodil, tak místo ve východních Čechách bylo vybráno s ohledem na dojezd hráčů z rozdílných částí České republiky. Již tehdy byla myšlenka druhého campu v jiném místě konání. Když vedl camp kolega Jarda Badzik, tak vždy říkal, že campy je lepší mít dva za sebou v jednom místě zejména kvůli logistice vybavení, trenérů a cenám za jídla/ubytování. Pochopil jsem to v plném rozsahu v moment, kdy jsem se na plánování akce začal podílet. Velkým faktorem pro setrvání v Litomyšli a České Třebové byla kombinace kvalitního zimního stadionu, sportovišť, zázemí, a to vše v krátké dochozí vzdálenosti. Myslím, že prostředí České Třebové a Litomyšle je po těchto stránkách opravdu nadstandardní.

Mysleli jste si na začátku té myšlenky, že kemp vydrží takhle dlouho a dosáhne takových rozměrů? Navíc je teď republikově velmi známý a hráči se na něj těší. Jaká byla ta počáteční vize?

Abych pravdu řekl, tak myšlenka se mi moc líbila. Věřil jsem lidem a hodnotám, které campu vtiskli a to je z mého pohledu hlavní důvod proč je akce tolik populární a vyvinula se do současného stavu. Myslím, že podstaty a hodnoty campu jsou hlavním důvodem zájmu tolika mladých hráčů. Věřím, že se nám podaří tento projekt ještě dále rozšiřovat, aniž bychom principy a stěžejní myšlenky akce narušili a zachovali zejména nadšení, pozitivní náladu všech účastníků.

Jak je nyní příprava campů organizačně zajištěna?

Realizační tým campu v místě jeho konání tvoří 12 licencovaných trenérů a trenérek rozdělených do menších týmu. Příprava probíhá od srpna předcházejícího roku v týmu 4 osob. Ročníky 2022 jsou nyní připraveny cca. z 90%. Ladíme nyní jen drobnosti.

Z hráčů a hráčem účastnících se campů se v mnoha případech stávají také trenéři a členové organizačního týmu. Proč tomu tak je?

Tento posun z hráče nebo hráčky na CTM, HCŽ do role trenéra nebo trenérky si prošlo okolo 10 současných kolegů z týmu. Je to pro CTM vždy velký přínos, a to nejen z pohledu trenérské erudice, ale také dokonalé představy, jak náročný pro účastníky camp je. Empatie z pohledu, co který krok na CTM pro hráče v reálu znamená, je pro organizaci akce velká přidaná hodnota. Jsem rád, že trenéři pak pokračují v trenérské činnosti i v klubu.


Mezinárodní účast na českých kempech mládeže se rozjela! Zdroj fotky: mladeznickyhokejbal.rajce.idnes.cz 

Rádi bychom získali pro camp U16 a U18 účastníky ze zahraničí

Máte v šuplíku nějakou kuriozitu, vtipné momenty, které Vás provázely všemi kempy? Je jich určitě dost, ale vrylo se Vám něco do paměti, na co nikdy nezapomenete?

Těch vtipných zážitků je nyní na knížku. Věřím, že se někdy podaří takové zážitky sepsat. Já osobně budu moc váhat, který vybrat jako první. Nejvíce mám v paměti moment, kdy jeden z kolegů trenérů uspořádal v místě campu lekce břišních tanců, které se dočkali tak obrovského zájmu, že bylo nutné zájemce o kurs dva dny odmítat.

Jsou pro příští ročníky v přípravě nějaké novinky nebo změny?

Prozradím jen pár drobností ať nám také zůstane pro hráče a hráčky na campu nějaké překvapení. Řešíme rozšíření pomůcek pro přípravu brankařů ve formě automatizovaných postupů. Rádi bychom získali pro camp U16 a U18 účastníky ze zahraničí, jak v podobě hráčů, tak i trenérů. Starosti poslední doby této myšlence tolik nepřejí nicméně se pokusíme o její vstupní realizaci. Jsem přesvědčen, že myšlenka campu je správná a před CTM je dlouhá cesta lemovaná rozvojem a zdokonalování mladých nadějí.

Co by Martin Komárek přál CTM ať už chlapů či dívek do budoucna?

Já bych CTM přál další ročníky a udržení myšlenek, hodnot a přínosů campů co nejdéle. Hráčům a hráčkám pak co nejvíce zážitků, přátelství a nových kamarádů, resp. co nejvíce posunů v hráčských dovednostech. Rodičům pak co nejvíce pozitivní zpětné vazby jejich dětí k CTM a podporu jejich ratolestí, bez které by CTM probíhat nemohl. S respektem a hlubokou úctou bych chtěl poděkovat, jak autorům myšlenky CTM, tak všem současným a bývalým trenérům, trenérkám a lektorům. Bez těchto osob a jejich nadšení by myšlenka CTM nevznikla a nebylo by možné ji o pečovávat a zdokonalovat.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
21 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
21 42:130 9