CTM a HCŽ

Z hráčky trenérkou. Camp talentované mládeže? Super příprava na další sezónu! nepochybuje Butašová

Pevnou součástí trenérského týmu na Campech talentované mládeže, který letos slaví 15. výročí od svého založení, je kondiční trenérka Kristýna Butašová. Ta je stále aktivní hráčkou třeba i v chlapecké dorostenecké Extralize! O svém posunu na CTM a se rozpovídala v rozhovoru pro web hokejbal.cz.

Určitě se posunula kvalita tréninků

Kristýno, kdy si začala jezdit na Campy talentované mládeže jako hráčka na dívčí kempy? A co tě k tomu vedlo? (úsměv)

Byla jsem na úplně prvním ročníku HCŽ v roce 2015 a jedním z důvodů, proč jsem na kemp jela byla možnost na sobě začít pracovat o něco dříve než všichni ostatní v klubu a taky to, že jsem mohla strávit 3 dny s holkami z celé republiky, jinak než jenom jako se soupeřkami na hřišti. Jako trenérka na CTM U13 jsem byla poprvé v roce 2019.

Co tě neustále motivovalo (motivuje) k účastem na kempech jako hráčku? Cítíš v průběhu času i ty z pohledu hráčky nějaké pravidelné změny k lepšímu, nejen co se tréninkového vybavení týče?

Na kempu jako hráčka jsem byla naposledy v roce 2019. Od prvního ročníku se určitě událo spoustu změn. Jednou z nich je určitě i to, že na kemp jezdí čím dál víc mladších hráček. Určitě se posunula i kvalita tréninků a co jsem v letošním roce od holek slyšela, tak si určitě chválí den kempu navíc. V letošním roce jsem měla možnost si vyzkoušet pár tréninků s holkami ve volné chvilce mezi CTM U13 a U18. Tréninky byly dost náročné ale super. Almi (kondiční trenér a trenér brankářů Ondřej Almaši pozn. red.) opět na kondici nezklamal a důležitou součástí všech kempů je určitě i atmosféra, která na kempech panuje.

Jak se zrodila tvoje spolupráce v pozici trenérky na letních CTM? Co je tvým hlavním úkolem?

Nejprve jsem jezdila na kempy jako hráčka, Martin Komárek věděl, že v létě jezdím s dětmi na letní tábory, tak mě oslovil s nabídkou trénování CTM a jelikož, jsem většinu trenérského týmu znala, byla jsem moc ráda, že se můžu přidat. Na kempu mám na starosti s ostatními trenérkami kondiční přípravu a často také fotodokumentaci kempu.

Každoročně se objevují i nové tréninkové pomůcky

Jakými slovy bys pozvala mladé talentované hráče a hráčky, aby toužili dorazit na další již 16. ročník CTM a HCŽ v příštím roce?

Na kempu na ně čeká nejenom spousta dřiny, kdy se můžou posunout někam dál a získat tak motivaci na sobě pracovat i samostatně v průběhu sezóny. Také je určitě nemine i spousta skvělých zážitků s kamarády. No a pak na ně samozřejmě čekají nejlepší trenérky a trenéři. (úsměv)

Trenérské týmy se neustále rozšiřují, je to dle tvého názoru jedině dobře a prozraď jaké novinky se ve tvé éře do tréninkových jednotek dostaly?

Jelikož se rozrůstá počet dětí, musí nás být také víc, určitě je to dobře, protože máme pak možnost více děti opravovat a věnovat se jim individuálně. Každoročně se objevují i nové pomůcky, které dětem tréninky zpestří a mají tak možnost si vyzkoušet něco nového. Novinek přibylo určitě za tu dobu dost, ale bohužel jak už na minulém nebo letošním ročníku CTM, jde vidět určité rozdíly, které na dětech zanechala „covid doba“ a také na tuto situaci musíme reagovat a podle toho upravovat tréninkové jednotky.

Co říkáš na zázemí v podobě východočeských destinací pro konání CTM? Kvalitní zázemí v Litomyšli nebo České Třebové nabízí zajisté ten nejlepší komfort, takže asi není třeba něco z tvého pohledu měnit, nebo máš opačný názor?

Místa pro konání CTM jsou určitě dobře zvolena a každé z nich má svoje pro a proti. Já osobně mám raději prostředí Litomyšle, protože jej mám spojeno s prvními kempy a spoustou zážitků.


Zábavu si na Campech talentované mládeže užívají nejen hráči, ale také trenérky. Zdroj fotky: mladeznickyhokejbal.rajce.idnes.cz 

Na kempu vždycky panuje pozitivní nálada

Jak je nyní příprava campů organizačně zajištěna z pohledu stále aktivní hráčky a progresivní trenérky? Závidíš dnes něco současným nadějím, co jsi třeba jako hráčka dříve nezažila? (úsměv)

Myslím si, že kempy se nesou stále ve stejném duchu, jediné, co se pro mě změnilo, že na kempy nejezdím jako hráčka, ale i přesto jsem měla v každém roce možnost si nějaký trénink jak s kluky, tak děvčaty vyzkoušet, je to vždycky příjemná změna od trénovaní, které mě ale baví a jsem moc ráda, že jsem se do tohoto prostředí dostala. I když se kempů neúčastním jako hráčka, tak i tak mě vždycky nakopnou do přípravy před novou sezónou. Jako posun u HCŽ určitě vnímám jeden den navíc, který holkám přibyl a také to, že se mohou účastnit CRD společně s kluky.

Máš v šuplíku nějakou kuriozitu, vtipné momenty, které tě provázely všemi kempy? Je jich určitě dost, ale vrylo se ti něco do paměti, na co nikdy nezapomeneš ať už jako hráčka, nebo trenérka? (úsměv)

Ano, je jich opravdu hodně a bylo by opravdu těžké nějakou vybrat. (smích) Ale asi nejvíce mě pobavila vzpomínka z jednoho ročníku, kdy kluci, kteří přišli pro nějakou z věcí, co zapomněli a za odměnu měli zpívat nebo říct nějakou básničku. Spustili hned z úvodu „tři ježibaby“, kdy na pokoji jsem byla já, Julča a Anička. To si pak člověk může myslet svoje. (smích) Na kempu vždycky panuje pozitivní nálada, jak už mezi trenéry, tak i hráči. A to je i jeden z důvodů proč se každý rok na kempy těším.

Co by Kristýny Butašová přála CTM a HCŽ do budoucna?

Aby byl o kempy stejný zájem jako do teď a dále na něj jezdili hráči a hráčky, kteří na sobě chtějí pracovat. A možná by děti mohly někdy o něco méně sem tam zlobit, ale to k nim patří. (úsměv)


Škola hrou! I tím se řídí trenérský tým na letních kempech mládeže. Zdroj fotky: mladeznickyhokejbal.rajce.idnes.cz 

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
21 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
21 42:130 9