Turnaje

Soupeři jsou kvalitní, těší organizátora Hostivařského poháru Ondřeje Nováka

Hostivař po jedenácti letech uspořádá Hostivařský pohár, kde se v rámci jednodenních turnajů představí všechny kategorie, celkem se na hostivařském hřišti objeví třicet týmů. Předseda hostivařského klubu Ondřej Novák se o celém turnaji rozpovídal podrobněji.

Nyní jsme se rozhodli turnaj oživit

Ondřeji, po jedenácti letech se uskuteční Hostivařský pohár, kde se představí třicet týmů ze všech kategorií. Jak Vás napadla myšlenka ho uspořádat v letošním roce?

V první polovině léta byl vytvořen koncept příští sezóny našeho klubu, plán náborových akcí, turnajů, sportovních událostí či investic. Hostivařský pohár byl součástí našich aktivit v prvních letech naší existence a pořádán byl převážně pro starší kategorie, postupem let se ale na něj poněkud zapomnělo a nyní jsme se rozhodli, v rámci nového konceptu, ho oživit.

Každá kategorie sehraje turnaj v jeden den, šest v tomto roce, junioři jsou naplánovaní na jaro. Co obnáší organizace tohoto poháru?

Nic extra. Koncept mluví o sérii jednodenních turnajů pro celkem sedm věkových kategorií. Od mladších žáků po muže se turnaj uskuteční vždy pro čtveřici týmů, u přípravek a minipřípravek bude účastníků pět a bude se hrát formou malého hokejbalu 3v3. Právě u dvou nejmladších kategorií navíc máme ambici uspořádat nejen hokejbalový turnaj, ale současně ve druhé třetině hřiště konfrontovat účastníky i v basketbalu nebo malé kopané. V zásadě se ale jedná organizačně o jednoduchou formu turnajů, kterých jsme už v dřívějšku udělali nespočet. Nyní se ale všechny hrají pod jedním názvem.

Turnaj odehraje sedm kategorií, v každé ale nejsou všechny celky stejné. Jak probíhal výběr soupeřů?

Jednoduše prostřednictvím emailových pozvánek, vytipovaným týmům. Co si budeme, těch klubů ochotných vypravit mládežnický tým někam na turnaj je stále méně, v budoucnu to ale asi lepší nebude, takže doufejme, že nespadneme časem do ponorky. Hrát pořád proti čtyřem, pěti stejným soupeřům není dlouhodobě úplně funny (úsměv). Rád bych ještě podotkl, že například u mladších žáků máme na termín 18. září stále jedno volné místo.

Pro všechny to určitě bude plnohodnotná sportovní konfrontace

Týmy se v rámci kategorie potkají v jeden den. Jakým formátem se hráči utkají?

Ve všech kategoriích by se měl utkat každý s každým tabulkově. U nejstarších kategorií se čtyřmi účastníky je to tedy šest utkání po 2x 15 minutách, pro přípravkové kategorie s pěti účastníky to znamená 10 turnajových zápasů.

Některé kategorie odehrají pohár v srpnu a září. Věříte, že je to dobrá příprava před sezónou?

Turnaje nejsou koncipovány jako přípravné, ale tak, aby si v nich každý našel, co uzná za vhodné. Vzhledem k počtu účastníků a formátu oceníme medailemi vždy pouze vítěze ve stylu "Vítěz je jen jeden". Jinak je ale pochopitelně zřejmé, že v každém období má turnaj pro účastníky jinou úlohu. Soupeři jsou každopádně kvalitní, jedná se o týmy z těch největších klubů, se zajištěnou základnou, které spolu budou bojovat i v dalších letech, v dalších kategoriích. Pro všechny to určitě bude plnohodnotná sportovní konfrontace.

Pohár začne kategorie mužů na konci srpna, zúčastní se ho Hostivař, Pardubice, Svítkov a Vlčí smečka z Ústí nad Labem. Těšíte se už na první týmy?

Kdybychom se netěšili, tak turnaje ani nepořádáme (úsměv). Podstatné ale je, aby se těšili samotní účastníci a svou účast zpětně hodnotili pozitivně.

Rozpis turnajů

27. srpna / Hostivařský pohár mužů

28. srpna / Hostivařský pohár dorostu

4. září / Hostivařský pohár starších žáků

18. září / Hostivařský pohár mladších žáků

Říjen 2022 / Hostivařský pohár přípravky

Říjen 2022 / Hostivařský pohár minipřípravky

Jaro 2023 / Hostivařský pohár juniorů

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9