Reprezentace

Naším přístupem i předvedenou hrou jsme si to zasloužili, hodnotí úspěch na Evropském poháru Hroch

Na Evropském poháru získal v letošní sezóně Marek Hroch s reprezentací U20 zlaté medaile, příští rok se bude snažit dostat na mistrovství světa, které se uskuteční pro tuto kategorii. Hostivařský útočník hodnotí turnaj, rozpovídal se o změně hráčů v týmu a zmínil se i o náročné sezóně.

Hrál se výborný juniorský hokejbal

Marku, s reprezentací hráčů do 20 let jste vybojoval na Evropském poháru první místo. Jak jste si užil turnaj před českými fanoušky?

Abych byl upřímný, když byl nápad Evropského poháru letos představen, měl jsem jisté pochyby o kvalitě a atraktivitě celé akce. Ať už obsazením, nebo následným herním schématem (2x15 minut) zprvu turnaj nevzbuzoval naděje, že by se mohl vyrovnat tradičnímu juniorskému mistrovství světa, které hrály generace před námi. Od prvního utkání se Švýcary jsem byl ale okamžitě vyveden z omylu. Hrál se výborný juniorský hokejbal se všemi jeho prvky – zápasy byly ve vysokém tempu, nechyběl důraz, tvrdá hra a samozřejmě skvělé individuální i kolektivní momenty, které tuhle kategorii beze všeho symbolizují. Nakonec věřím, že to byla velmi povedená akce jak pro nás hráče, tak i pro četné fanoušky, a jsem přesvědčen, že patří k jednomu z největších ‚‚highlightů’’ uplynulé sezóny.

Ve skupině jste prohráli jen utkání s českou reprezentací U23. Věřil jste, že byste s týmem mohli být takto úspěšní?

Vzhledem k našemu věku i zvučným jménům nastupujícím za starší výběry jsme byli bráni zpočátku jako outsideři. My do toho šli s tím, že půjdeme zápas od zápasu, vždy se budeme soustředit pouze na náš následující krok a až zpětně se budeme ohlížet, jak daleko jako tým dokážeme dojít. Že z toho bude nakonec zlatá medaile, to asi čekal málokdo, nicméně věřím, že jsme si to naším přístupem i předvedenou hrou zasloužili.

Ve finále jste porazili slovenskou reprezentaci hráčů do 23 let. Jak se za tímto utkáním ohlížíte?

Paradoxně jsme s tímto výběrem hráli náš poslední zápas ve skupině, ve kterém jsme je porazili, takže jsme soupeře dobře znali, ale právě díky předešlému výsledku bylo otázkou, kdo ve finále bude mít vlastně výhodu. Do finálového zápasu jsme šli s naprosto stejnými pokyny, jako v tom předchozím a spíše jsme čekali, jestli na nás Slováci něco nevymyslí. Určitě přidali na důrazu a nasazení, nebáli se chodit do častého zakončení a snažili se být ofenzivně co nejnebezpečnější. S tím jsme si naštěstí dokázali relativně brzy v zápase poradit a i přes dlouhý bezbrankový stav jsme to nakonec byli my, komu se jako prvnímu podařilo zasadit přesný úder. I přes následné soupeřovo vyrovnání jsme ukázali jisté sebevědomí a v naší hře pokračovali, za což jsme nakonec sklidili tu nejvyšší odměnu.


Národní tým hráčů do 20 let měl ve svém kádru na mistrovské Evropě několik talentovaných hráčů ročníku narození 2003, kteří se za rok mohou opět představit ve stejné kategorii včetně Marka Hrocha na Mistrovství světa! Autor fotky: Kristýna Butašová.

Vše se ukáže až v průběhu nové sezóny

Příští rok by se mělo pořádat Mistrovství světa do 20 let. Bude pro Vás v příští sezóně největší motivací se tam dostat?

Jednoznačně! Reprezentace by měla být největším motivujícím faktorem pro každého hokejbalistu. Není větší cti, než nosit na hrudi státní znak a zastupovat svou vlast ve sportu, který milujete.

Letos se vám s reprezentací dařilo, ale v další sezóně odejde starší ročník a přijde mladší. Myslíte, že budete na vrcholovou akci sezóny dobře připraveni a navážete na zlato z poháru?

Ročník 2002 je celorepublikově nesmírně silný a vím, jak vzácné je, aby se něco takového stalo. Stejně však věřím v kvalitu nastupujících hráčů 2004 a jsem přesvědčen, že s nimi lze vytvořit velmi kvalitní tým. Jestli se vyrovná U20 z letošního Evropského poháru? To opravdu nemohu vědět, vše se ukáže až v průběhu nové sezóny.

V letošním ročníku jste nastupoval za Hostivař v Extralize, v juniorech a také ve 2. Lize, pak jste měl sezónu prodlouženou reprezentační akcí. Těšíte se už na další nebo jste rád za chvíli bez zápasů?

Toho letního volna letos nebylo mnoho, ale tak zaplať pánbůh za to, vždyť jsme poslední dva roky kvůli všelijakým restrikcím toho moc nenahráli. Na novou sezónu se samozřejmě těším, nicméně ještě nás čeká měsíc přípravy a je toho spousta, co se musí ještě nahnat a potrénovat. Je tedy třeba se soustředit především na to a nebýt hlavou už někde v září a myslet si, jak všechno půjde samo.


Marek Hroch pravidelně nastupuje v Extralize mužů. Svými výkony si tak řekl o základní sestavu reprezentace U20 na Evropském poháru, který dvacítka ovládla. Autor fotky: Kristýna Butašová.

Fotogalerie: