CROSSDOCK Extraliga

Reprezentovat svou republiku by měla být pro každého čest! Hlásí sudoměřický Jan Kaluža

Když se řekne sudoměřický hokejbal, hodně fanoušků si vzpomene na jméno Jan Kaluža. Tahoun sudoměřických se rozpovídal v rozhovoru pro naši redakci o současném stavu, tréninkovém plánu, ale také o svém pracovním životě, který mu komplikuje uzavření hranic se Slovenskem.

Útočník, který patří dlouhá léta k hvězdám Extraligy stále čeká na svou účast na seniorském mistrovství světa, která mu již několikrát utekla o malý vlásek. Sportovec, který chvilku neposedí a každou volnou chvíli věnuje sportu se ani netají tím, že by si někdy rád zahrál slovenskou Extraligu za Skalici, za kteru nastoupil už na plzeňském turnaji. 

Tak tvrdou letní přípravu jsem nezažil

Honzo, sezóna nám předčasně skončila. Jak moc Vás to mrzí? 
No snad to ani popsat nejde… Jsem ten typ člověka, který už si asi dvacet let nedokáže víkend bez hokejbalu ani představit. Navíc mě mrzí, že jsme měli odehrát skoro celé jaro doma. Venkovní zápasy jsme měli téměř odehrané, schytali jsme různé debakly. A teď, když už jsme konečně měli začít doma, kde jsme podle mě o mnoho lepší tým, sezónu ukončí. Takže mě to mrzí vlastně dvojnásobně.


Jaké cíle byly letos v Sudoměřicích? Byl to postup do play off nebo ještě výše?
Na začátku sezóny byl cíl do šestého místa. Hodně jsme posílili kádr. Navíc takovou tvrdou letní přípravu jsem tady ještě nezažil. Byl jsem spokojený jak s tréninky, tak i s docházkou. Ale po určité době někteří hráči odešli a některé trápilo zranění. Tak jsme trochu od toho cíle ustoupili a zabojovali bychom aspoň o tu postupovou osmičku. Bohužel teď už se nedozvíme, jak by to dopadlo.



Kolo, tenis, hokejbal

Dlouhou dobu se nevědělo, zda se sezóna dohraje nebo ne. Jak jste se udržoval ve formě v domácí karanténě? 
Já jsem ten typ, který nevydrží doma sedět. Takže stále něco. Některý den si jdu zaběhat, jiný den se jdu projet na kole. A jelikož mám hokejbalové hřiště hned za domem, tak trénuji i s hokejkou. Teď, když se situace trochu uklidnila, tak tady otevřeli tenisový kurt. Tenis mám hodně rád, vlastně jako každý sport, tak trávím hodně času tam. Nejsou to nijak náročné tréninky, ale v pohybu jsem každý den.


Příprava na start dalšího ročníku prakticky odstartovala. Jaké jsou vaše nejbližší sportovní plány?
To vám nemůžu říct přesně. Na to je pro Sudoměřice ještě brzo. Teprve se musíme sejít a dohodnout se, jestli dáme vůbec dohromady konkurenceschopný tým, protože někteří hráči chtěli po sezóně končit. V pohybu se budu udržovat neustále, protože já osobně končit ještě nechci. Chci pokračovat. Ať už tady doma nebo někde jinde.


V současné chvíli je jedinou povinností práce. Pracujete z domova či normálně docházíte do zaměstnání?
Bohužel ani jedno (smích). Já pracuji na Slovensku, jako polovina sudoměřického týmu a momentálně jsou hranice pro pendlery uzavřené. Takže máme spoustu času se věnovat tréninku nebo sportovním aktivitám. Ale já doufám, že se to co nejdříve vyřeší a všichni se vrátíme k normálnímu životu. Už mi práce i chybí.

Neúčast na domácím mistrovství světa mě mrzí nejvíce

Ze Sudoměřic do Skalice to je, co by kamenem dohodil. Máte nějakou pracovní nebo sportovní zkušenost s tímto slovenským městem? 
Jak jsem se v předchozí odpovědi zmínil, pracuji na Slovensku. A to konkrétně v sousední Skalici. Sedmým rokem zde nastavuji CNC stroje a jsem zatím spokojený. Co se týče sportu, tak jsem hrál ve Skalici městskou ligu asi deset let. Ale místní liga se loňský rok ukončila kvůli nedostatku týmů. Jinak s extraligovým týmem Skalice mám dobré vztahy. V únoru jsem si s nimi zahrál v Plzni na turnaji a klobouk dolů. Je to skvělá parta a mají výborný tým. Jednou bych si za ně chtěl zahrát i Extraligu.


V seniorské reprezentaci jste byl pokaždé kousek od finálového turnaje. Proč to ani jednou nevyšlo?
Tak tohle je spíš otázka pro trenéry než pro mě. Ale vždycky mě to hodně zamrzelo. Nejvíc mě mrzelo domácí mistrovství světa v Pardubicích, které mně uteklo jen o vlásek. Ale ještě nehážu flintu do žita, jak se říká. Každá pozvánka mě vždy potěší. A reprezentovat svou republiku by měla být pro každého hráče čest.



Jan Kaluža je pravidelným účastníkem reprezentačních kempů. Finální nominace na vrcholný světový šampionát oficiální organizace ISBHF mu však stále uniká. 
Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9