1. liga

Svítkov se musí chystat na Extraligu! Jak si titulu v 1. Lize cení trenér Petr Kopečný?

HBC Svítkov Stars si došly za vytouženým snem! Hvězdy našly tu pravou formu na to, aby dosáhly na prvoligový titul a vysněný postup do Extraligy! Jak náročná práce to byla pro trenéra Kopečného? Jak moc si tohoto úspěchu váží? Jaké byly oslavy? Probíhají již přípravy na Extraligu?

Stále to je ještě čerstvé a trochu až neuvěřitelné po těch letech

Trenére, gratuluji k zisku titulu v 1. Lize a postupu do Extraligy! Jaké emoce to ve Vás vyvolává s odstupem času? Stále se na Svítkově slaví?

Moc děkuji, stále to je ještě čerstvé a trochu až neuvěřitelné po těch letech… Emoce jsou radost, úleva, ale i očekávání a velká zodpovědnost. Otázku ohledně oslav bych přenechal na Míšu Hrubého s Lukášem Jurgou, ti byli neskuteční tahouni na několik dní. Já si to užil v neděli s týmem, ale hned v pondělí dopoledne jsem začal intenzivně pracovat na další sezoně.

Vy jste trenérem Svítkova už řadu let a stále jste se snažil poskládat kádr tak, abyste se mohli rovnat s těmi nejlepšími, a to se stalo tuto sezónu! Jak náročné to bylo a kolik času to vzalo, abyste našel „to pravé ořechové“?

Však to znáte, každoročně řešíte otázky konce kariéry, zranění, práce, vysokých škol, pak pandemie apod. My kvůli tomu přišli například o Vojtu Novotného, Denise Drbala, Milana Flose, Radka Adámka a částečně i o Ondru Pelikána. Prakticky naše odchovance, na kterých to již mělo stát. Zároveň jsme věděli, že máme extrémně silný ročník 2003 a 2004 a jen jsme trpělivě čekali, až dorostou. Plán o postupu byl na příští rok, doposud byl hlavní cíl udržet tu „starší“ osu týmu a letos jsme chtěli hlavně pokořit semifinále. Že se to všechno sešlo je až neuvěřitelné. A kolik to žere času? Přijde mi, že hokejbal dělám minimálně na poloviční úvazek.

Jak byste zhodnotil celou cestu k vítězství 1. Ligy? Jaká pro Vás byla základní část?

No strašná, hlavně ten úvod. My ze začátku dali prostor opravdu všem, jelikož jsme chtěli zabudovat mladší a otestovat nové hráče a protočili jsme celkem 42 jmen! A výkony na podzim byly jako na houpačce. Nicméně nějaké body jsme nahráli a během zimní pauzy jsme si s pár „staršími“ kluky sedli a řekli si, že do jara půjdeme už s užší soupiskou a jen s hráči, kteří na to mají, a to i za cenu, že nastoupíme klidně ve 12 lidech. No a jaro bylo opravdu snové, tak nám to hodně sedlo.

Petr Kopečný dovedl svůj Svítkov k titulu v 1. Lize! Jak svůj celek naladí v Extralize? Autor fotky: Štefan Havran.

Extraliga bude mazec, tak k tomu i přistupuji

V play off jste museli vyhrát 3 extrémně náročné série, mohl byste jednu po druhé přiblížit? Jak na ně vzpomínáte? Která byla nejnáročnější?

Ano, všechny tři byly opravdu náročné a naprosto odlišné. Čtvrtfinále se Suchdolem jsme ovládli první zápas naprosto na celé čáře a mysleli si, že to již půjde samo. Tam jsme si museli sednout zpátky na zadek a začít zas makat týmově. Pro mě nejtěžší série byla s Poličkou, jakožto naší věčnou stopkou v play off. Polička posilněná o extraligového gólmana Míšu Nováka s Honzou Bečkou a svými TOP hráči byla dost našlapaná. Pro nás to bylo těžké jak herně, tak hlavně psychicky. Postup přes Poličku nás všechny extrémně nakopl, a hlavně herně posunul několik hráčů na vyšší level. Finálová série s Vlčí Smečkou byla perfektní, i když jsme postupně vinou zranění přicházeli o pár hráčů. Hrál se hokejbal na vysoké úrovni, Smečka byla kombinací silového hokejbalu s technicky agilními hráči. Navíc většina prošla Extraligou a byli dost zkušení.

Ve finále jste překvapivě urvali dva body na hřišti Vlčí Smečky. Věřil jste po těchto zápasech, že na vysněný titul dosáhnete?

Když to vezmu odzadu, tak ano. Po těch dvou zápasech jsem opravdu věřil, že se do Ústí již nepodíváme. Nicméně odvézt 2 zápasy byl nadplán. Chtěli jsme opět odjíždět s jednou výhrou. To byl náš cíl. Ale jak psal v nějakém rozhovoru Rony Baxa z Ústí, série se lámala v nájezdech druhého zápasu. Odjíždět za stavu 1:1, tak věřím, že do Ústí ještě pojedeme. Když ale máte v bráně Hašana, tak je to polovina úspěchu.

V příští sezóně nastoupíte v Extralize, jak se na tuto štaci těšíte? Už probíhají přípravy na tuto soutěž? V čem to bude pro Vás jiné než v 1. Lize?

No i při psaní této odpovědi si musím trochu oddychnout. Bude to mazec, vším na vyšší úrovni. Tak k tomu i přistupuji. Vím, v čem jsme silní a v čem máme rezervy. Proto, jak jsem psal, jsem na přípravě týmu začal pracovat hned druhý den po finále. Potřebujeme posílit kádr o zhruba 4 hráče. Zejména jsem nadšen, že Lukáš Novotný díky Extralize upřednostní hokejbal před hokejem. To je moje osobní satisfakce, když nám v 17 letech „utekl“ na hokej. Příprava nám začíná již 18. července čtyřikrát týdně a v sezoně si přidáme trénink na 3 týdně a zakomponujeme rehabilitace a masáže přímo na hřišti. Hráčům tak ještě více zvedneme komfort nejen v zázemí, ale i péčí o ně samotné, aby se mohli věnovat jen sportu a zároveň mohli vyšší nároky na ligu zvládnout.

Neplánujete na Svítkově vytvořit například rezervní družstvo mužů pro juniory, kteří by mohli získávat zkušenosti v 1. Lize?

Byla to jedna z variant, přiznávám. Nicméně po poradě s vedením Martinem Hlavsou (šéftrenér) a Tomášem Pelcmanem (předseda) jsme se domluvili tak, že pro novou sezonu bude už skok do Extraligy náročný a nechceme si ukousnout moc velké sousto. Proto jsme se rozhodli pro dvouletý plán, kdy 1. Ligu (rezervu) bychom rádi až od sezony 23/24, pokud vše půjde dle plánu - udrží se Extraliga.

Pokud Svítkov udrží v příštím ročníku extraligovou příslušnost, tak se navíc navrátí i do 1. Ligy! Autor fotky: Štefan Havran.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6