Reprezentace

Je to krásný pocit, když můžete vyhrát zlato před domácím publikem, ohlíží se za turnajem Jan Čejka

Delší sezónu měl Jan Čejka prodlouženou ještě o dvě reprezentační akce. Nejprve získal na seniorském mistrovství světa stříbrnou medaili, s týmem reprezentace hráčů do dvaceti let se pak na Evropském poháru radoval ze zlata. Hostivařský útočník se za posledním turnajem rozpovídal podrobněji.

Celkově se nám dařilo ve všech směrech

Honzo, ze seniorského mistrovství světa z Kanady jste si přivezl stříbrnou medaili, o víkendu jste na Evropském poháru vybojovali s reprezentací U20 zlato. Co pro Vás tyto úspěchy znamenají?

Je to něco neskutečného. Sice jsem pořád smutný z toho, že jsme z Kanady nepřivezli tu nejcennější medaili, ale časem se na to budu dívat určitě jinak. S ročníkem 2002 nám o kousek uteklo finále ve Zlíně, takže jsem šťastný, že se nám podařilo vyhrát zlato v Pardubicích.

Na Evropském poháru jste ve skupině skončili první, nezvládli jste jen utkání s českou reprezentací hráčů do 23 let. Jak jste byl spokojený s takovými výsledky?

S výsledky můžeme být určitě spokojeni. Krom jednoho duelu vyšly všechny zápasy skvěle. S naší 23 to byl vyrovnaný zápas od samého začátku. Rozhodlo to, že oni museli vyhrát, aby měli teoretickou šanci na finále a my měli pořád finále ve svých rukou, i kdyby ten zápas nevyšel.

Kromě jednoho utkání se starší kategorií se vám v ostatních zápasech dařilo. Kde jste viděl vaši silnou stránku?

Silných stránek bylo několik. Ta nejsilnější rozhodně byla v tom, že jsme dokázali hrát celý zápas a neměli jsme žádné výpadky, kdy nám utkání mohl utéct. Celkově se nám dařilo ve všech směrech. V útoku jsme měli neskutečnou sílu a v obranném pásmu jsme hráli s klidem, kterému napomáhali výborně chytající gólmani.

Ve finále jste se utkali se slovenskou reprezentací U23, kterou jste také porazili v posledním souboji ve skupině. Věřil jste, že na to navážete a v důležitém zápase zase vyhrajete?

Věřili jsme si pořád stejně. Chtěli jsme vyhrát zlato od prvního do posledního zápasu a za tím jsme si šli i ve finále. První třetina byla spíše o tom neudělat chybu, ale po zbytek zápasu jsme už hráli to, co jsme chtěli.

Jan Čejka si na Evropském poháru došel pro zlatou medaili s reprezentací U20! Zdroj fotky: Hokejbal tým.

Sezóna byla nejdelší, co jsem kdy měl

Byl jste mezi nejproduktivnějšími hráči turnaje, vsítil jsi tři branky a na čtyři nahrál. Jste rád, že jste takto pomohl týmu?

Samozřejmě, že jsem rád, když mohu pomoci týmu bodově, ale hlavní je, aby se celkově dařilo celému týmu, a pak už je jedno, kdo ty góly dá. Medaile je na konci pro celý tým stejná.

Mohl jste slavit zlatou medaili před českými fanoušky. Jak jste si to užil?

Je to krásný pocit, když můžete vyhrát zlato před domácím publikem. Celý turnaj nás neskutečně podporovali a za to jim patří obrovský dík. Snad se to povede i v dalších letech, aby zlato zůstalo doma.

Měl jste náročnou sezónu, kterou jste měl prodlouženou dvěma reprezentačními akcemi. Těšíte se teď na pauzu?

Strašně moc. Sezóna byla nejdelší, co jsem kdy měl, takže doufám, že hokejbal neuvidím co nejdéle (smích).

Zlatá reprezentace U20 na při závěrečných oslavách na Evropském poháru! Zdroj fotky: Hokejbal tým.