Reprezentace

Rozebereme si to a s čistou hlavou půjdeme do dalšího dne, říká v úvodu turnaje Michal Koza

O prvním dni na Evropském poháru nejprve nezvládl červený tým reprezentace U16 utkání se Slovenskem, bílý tým poté porazil Velkou Británii. O celém dni reprezentace hráčů do 16 let se rozpovídal člen realizačního týmu Michal Koza, který působí u bílého týmu.

Samozřejmě, kdyby to bylo šest bodů, bylo by to určitě lepší

Pane trenére, máte za sebou první hrací den na Evropském poháru. Jaký jste měli dnes program s reprezentací U16?

Rozdělili jsme se na dva týmy, na tým Red a White, měli jsme společnou snídani a potom už měl každý tým sólový program, ale bylo to podobné. Začali jsme u videa, rozebírali nějaké herní situace, ať už z tréninku nebo z předchozích zápasů, pak už jsme si dali jen oběd, odpočinuli si a přemístili se na zápas.

Červený tým dnes prohrál v prodloužení se Slovenskem 2:3, bílý tým vyhrál s Velkou Británií 10:1. Jak jste spokojeni s dnešními výsledky?

Samozřejmě, kdyby to bylo šest bodů, bylo by to určitě lepší, ale v tom je ten sport krásný. Bílý tým měl trochu jednoduššího soupeře na start, červený tým měl možná toho nejtěžšího a dobře se popasoval s tím, že když se dostával do těžké situace, kdy prohrával o gól, tak dokázal vyrovnat. Mohli to pak zvrátit na druhou stranu, to se bohužel nepovedlo, ale není všem dnům konec. Chyby tam určitě byly u obou týmů. Rozebereme si to a s čistou hlavou půjdeme do dalšího dne.

Červený tým byl ale aktivní, měl více ze hry než slovenský. Mrzí vás ztráta dvou bodů?

Určitě mrzí, máte pravdu v tom, že červený tým byl herně o něco lepší, ale chyběla tam přesnější koncovka, takže na tom se musí zapracovat.

Chtěli jsme po nich, aby výkon ještě stupňovali

Bílý tým naopak sehrál proti Velké Británii odlišné utkání. Jak vnímáte výsledek na začátku turnaje proti tomuto soupeři?

Povedla se nám první třetina gólově, nebyli jsme úplně spokojení s předváděnou hrou, takže do těch dalších třetin jsme hodně pracovali na herním projevu, který, když jsme první třetinu vyhráli 5:0, se nám moc nelíbil. Paradoxně třetina, ve které padlo nejvíce branek, tak herně z našeho pohledu byla nejhorší. Je dobré mít takového soupeře na start, že zápas není tak těžký, jako ho měl druhý tým, ale má to i své nevýhody.

Po první třetině jste vedli už 5:0. Bylo pak těžké hráče namotivovat k lepším výkonům?

Vždy je těžké, že hráč musí přepnout do toho systému, že musí pořád hrát a naopak jsme po nich chtěli, aby výkon ještě stupňovali, takže rozhodně jsme jim nenechali úplně klid a drželi jsme je stále pod tlakem.

Zítra váš tým čekají těžší soupeři. Jak se budete připravovat?

Teď se přemístíme na večeři a už v podstatě půjdeme odpočívat. Ráno po snídani si dáme zase sólo tým nějaké krátké video, sestřih určitých situací z dnešního dne, které můžeme udělat jinak nebo lépe, a pak už vyrazíme sem, kde budeme až do večera.