CROSSDOCK Extraliga

Svítkov po 25 letech zpátky v Extralize! Stěžejní postavou klubu je Jakub Král

Připravili jsme si pro vás příběh odchovance Svítkov Stars Jakuba Krále, který v letošní sezóně pomohl svému týmu postoupit po 25 letech do Extraligy. Jakých úspěchů si nejvíce váží, jak komentuje letošní titulovou sezónu nebo jak na začátky Krále vzpomíná jeho trenér Petr Kopečný?

HBC Svítkov Stars Pardubice postupují po dlouhých 25 letech do Extraligy. Jakub Král obhájil v této sezóně ocenění nejlepšího útočníka 1. Ligy. Výrazně tak pomohl svítkovským Stars k postupu mezi nejlepší české hokejbalové celky. „Konečně se můžeme rovnat s elitou. Já jsem ještě mladý, ale je krásné vidět radost těch kluků, kteří hrají celý život za Svítkov. Pro nás všechny znamená postup do Extraligy strašně moc,“ říká nejlepší útočník 1. Ligy. Úspěchu si je vědom také hlavní trenér Svítkov Stars Pardubice Petr Kopečný, který postup hodnotí slovy: „Hrozně moc to pro nás znamená. Pracujeme s mládeží už opravdu dlouho. Chceme odchovancům nabídnout tu nejlepší soutěž. Co všechno dokázala za poslední roky svítkovská mládež vyhrát, je až neuvěřitelné. Klukům jsem pořád říkal, že o Extraligu nebojují jen oni, ale bojují i za ty mladé kluky, kteří si ji v budoucnu chtějí také zahrát.“

Začátky:

Pojďme ale od začátku. Jakub Král začínal s hokejbalem ve Svítkově ve svých 12 letech. Od té doby dotáhl několik mládežnických kategorií k medailovým úspěchům a dosáhl několika individuálních ocenění. Petr Kopečný vzpomíná na začátky Jakuba Krále: „Vím, že to s ním nebylo vždy lehké. Někteří trenéři se s ním dost natrápili. Každý v něm ale musel vidět talent od samého začátku. Byl to klasický talentovaný hráč, který ostatní kluky převyšoval a sám to o sobě věděl (směje se). Na druhou stranu byl jeho přístup k hokejbalu vždy na vysoké úrovni.“ Jak se ale Kuba dostal k dospělému hokejbalu? „Když jsem s hokejbalem začínal, ani jsem nevěděl, že nějaká Extraliga existuje. S chlapským hokejbalem jsem se poprvé setkal ve svých 17 letech. To když jsem poprvé nastoupil za svítkovský A-tým v 1. Lize. Postupně jsem sbíral zkušenosti, až přišla nabídka od Hradce Králové, jestli si nechci zkusit zahrát také Extraligu,“ vysvětluje. Ke Svítkovu má však Jakub daleko bližší vztah. „V době, kdy jsem hrál v Hradci Králové, jsme si s klukama ve Svítkově řekli, že chceme Extraligu hrát v dresu Stars. Pracovali jsme na sobě a letos to konečně vyšlo. Postoupili jsme,“ hlásí hrdě střelec Svítkova.

Jakub Král patřil vždy mezi nejproduktivnější hráče týmů, za které nastoupil. „U Kuby se mi nejvíce líbí jeho kreativita. Také má ohromný fyzický fond a je velmi kreativní. Je to hráč, který umí hrát výborně dozadu, ale také umí dát gól z půlky hřiště švihem. Také umí naservírovat gólovou přihrávku před prázdnou branku. Čeho si ale na něm cením nejvíc je to, že v jeho letech jde ostatním příkladem. Stal se z něho chlap a velký lídr v kabině,“ popisuje Krále trenér svítkovského „áčka“.

Úspěchy:

Asi v tuto chvíli ve svítkovských řadách nenajdeme úspěšnějšího hráče, než jakým je právě Král. Nejen na klubových hřištích, ale také na těch reprezentačních dosáhl „Králík“, jak je mezi spoluhráči nazýván, několika úspěchů. Sám na to říká: „Úspěchů jsem s hokejbalem zažil hodně. Nejvíce pro mě znamenají asi tituly ve Svítkově. Nejen v mladším dorostu, kde jsme dokázali vyhrát Extraligu této kategorie, ale také s muži mám mnoho úspěchů. Ať už to bylo vítězství 2. Ligy, loňské stříbro v 1. Lize nebo letošní titul a postup po 25 letech do Extraligy. Ve Svítkově jsem toho zažil opravdu hodně.“ Ke svému výčtu úspěchů ještě dodává: „Nesmím zapomenout na reprezentaci. Byl jsem na všech juniorských mistrovstvích světa – U14, U16, U18 i U20, což považuji za velký úspěch. S týmy U16 a U18 jsme vybojovali bronz a s dvacítkou dokonce po 16 letech zlato. Jsou to krásné vzpomínky, na které nikdy nezapomenu.“


Letošní sezóna:

Letošní sezóna byla pro Kubu Krále, ale i pro celý Svítkov skutečně snová. Svítkovský klub se dlouho netajil extraligovými ambicemi. Letos to klaplo. Petr Kopečný vysvětluje: „Snažíme se pracovat koncepčně. Někteří naši mladí hráči udělali navíc obrovský výkonnostní skok, možná díky kterému nám to vyšlo. Konečně nám také nebudou odcházet hráči do jiných týmů. Hrát Extraligu je jediná možnost, jak si všechny dobré hráče ve Svítkově udržet,“ se smíchem uzavírá téma Král.

Sezóna se však od začátku nevyvíjela podle představ. „Na podzim se nám moc nedařilo. Přesto jsme ale dokázali bodovat v důležitých zápasech. Přes zimu jsme si řekli, že do toho na jaře šlápneme. Šli jsme do každého zápasu naplno a nakonec jsme po základní části skončili na 3. místě. Mohli jsme být výš, ale také jsme mohli skončit na některém nepostupovém místě. Myslím, že 3. místo po základní části bylo pro nás dobré,“ vysvětluje svítkovský odchovanec. „Letos se nám základní osa týmu skládala poměrně dlouho. Protočili jsme hodně jmen. Po začátku sezóny jsem titulové ambice neměl. Pak jsme se ale chytli a začalo nám to fungovat,“ líčí Kopečný.

Vyřazovací část sezóny:

Před play-off přišli Svítkovu pomoci hráči, kteří mají zkušenosti i s hokejem (Matýs, Zeman, Novotný). „Všichni kluci nám pomohli. Se „Zemim“ a „Matym“ (Zeman a Matýs, pozn. red.) k nám přišla obrovská síla do zakončení. Několikrát nám pomohli rozhodnout zápas na naši stranu. Před naším brankářem (Lukášem Novotným) mohu jen smeknout klobouk. Výkony, které předváděl v brankovišti, byly neskutečné. Bez něho bychom to nezvládli,“ chválí spoluhráče Kuba Král.

V samotném play-off Stars nejdříve vyřadili poměrem 3:1 na zápasy tým SK Suchdol nad Lužnicí. „Zápasy se Suchdolem byly běhavé a fyzicky velmi náročné. Byla to repríza loňského finále. Všichni jsme chtěli Suchdolu vrátit loňskou porážku,“ tvrdí kanonýr Svítkova. V semifinále pak chtěla Svítkov zastavit Kometa Polička. Král vzpomíná na sérii: „Polička má velice technické mužstvo. Hráči mají přesné zakončení. Tato série byla velmi osobní zejména pro mě. Pamatuji si, že mnohokrát jsme proti Poličce vypadli hned v prvním kole play-off. Ať už to bylo v mládežnických kategoriích nebo mezi muži. Nebylo pro mě snadné tyto vzpomínky hodit za hlavu. Naštěstí jsem se svými spoluhráči toto prokletí prolomil a mohl tak slavit postup do finále.“

Ve finále se Svítkov utkal s týmem Vlčí Smečka Ústí nad Labem. „Vlčí Smečka byla pro nás jedna velká neznámá. Nevěděli jsme, co můžeme od tohoto týmu čekat. Naštěstí jsme první dvě utkání na hřišti soupeře zvládli. První mečbol jsme ještě nevyužili, ale ten druhý už ano,“ vypráví střelec sedmi branek v play-off. Poměrem 3:1 na zápasy tak vyzněla série lépe pro klub z Pardubic a Svítkovští tak mohli na domácí půdě slavit postup.


Tahoun týmu:

Jakub Král táhl Svítkov celou sezónu. K 26 kanadským bodům v základní části přidal ještě 17 kanadských bodů v play-off. „Dostávám od trenéra hodně času na hřišti. Často se tak nachomýtnu u nějaké šance. Osobně bych ale neřekl, že jsem tahounem týmu. Myslím, že každá naše formace měla letos svého tahouna. Koukněte třeba na Bláhu nebo Malého. Oběma je 17 let a hráli skvěle! Všichni jsme hráli dobře. Já měl jen to štěstí, že jsem proměňoval šance,“ říká skromně Král. Trenér svítkovského A-týmu říká: „Kuba je synonymem Svítkova. Odchovanec, srdcař, lídr. Hlavně také skvělý chlap s dobrým srdcem.“

Jak již bylo řečeno, Jakub Král obhájil ocenění pro nejlepšího útočníka 1. Ligy. Sám ale tvrdí, že týmový úspěch je mnohem důležitější. „Samozřejmě pro mě toto ocenění má velkou hodnotu. Zvlášť, když jsem ho dokázal obhájit. Musím ale říct, že týmový úspěch je o dost důležitější, než ten individuální. Hokejbal je týmový sport a bez spoluhráčů nikdy žádného individuálního ocenění nedosáhnete,“ dodává Král.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9