Reprezentace

Za celý turnaj se skoro nezastavíme, vysvětluje masér reprezentace Michal Válek

Michal Válek prožil velice úspěšnou sezónu. S týmem České Třebové, kterou vedl také jako trenér, dosáhl zlatého hattricku. Česká Třebová totiž potřetí v řadě ovládla 2. Ligu Čechy Východ. V těchto dnech navíc bude u národního týmu mužů znovu plnit funkci maséra. Jak vypadá jeho den na šampionátu?

Působíte u národního týmu jako masér. Česká reprezentace odletěla do Kanady na Mistrovství světa. Jak probíhaly přípravy?

Ano, už 10 let pracuji u hokejbalové reprezentace jako masér. Co se týká přípravy na světový šampionát, museli jsme hlavně nakoupit dostatek potřebného materiálu. Tím mám na mysli veškeré pomůcky, které potřebujeme k masírování a tejpování hráčů. Samozřejmě jsme také museli doplnit lékárničku o obvazy, ledové spreje a další věci, potřebné k případné první pomoci.

Jak náročný je pro maséra takový turnaj, jakým je světový šampionát?

Mistrovství světa je náročné jak pro hráče, tak i pro nás maséry. Je to dlouhý turnaj, během kterého se hraje zápas každý den. O kluky se staráme skoro 24 hodin denně. Jsem rád, že jsme na to s „Evžou“ (Evžen Buščík, pozn. red.) dva. Sám bych to asi nezvládl. On si navíc bere ty těžší případy, protože je fyzioterapeut a já jsem spíš takový „mastičkář“ (směje se).

Co všechno musíte jako masér u reprezentace zastat?

Ze začátku turnaje je to hlavně tejpování hráčů. Čím jsou potom kluci víc unavení, tím častěji masírujeme a pomáháme hráčům s regenerací.


Dva důležití muži národního týmu! Vlevo kustod Jan Turčáni, vpravo masér Michal Válek. Autor fotky: Hanka Poskočilová (z MS 2019).

Tejpování, masírování, tejpování…

Přibližte nám, jak bude vypadat takový den maséra na MS...

Den maséra na Mistrovství světa ve zkratce probíhá asi takto: ráno se pořádně nasnídáme, abychom měli sílu na celý den. Hned po snídani přijdou někteří hráči na tejpování, jiní na rychlou masáž, aby nastartovali své nohy. Následuje odjezd na stadion. Tam probíhá znovu tejpování a masírování. Tentokrát už však ve velkém. Opravdu jsou dny, kdy k nám kluci chodí jak na běžícím pásu. Snažíme se vše udělat na maximum a stihnout všechny hráče, kteří za námi přijdou. Během zápasu nejčastěji ledujeme naraženiny a mezi třetinami hráčům poskytujeme rychlé masáže nohou. Po zápase opět někteří kluci přijdou na masáž nebo na ošetření ran z utkání. Po příjezdu ze stadionu nás čeká večeře a po ní už klasicky masírujeme ty hráče, kteří mají zájem. Zkrátka se nezastavíme za celý turnaj ani na chvíli.

Stále jste také aktivním hráčem. Letos se vám podařilo s Českou Třebovou dokonat zlatý hattrick ve 2. Lize Čechy Východ. Co pro Vás letošní titul znamená?

Jsem strašně šťastný, že se to letos s Českou Třebovou podařilo a dovršili jsme zlatý hattrick. Je to pro mě srdcová záležitost. Tuto sezónu jsme navíc neměli trenéra, tak jsem si trénování vzal na starost tak trochu já. Většinu tréninků jsme ale stejně jen hráli a bavili se hokejbalem.


Poslední titul s Třebovou byl nejtěžší

Na který z těchto tří titulů budete nejdéle vzpomínat a proč?

Vzpomínám na každý titul s Českou Třebovou. Ten poslední byl ale nejtěžší. Třeba zápasy s Přeloučí byly velmi vyrovnané a náročné. Konečně se mi dařilo také v play off. Z tohoto důvodu mě to možná bavilo ještě o něco víc než jiné sezóny. Přeci jen, když dáváte rozhodující góly, například v prodloužení, a potom se radujete se svými spoluhráči, to chce zažít asi každý. Tím, že jsem měl celou tu naši třebovskou bandu na starost, cítím větší radost než jindy. V rozhodujícím 5. zápase finále se ukázala síla našeho týmu a já věřím a doufám, že v příštích letech na tuto sezónu navážeme co nejlépe.

V této sezóně jste byl nejlepším střelcem základní části, a dokonce nejproduktivnějším hráčem play-off 2. Ligy Čechy Východ. Byla to tedy vydařená sezóna i z osobní stránky?

To je pravda, letos mi to opravdu lepilo. Já si vždy najdu parádní pozici a kluci z útoku mě pokaždé nějakou šalamounskou přihrávkou najdou. V lajně jsme si sedli, a to bylo důležité. Potom se body dělají snadno. Makaly ale samozřejmě všechny tři formace, které jsme letos složili. Jsem rád, že jsem mohl přispět důležitými góly. Hlavně v play off. Musím ale říct, že se střelecky dařilo i jiným hráčům, a z toho mám radost.