Český pohár

Vítězství v Českém poháru řadím na nejvyšší příčky, hodnotí úspěch Jakub Třináctý

Pardubice ovládly ALPA Český pohár a finálový turnaj přinesl i nečekaného hrdinu v brance Pardubic – Jakuba Třináctého. Ten musel neplánovaně do branky během finále, jeho tým otočil vývoj duelu a mohl slavit zisk zlatých medailí.

Oslavy byly střídmé

Kubo, zvítězili jste v Českém poháru, jak jste si užili oslavy? Nebo teprve plánujete nějaké posezení?

Oslavy byly střídmé s ohledem na to, že většina hráčů se musela v pondělí vrátit do běžného pracovního života. Po příjezdu do Pardubic jsme šli na večeři. Určitě se ještě jednou v létě společně někde sejdeme a řádně to zapijeme.

Jak vysoko hodnotíte vítězství v Českém poháru? Patří to k Vašim největším úspěchům?

Tento úspěch řádím v mé hokejbalové kariéře na nejvyšší příčky, ne-li tu nejvyšší. Já snad jako jediný z kluků z týmu nikdy nic nevyhrál (smích). Párkrát jsem zůstal těsně pod vrcholem. Před šesti lety jsem byl součástí týmu, kterému se také podařilo vyhrát Český pohár, ale tam byla moje role úplně odlišná. Tím, že jsem se k A týmu připojil ke konci loňské sezóny, tak ani titul vicemistra neřadím tak vysoko.

Vy jste odchytal celé semifinále, které vypadalo výsledkově jasně. Rodila se výhra 7:2 na Ježky opravdu tak lehce?

Do zápasu jsme vstupovali jako jednoznační favorité, což nikdy není úplně snadné. Ježci neměli co ztratit, mohli pouze překvapit. Nikdy se sám soupeř neporazí sám a ani tentokrát to nebylo snadné. Od začátku utkání jsme sice měli značnou územní převahu, ale bohužel jsme brankové příležitosti často přehrávali. Směrem dozadu jsme navíc neodehráli vůbec optimální utkání a soupeř dokázal dvě své šance proměnit a snížit na 3:2. Dle mého názoru soupeře zlomily dva slepené góly v polovině utkání, kdy se nám podařilo odskočit na tříbrankový rozdíl. Zbytek zápasu jsme si pohlídali. Každopádně je třeba Ježky pochválit za jejich srdnatý výkon.


Pardubice zažily na ALPA FINAL FOUR Českého poháru v Letohradě úspěšný víkend. Po vyhraném semifinále si hráči a realizační tým převzali bronzové medaile za 3. místo v Extralize hokejbalu 2021/22.

Po mentální stránce nejtěžší zápas v sezóně

Ve finále jste se dostal do branky během první třetiny, adaptoval jste se na tempo hry snadno? Jak je pro brankáře těžké naskočit do rozjetého zápasu?

Bohužel se nám opět nepovedl start do zápasu. Po devíti minutách jsme prohrávali 1:3 a já musel do akce. Soupeř byl rozjetý a vzápětí si vytvořil několik dalších brankových příležitostí. Naštěstí se nám je podařilo přežít. Nikdy to není úplně snadné jít do rozehraného zápasu. Musím ale říct, že se to všechno seběhlo tak rychle, že jsem neměl ani čas nad tím nějak přemýšlet. Když se nad tím teď zpětně zamyslím, tak to byl pro mě po mentální stránce paradoxně snad ten nejsnadnější zápas v této sezóně.

Máte závěr sezóny, jaké budou teď Vaše sportovní plány? Jak dlouhý bude Váš odpočinek od sportu?

Letošní sezóna byla pro nás opět dlouhá, takže se na odpočinek upřímně těším. Pevně doufám, že výstroj dlouho neuvidím. Od hokejbalu ale odpočinek zatím neplánuji. Na začátku července čeká reprezentaci U16 Evropský pohár v Pardubicích, na který s kolegy z realizačního týmu připravujeme naše svěřence. Poté se budu hokejbalovým hřištím pár týdnů vyhýbat obloukem.


Jakub Třináctý působí i v roli asistenta trenéra v reprezentaci hráčů do 16 let, která se na začátku července představí v Pardubicích na Evropském poháru! Autor fotky: Josef Česák st.