CROSSDOCK Extraliga

Plzeň zůstává nadále extraligová! Bylo nutné cíli skutečně věřit, ohlíží se za play down Josef Kadaně

Plzeň hrála rozhodující sérii o udržení Extraligy s pražským KOVEM. Západočeši nezačali tuto sérii vůbec dobře, protože po prvním duelu prohrávali 0:1 na zápasy. Trenér Kadaně však svůj celek Mečounů naladil na skvělou vlnu! Borci z Plzně celou sérii otočili a můžou slavit, že udrželi Extraligu!

Tým potřeboval dostat impulsy

Trenére, Vy jste se svým týmem musel jít do play down o udržení Extraligy. Jak náročné to bylo naladit mentalitu hráčů na tuto část sezóny?

Nebylo to tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Důvodem je to, že jsem tým pro tuhle poslední část přebíral a nebyl jsem zatížený atmosférou sérií proher. Tým potřeboval dostat impulsy, aby do té rozhodující série byl v jiném rozpoložení. Občas stačí trochu upravit trénink, složení útoků a podobně. A především je nutné cíli skutečně věřit. Nakazit pozitivním myšlením hráče.

V první sérii play down proti Hradci Králové jste však neuspěli ani jednou. To asi hráčům moc vzpruhy nepřidalo. Jaké pokyny a povely zněly pro rozhodující sérii proti KOVU?

Ano, nepřidalo. Jak uvádím výše, zejména šlo o nastavení hlav a vítězné mentality. Tím, že se vrátilo pár hráčů, v týmu kvalita byla, šlo o to dostat ji do hry a výsledků.

V sérii proti KOVU jste nezačali dobře. Prohrávali jste, ale dokázali jste se do série vrátit. Byl to důležitý okamžik, když jste na domácí půdě vyrovnali?

Úvodní zápas jsme prohráli, ale statistika střelby byla 34:19. Řada šancí byla gólových, ale asi to byla setrvačnost sterilní koncovky z jarní části soutěže. Já jsem věřil, že druhý den se to už otočí a stalo se. Hráči byli důslednější v řadě činností a střelecky se tým naprosto odšpuntoval. Zároveň kluci začali věřit ve vlastní schopnosti.


Zápas od zápasu jsme se zlepšovali

Jaké byly pražské zápasy? Jak byste je zhodnotil? V čem jste soupeře přehráli?

Pražské zápasy byly takové, jak jsem si představoval. Tým hrál lépe dozadu, byl efektivnější v zakončení. Od druhé třetiny úvodního zápasu na Palmovce jsem vnímal zaujetí hráčů tak, že si nepřipouští nic než výhru. Byly to z naší strany velmi povedené zápasy, založené na výkonech hráčů. Zápas od zápasu jsme se zlepšovali, což krásně ilustrují výsledky i statistiky všech čtyř zápasů. Troufnu si říct, že jsme byli celkově přesvědčivější.

V Praze jste zachránili extraligovou příslušnost. Jak moc velká úleva to byla?

Nepopírám, že byla. Asi pro všechny z nás – hráče áčka, budoucí hráče, kteří jsou v mládežnických mužstvech, pro trenéry a další lidi v klubu.

Chtěl bych se ale zastavit u jedné věci. Už v létě, kdy jsme rozhodně netušili, že budeme mít takhle šílenou sezonu, jsem kritizoval rozhodnutí svazu o play down. S týmy nikterak nekonzultované. Kluby Extraligy tvoří klíčovou část hokejbalové mládeže, jsou jedinou prezentací sportu směrem do veřejnosti a nestojí vedení svazu za konzultaci herního systému? Do 1. Ligy mohl klidně zahučet klub, kterému uteklo play off o vlásek, zraní se mu klíčoví hráči, soupeř výrazně posílí a je zaděláno na fatální následky. Opět přestaly být kluby partnerem pro svaz, a to je špatně. Páteř hokejbalu má právo na spoluvytváření soutěže, kterou hraje, a ne, že ne.

Co budete muset do příští sezóny zlepšit a změnit, abyste se vyhnuli bojům o záchranu? A jaký máte pohled na tuto aktuální sezónu?

Tahle právě skončená pro nás znamená nutnost velké reflexe. Počet hráčů, jejich výběr, způsob trénování, herní systém, příprava hráčů z juniorky. Každá krize je příležitost, využijeme ji k našemu zlepšení. Standa Kastner si prožil s týmem extrémně těžkou premiérovou sezonu, kdy by měl s ohledem na okolnosti problém udělat lepší výsledek snad i Scotty Bowman. Mrzí mě to vůči Standovi dost, protože když věci nefungují, trenér s tím může jen málo co dělat.


Plzeň si prožila náročnou sezónu, v níž do poslední chvíle odvracela sestup do 1. Ligy. Tradiční západočeský klub ale Extraligu udržel! Zdroj fotky: fcb HBC Plzeň.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9