CROSSDOCK Extraliga

Pražané slaví 5. titul v řadě! Kladno se v závěru vzepřelo, na obrat to ale nestačilo

Čtvrté utkání finálové série play off Extraligy začalo trpělivě z obou stran. Po bezbrankové první třetině přišla gólová smršť Pražanů, kteří během pěti minut odskočili na rozdíl 4 gólů, a to podle všeho rozhodlo. Kladno se dostalo ve 3. třetině na dostřel, ale Pražané nakonec zaslouženě vyhráli.

4. utkání finálové série:

HBC Kladno vs. HC Kert Park Praha 3:6 (0:0, 0:4, 3:2)

Branky a nahrávky: 36. Hrabár (Kubík, Schnaubelt), 36. Patyk (Dědič), 37. Kubík (Pražák) - 18. Fejfar (Horváth), 20. Vaněk (Kruček M., Fejfar), 21. Lhota L. (Danko, Kruček J.), 23. Lhota L. (Danko, Šperl), 40. Zvonek (Vaněk), 44. Jágr (Wróbel).

Střely: 18:27, vyloučení: 3:4, přesilovky: 4:1, využití přesilovek: 0:0, v oslabení: 0:0.

Konečný stav série: 1:3.

Organizovaná hra obou celků ke gólu nevedla

V první polovině úvodní třetiny se toho moc nestalo. Oba týmy hrály velice organizovaně a trpělivě. Kladenští oproti třetímu duelu o dost lépe bránili, i tak se ale Tomáš Wróbel protlačil k první šanci utkání, když měl na zádech obránce Kladna a střelou z otočky zpoza něj vyprášil Jirotkovy betony. Na druhé straně se z gólu mohl radovat Potekhin, jenž zachytil na vrcholu kruhů špatnou rozehrávku Šperla, jeho střela příklepem ale do sítě nezamířila. Vzápětí se do velké příležitosti dostal Danko, kterého před brankou vybídl Lhota, Jirotka byl ale z bezprostřední blízkosti pozorný.

Ve druhé polovině úvodní patnáctiminutovky se začalo přiostřovat a k vidění byla série vyloučení. Kladno sehrálo přesilovou hru 5 na 4, v níž nebezpečně z dálky pálil tradičně Adam Kubík, jeho střely ale blokovali srdnatě hrající hosté. Následně si Kladno mohlo zahrát v početní převaze 5 na 3, ta však trvala jen chvilku, protože se útočným faulem provinil Kudela, vzápětí Kubík ve svém obranném pásmu zbytečně atakoval Wróbela a karty se otočily. Rozháraná hra ale nevedla k větším příležitostem ani na jedné straně a první část skončila bez branek.

Úvodních 5 minut, 4 góly a pohodlné vedení Kert Parku

Hned zkraje druhé části vyděsil Jirotku v brance Kladna pumelicí od červené čáry Blaško, jenž vyprášil výstroj brankáře středočeského souboru. Kert Park vstoupil do druhé třetiny aktivně, byl všude dříve, a to vedlo k velké příležitosti Vojtěcha Jágra, jenž už už pálil odražený balónek do odkryté kladenské klece, ale junior Frolík se perfektně vrátil a zmařil šanci Pražanů. Od 18. minuty se začaly dít věci! Tomáš Fejfar potáhl z obranného pásma balónek a těsně za červenou čárou jen nahodil tahem míček na branku Jirotky, který kus oranžového plastu trestuhodně minul a Pražané slavili vedení – 0:1. O necelé dvě minuty později se jako blesk z čistého nebe prosadil Radomír Vaněk, který z levého kruhu vystřelil k pravé tyči Jirotky, ten ji nedokázal utěsnit a Kert Park se radoval z dalšího gólu – 0:2.

Další gól na sebe nenechal dlouho čekat. Lukáš Lhota se kličkou zbavil bránícího Frolíka, dostal se do bezprostřední blízkosti před Jirotku, kterého překonal precizní kličkou do bekhendu, po níž vymetl růžek kladenské klece – 0:3. Hosté z Lužin hráli rázem uvolněně, troufali si do dalších akcí, zato Kladno působilo logicky opařeně a do další velké příležitosti pronikl Wróbel, jenž se hnal osamocený na Jirotku, ten ale vytáhl perfektní zákrok lapačkou! Děsivou pětiminutovku pro Kladno uzavřel Lukáš Lhota, kterého našel před brankou Petr Danko -  toho bránící domácí napadli ve dvou, a to byla chyba, protože Lhota zasunul z první míček do prázdné branky Kladna – 0:4. Trenéři domácích reagovali na gólovou smršť hostů výměnou brankářů. Do kasy naskočil osmnáctiletý talent Křemenák a po zbytek úvodní části vytáhl několik úžasných zákroků, jako třeba proti Lukáši Lhotovi, který pálil z vrcholu kruhů z první, ale kladenský brankář se stihl přesunout a schoval míček do své výstroje. Mikl v brance Kert Parku neměl moc práce a Pražané si vedení 0:4 po druhé třetině v klidu pohlídali.

Kladenské zmrtvýchvstání na obrat nestačilo

Kladno vstoupilo do závěrečné části, jako kdyby byli jeho hráči polití živou vodou! Zkraje třetí třetiny si Středočeši zahráli přesilovku, v níž měli velký tlak, ale poté, co se Kert Park ubránil, směřovali Pražané 3 na 2 do útoku. Jágr ani dorážející Fejfar z blízkosti si na skvěle chytajícího Křemenáka nepřišli. Kladenští nesložili zbraně a neslo to své ovoce! Jiří Hrabár využil skrumáže před brankou Mikla, který nic neviděl a obránce Kladna vymetl pravé víko jeho svatyně – 1:4. O pouhých 10 vteřin později to už bylo jen o dva góly! Po vyhraném vhazování před Miklem pálil Dědič, jeho střela se odrazila od zadního mantinelu do brankoviště Mikla, ten vyběhl moc vysoko a nestačil reagovat na dorážku Petra Patyka do prázdné – 2:4. Kladno vrhlo všechny síly do útoku a Pražané nevěděli, kde jim hlava stojí.

Odhodlaná hra domácích nesla další ovoce. Pouhou minutu po snižující brance na 2:4 se prosadil Adam Kubík, kterého na vrcholu kruhů vybídl Pražák a prvně jmenovaný po střele tahem k pravé tyči slavil gól – 3:4. Mikl v brance Kert Parku si nebyl vůbec jistý, po střelách domácích hráčů mu balónek vyskakoval z výstroje, čehož mohl využít Kubík a Pražák, ale ani jedna dorážka se s úspěchem nesetkala. Kladno bylo v tlaku, který ale utnul Dalimil Zvonek, jenž se proháčkoval přes celé obranné pásmo domácích a bekhendem poslal míček mezi betony Křemenáka. Ten kličku zneškodnil, ale nevěděl, kde má balónek a patou si ho kopl za svá záda – 3:5. Následně byla k vidění hra nahoru dolů, Kladno hrálo vabank, čehož využil Vojtěch Jágr, jenž dorazil míček za záda Křemenáka po odražené střele Wróbela z rohu hřiště – 3:6. Pražané pak oslavili 5. titul v řadě a nesmazatelně se zapsali do historie!



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9