Extraliga juniorů

Po zranění si chci opět vydobýt možnost reprezentovat! hlásí vicemistra světa Tomáš Rechtorik

Hokejbalová scéna nabízí v posledních letech nespočet kvalitních, mladých gólmanů. Mezi ně rozhodně patří i Tomáš Rechtorik, který může nastupovat hned ve třech soutěžích, což je pro mladého brankáře důležité. Tomáš se může prezentovat v dresu ústecké Elby v kategorii mužů, ale i juniorů.

Do nejvyšší soutěže nakoukl už jako sedmnáctiletý, kdy měl za sebou už nespočet zápasů ve 2. Lize. Nadějný brankář měl v letošní sezóně smůlu na zranění, když si těsně před startem Extraligy natrhl šlachu v úponu. Další rána pro mladého gólmana přišla, když v jarní části naskočil po zranění do dvou utkání a ihned přišla nucená koronovirová pauza. Tomáš Rechtorik v rozhovoru pro naši redakci zavzpomínal i na stříbrné Mistrovství světa v St. John‘s z roku 2018, ale také se dozvíte, že v této nelehké době se věnuje i dobrovolnické činnosti. 

Ironie, že po uzdravení přijde přerušení sezóny

Tomáši, celý podzim jste byl zraněný. Můžete nám říct o jaké zranění šlo a jak probíhala rehabilitace?
Na srpnovém soustředění jsem si natrhl šlachu v úponu hamstringu. Doktoři mi nařídili klid a následnou rehabilitaci. Rehabilitace probíhala elektroléčbou a postupným protahováním a posilováním svalu. 


Může se nějak brankář připravovat a trénovat i během takového zranění?
Během pauzy jsem se snažil zapracovat hlavně na silové stránce horní poloviny těla a postupem času jsem zapojil i spodní část, kdy jsem se musel vyvarovat rotaci kolene. Snažil jsem se do tréninku zapojit i postřehová cvičení. 


Na jaře přišla chvíle návratu a hned přišlo přerušení a nedávno i úplné zrušení sezóny. Jak jste to vnímal hlavně po psychické stránce?
Je to ironie, že po půlroční pauze došlo, krátce po začátku jarní části, k přerušení sezóny. Bylo to pro mě zklamání, protože jsem se chtěl po zimní přípravě naplno zapojit do soutěže a zároveň si vydobýt možnost účasti na reprezentačních kempech do 20 let. Jinak jarní část pro mě skončila úspěchem. Díky mým jediným dvěma zápasům vedu statistiky Extraligy a juniorky (smích).



Příprava, maturita, dobrovolnická činnost

Jak jste se cítil v zápase po zranění? Byla znát ta delší pauza?
Po fyzické stránce jsem se cítil dobře, přesto si muselo tělo opět navyknout na specifický pohyb.
Nejvíce mě prověřily dva přípravné zápasy A týmu proti Mostu a Kert Parku. A hned druhý den jsem musel odchytat čtyři juniorské zápasy na Pražském míčku. Tyto zápasy mi pomohly zase získat sebedůvěru a jistotu, ale dva dny jsem se nemohl hnout (smích).


Jak vypadá v současné chvíli Váš tréninkový plán?
Opět jsem se vrátil k fyzické přípravě, ale svůj čas musím dělit mezi tréninky, přípravu na maturitu a dobrovolnickou činnost. Vždycky jsem si přál trénovat se zátěžovou maskou, teď ji nosíme všichni (smích). 

Stále mám v sobě litoměřický temperament

V roce 2018 jste byl členem stříbrné party reprezentace do 18 let. Jak vzpomínáte na mistrovství světa v Kanadě?
Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek a obrovská zkušenost. Nejvíce se mi vryl do paměti zápas proti Slovensku, kdy se mi podařilo vychytat nulu. Na tomto i celkovém výsledku měla největší zásluhu výborná parta hráčů a trenérů. Jen škoda, že jsme nezakončili turnaj zlatou třešničkou. 


Už delší dobu jsme Vás mohli vídat i v brance Extraligy mužů. Pamatujete si na svůj první zápas?
V sedmnácti letech jsem se stal členem ústeckého A týmu. Díky trenéru Pavlíkovi jsem dostal možnost odchytat několik zápasů, za což jsem mu velice vděčný. Do prvních zápasů jsem nastoupil proti Mostu a Kert Parku. Do obou zápasů jsem naskočil po první třetině. Zvlášť zápas proti Kert Parku byl zápřah, ale opravdu jsem si ho užil. 


V Litoměřicích jste už od mladého věku nastupoval za muže, myslíte, že tenhle fakt Vás připravil lépe na dospělý hokejbal v Extralize?
Každá soutěž má svá specifika a přináší spoustu zkušeností. Možnost nastoupit v druhé národce mě posunula výkonnostně výš a pomohla mi na cestě do Extraligy. Přestože jsem aktuálně psaný jako ústecký hráč, pořád v sobě mám litoměřický temperament. V Litoměřicích jsem se naučil umění prohry, a v Ústí vyhrávat (smích).



Tomáš Rechtorik (třetí zprava ve spodní řadě) patřil na MS U18 v roce 2018 v Kanadě k oporám stříbrného týmu. Autor fotky: Filip Červinka.
Tabulka Extraliga juniorů

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
5 33:14 15
2.
HBC Prachatice
5 12:13 12
3.
HBC Rakovník
5 17:17 6
4.
SK Rebel Praha
5 12:30 3