Extraliga juniorů

Plzeň s Ústím se na úvod čtvrtfinále play off rozparádily! Hostivař udržela čisté konto

Svůj zápas nejlépe zvládla Plzeň, která sice rychle prohrávala s Kladnem, ale utkání otočila ve svůj prospěch. Dařilo se také Elbě DDM, i ona dala devět gólů, ale čtyři od Hradce inkasovala. Svítkov nenalezl recept na brankáře Hostivaře a prohrál s ní 0:6.


HBC Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Hostivař 0:6 (0:2, 0:4, 0:0)

Hostivař se dostala poprvé do vedení v sedmé minutě, kdy se jí podařilo využít přesilovou hru a brzy náskok navýšila. Mnohem lépe se jí podařila prostřední část, ve které přidali hosté další čtyři přesné zásahy a odskočili svému soupeři na rozdíl šesti gólů. Závěrečná část již byla gólově vyrovnaná, pražský celek se za ničím nehnal a když už ano, tak mu stál v cestě domácí Jiří Šťovíček, který už další míček za svá záda nepustil. Hostující gólman neinkasoval ani jednou v celém zápase a pomohl svému celku k výhře 6:0.

Martin Bláha (hlavní trenér HBC Svítkov Stars Pardubice): „První čtvrtfinálový duel vyzněl lépe pro silného soupeře z Hostivaře. Naše barvy byly tentokráte oslabeny o šestici borců, kteří celou sezónu pracují kromě juniorky i v A týmu a bylo tak nasnadě rozhodnutí, nechat právě tuto šestici odpočinout, nechat je doléčit šrámy a eliminovat možnost nějakého zranění, které by je připravilo o semifinále 1. Ligy, kde se snaží bojovat o vysněný postup mezi extraligovou elitu. Soupeř přijel v plných a nás tak nečekal lehký úkol. Ubránit hostivařské tahouny a vstřelit z brejku nějaký gól, který nám dopomůže k zisku prvního bodu v sérii. Omlazená sestava se snažila velmi dobře, systém prešovského betonu celkem fungoval a nutil soupeře k nahazování do pásma, tam jsme pak bránili v malém boxu a blokovali střely hostivařských borců. V sedmé minutě však soupeři dokázali na chvilku rozhodit pozornost bránícího bloku a Kesy poslal svůj tým do vedení. V minutě deváté náš obránce nedobře zvolil postup při bránění situace dva na jednoho a při pokusu vymést míček z pod svého brankáře ho naopak zametl do vlastní branky. Stav 0:2 po první periodě ještě nevěstil nic hrozného, pořád to bylo hratelné. Avšak prostřední část hry nám vůbec nevyšla a pustili jsme v ní soupeře do trháku na 0:6. Do poslední periody jsme si dali za cíl neinkasovat a pokusit se vstřelit branku. První se splnit podařilo, druhé však bohužel ne. A tak jsme z prvního čtvrtfinále odešli poraženi 0:6. Na to, že většina hráčů viděla Prešov poprvé v týdnu na tréninku, a že nebyl dostatek prostoru si ho více vštípit, jsme ho sehráli relativně dobře. Stejně tak i práci ve slotu, kdy vzhledem k rychlosti a zkušenosti soupeře nebylo cílem nahánět ho po rozích, ale držet kompaktní 2-1-2 v malém boxu a vystupovat a blokovat soupeřovy střely. Nejvyšší Radegast index za blokování, tudíž největší ochotu nechat se trefit, ukázal starší žák Tomáš Koudela a mamina Lucie Rejlová. Ostatní borci blokovali taktéž, ale tito dva byli opravdu neuvěřitelní. Šťovíček se v brance oháněl, seč mu síly stačily a pochytal velké množství gólových střel. Bohužel pro nás neuvěřitelný Tomáš Keprt nepropustil za svá záda ani jediný pokus Svítkovských. Občas mu pomohlo břevno, nebo tyčka, ale jeho kouzlo se nám tentokráte odčarovat nepodařilo. Do Prahy pojedeme ve stejné sestavě, neboť A týmu začíná semifinále. Ale rozhodně nejedeme na výlet. Jedem bojovat a pokusit se vrátit sérii zpět do Svítkova.“

HBC Enviform Třinec vs. SK Kelti 2008 4:2 (3:1, 0:1, 1:0)

Třinec vstoupil do zápasu rychlou brankou, kterou dal již ve druhé minutě. Kelti ale brzy odpověděli a srovnali se soupeřem krok. Byli to ale opět domácí, kdo se znovu prosadil. Jeden gól dali v přesilové hře a do kabin odcházeli s lepším pocitem než soupeř. Keltům se ale naopak povedla prostřední část. Hosté se prosadili již v sedmnácté minutě a snížili na rozdíl jednoho gólu. Vyrovnat se jim už ale nepodařilo. Poslední zásah přidal Třinec, který přidal čtvrtý zásah při vlastním oslabení a poradil si s Kelty 4:2.

Roman Novák (hlavní trenér SK Kelti 2008): „Čtvrtfinále v Třinci? Asi sen každého amatérského hokejbalisty. Způsob, jakým jsme se do města oceli dostali, byl sice lehce bizarní, využili jsme i čekací dobu, jenže to jsme ovlivnit prakticky nemohli. Buďme rádi, že utkání začalo s pouhým dvacetiminutovým zpožděním. Pro nás začalo sice pozitivně, když jsme na gól soupeře rychle reagovali srovnáním, jenže další dvě chyby znamenaly vedení domácích a fakticky zcela zbytečnou ztrátu. Třinec věděl, že hraje play-off, my jsme se s jeho důraznou hrou teprve seznamovali. Ve druhé i třetí části už jsme byli lepším týmem, nicméně nabídnuté přesilovky jsme nezužitkovali, i když šancí rozhodně málo nebylo. A tak trestal soupeř, který rozhodně nebyl lepším týmem a naše power-play už snížení nepřineslo. Stručně a jasně. Hraje se na dva vítězné zápasy, my prohráli první a do Třince se ještě podívat chceme."

Elba DDM Ústí nad Labem vs. HBC Hradec Králové 1988 9:4 (4:2, 1:0, 4:2)

Ústí na svého soupeře nastoupilo, a v sedmé minutě se díky využité početní výhodě dostalo již do dvoubrankového vedení. Na to sice hosté odpověděli, ale domácí přidali další dva zásahy do černého. Po pouhých devíti vteřinách se trefili i hosté, za které se v čase 14:59 prosadil Filip Novák. Druhá patnáctiminutovka přinesla pouze jeden gól z holí domácích, ale v závěrečné části jich diváci viděli opět šest. Čtyři rány našly svůj cíl v brance hostů, a tak si pro jasné vítězství 9:4 dokráčelo Ústí. Hned čtyři zásahy zaznamenal Kale Costa.

HBC Plzeň vs. HBC Kladno 9:2 (4:1, 2:0, 3:1)

Již po padesáti osmi vteřinách využili přesilovou hru hosté a velmi rychle se ujali vedení. Plzeň se ale nenechala zaskočit, uklidnila se a sama přidala v první třetině čtyři góly, kterými otočila skóre ve svůj prospěch. Také druhá část se lépe podařila domácím a v závěrečné části se ujali již náskoku 8:1. Po jednom zásahu přidaly ještě oba celky, což už ale na výsledku nic nezměnilo.

Tomáš Semera (hlavní trenér HBC Plzeň): „Start do utkání nebyl zrovna optimální. První střídání, faul, oslabení a z první střely na branku gól. Důležité bylo, že jsme zachovali klid, přidali trochu "plynu" a čtyřmi góly v závěru první části jsme otočili průběh utkání. Zařazenou rychlost jsme udrželi po celý zbytek utkání a tím jsme si došli pro první důležitý bod v sérii.“