Extraliga juniorů

Musíme věřit, že se situace brzy vrátí do normálu, doufá ústecký ostrostřelec David Magasanik

Jelikož se soutěžního hokejbalu ještě nějaký ten pátek nedočkáme, přicházíme s dalším ze série rozhovorů se zajímavými personami české hokejbalové scény. Tentokrát jsme vyzpovídali nejproduktivnějšího hráče juniorské Extraligy a člena širší nominace národního týmu do 20 let, Davida Magasanika.

(Rozhovor vznikal před rozhodnutím o anulování zbytku sezóny.)

Minulá sezóna se povedla nad očekávání

Davide, po loňské mistrovské sezóně s Ústím nad Labem momentálně okupujete průběžné čtvrté místo. Jste s tímto umístěním spokojeni?
Minulá sezóna se nám povedla nad naše očekávání, ale o to těžší to letos je. Odešlo dost starších kluků a snažíme se začlenit ty mladší, aby se oťukali taky v juniorském hokejbale. Víme určitě o zápasech, ve kterých jsme zbytečně ztratili body, ale myslím si, že se čtvrtým místem můžeme být spokojeni.


Na druhou stranu každý bod či zaváhání Vás mohou posunout na úplně jiné pozice. Může to být pro vás určitá motivace? Vědomí, že opravdu nesmíte ani na malý moment polevit?
Tabulka je letos opravdu velmi vyrovnaná, určitě to vypovídá o kvalitě týmů. Do každého zápasu musíme nastupovat s tím, že ho musíme vyhrát, protože jakékoliv podcenění nás pak může stát výhodnější postavení v play off. Mně přijde tato situace lepší. Hráči alespoň mají důvod se pořád snažit a hra je o to atraktivnější, než kdyby byl jeden tým v obrovském náskoku a zbytek to hrál jen z povinnosti.




Vysoký počet obdržených branek

Z týmů elitní pětky disponujete poměrně výrazným číslem v kolonce obdržených branek. Může být třeba tato statistika kamenem úrazu?
Víme, že jsme silní směrem dopředu, jenže o to víc se musíme zaměřit na obranu. Několikrát jsme si tím zkomplikovali zápas. Tím, že jsme dostali moc gólů. Tuto statistiku musíme vylepšit.


Na čem jste naopak Vaši hru mohli stavět, kde jsi viděl, že jste třeba byli oproti soupeři krok napřed?
Tak jak jsem říkal. Hra do útoku je určitě naše silná stránka. Hráli jsme aktivně dopředu a vycházelo nám to, o čemž svědčí, že máme hodně vstřelených branek.


Na jaře jste stihli pouze dva zápasy, s Třincem a Dobřany. Předpokládám tedy, že vynucená pauza je pro Vás stejně jako pro všechny ubíjející a rozhodně ji nevnímáte pozitivně…
Rozhodně to není příjemné. Člověk celou zimu dře a těší se, až na jaře bude zase moct vyběhnout na hřiště a zahrát si zápasy. Mrzí nás to, ale zdraví je na prvním místě a my musíme doufat a věřit, že se situace brzy vrátí do normálu.


Opatření však v posledních dnech mírně povolují. Trénovali jste doposud individuálně, případně plánujete už tréninky třeba v menších skupinkách?
Každý jsme měli individuální plán, abychom se stále udržovali ve formě, co se týče fyzické stránky. Doufám, že s blížícím se povolováním bude možnost zajít si i na hřiště, alespoň si pohrát s hokejkou nebo si zastřílet.


Do které skupiny patříte Vy osobně – odehrál byste sezónu, pokud by to bylo možné, v letních měsících s tím, že pauza před další sezónou by byla minimální, anebo byste spíš kladl důraz sezónu nedohrávat a novou začít v řádném termínu s dostatečnou přípravou?
Já jsem zastánce toho, že by se sezóna měla dohrát. I kdyby to mělo být v nějaké zkrácené formě, tak si myslím, že by to bylo lepší než zrušení celé sezóny.

Vás navíc výrazně tíží fakt, že jste byl žhavým kandidátem na člena nominace pro letní mistrovství světa juniorů. Fakt, že se šampionát zrušil a měl jste k němu hodně blízko, může být možná nejvíce ubíjející, je to tak?
Určitě je to škoda. Dá se říct, že mistrovství světa byl můj malý osobní cíl, kterého jsem chtěl dosáhnout. Je tam výborná parta, s kluky jsme si sedli a myslím si, že každý pro místo ve finální nominaci udělal maximum.


Probírala se možnost, že by se ale mistrovství světa mohlo odehrát příští rok, a to v kategoriích U19 a U21. Předpokládám, že případné schválení této varianty byste velmi kvitoval…
Myslím si, že by to bylo skvělé řešení. Pro většinu kluků by se jednalo o poslední mezinárodní akci v mládežnickém věku, pak by už následovala mužská reprezentace. Sešla se výborná parta velmi kvalitních hráčů a byla by škoda, kdyby žádné mistrovství nebylo.




"Home school" zvládám

Jak se Vás současná situace dotkla v osobním životě? Zahltili Vás třeba učitelé, jako většinu studentů, nespočtem online domácích úkolů?
Ze začátku jsem nevěděl, kam dřív (smích). Každý učitel nám posílal úkoly, které máme vypracovat, ať se doma neflákáme. V několika předmětech mám už dané stálé online hodiny přes videochat. Ale myslím si, že už i učitelé si to nějak rozvrhli a posílají nám to po částech.


Dala Vám pauza prostor třeba k jiným koníčkům?
Teď, když už se situace mírně uvolňuje, tak si jdu občas zahrát aspoň tenis. Jinak to bylo akorát buď běhání v přírodě nebo projížďka na kole. Nemůžu říct, že tahle situace je pro mě nějak přínosná (úsměv).
Tabulka Extraliga juniorů

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
5 33:14 15
2.
HBC Prachatice
5 12:13 12
3.
HBC Rakovník
5 17:17 6
4.
SK Rebel Praha
5 12:30 3