Reprezentace

Národní tým mužů zná konečnou nominaci do Kanady! Z týmu cítím velké odhodlání, říká Jiří Mašík

Reprezentace mužů zveřejnila konečnou nominaci pro mistrovství světa, které se uskuteční 21. – 27. června v kanadském Montrealu! Trenéři národního týmu museli jednat pod tlakem dřívějšího nahlášení vybraných jmen kvůli vízům a dalším záležitostem. Nejen o tom promluvil hlavní trenér Jiří Mašík.

Trenére, zažili jste hektické období, kdy jste nejdříve museli určit širší nominaci pro soustředění před MS, která se bohužel shodou nešťastných náhod dostala na veřejnost, ale posléze jste určili konečnou nominaci pro šampionát v Kanadě. Proč jste tak museli učinit? Nastaly i některé hráčské komplikace?

Mistrovství světa v Kanadě je vždy trochu specifické. I právě tím, že se nominace musí vydat dříve. Kvůli ISBHF, nákupu letenek a přípravě víz. Mrzí mě, že došlo vydáním širší nominace k nedorozumění, ale ta byla připravena na první kemp v Pardubicích. Poté události nabraly rychlý spád, musela se udělat konečná a do redakce nestačila doputovat, protože to bylo den před vydáním té širší. Hráčskou komplikaci jsme měli jen jednu, na MS nemůže odjet Pavel Kubeš.

Nominace pro mistrovství světa v Montrealu čítá 23 jmen - 3 brankáři, 8 obránců a 12 útočníků. Měli jste hned jasno o tomto modelu, nebo jste uvažovali například o sedmi becích a třinácti útočnících?

Vůbec jsme o tom neměli jasno. Řešili jsme to několikrát. A byla i varianta vzít jen dva brankáře a 21 hráčů. Ale máme tam několik univerzálů, kteří mohou hrát v obraně i v útoku. Třeba Václav Šlehofer, Tomáš Chyba a Tomáš Zajíček. A v útoku může naskočit i brankář Leoš Gerlich (úsměv).

Neúprosná hokejbalová veřejnost pečlivě sleduje každý krok národního týmu. Nejvíce se ozývají hlasy, proč nebyl vybrán ten a ten. Konkrétně nejlepší střelec základní části Extraligy Samuel Kucharčík, který je věkem stále ještě junior a spadá do kategorie U20. Proč jste ho nezkusili „hodit do vody“?

To samozřejmě chápeme, že vždy se bude každá nominace řešit. Samuela jsme sledovali. Je to střelec, ale myslíme si, že ve hře ještě potřebuje zesílit. Navíc spadá do kategorie U20, kterou čeká Evropský pohár. A nemůžeme vzít prvních 20 hráčů kanadského bodování, ten tým by mistrovství světa nevyhrál. Musíme mít centry na hru dozadu i hráče na jiné úkoly. Věřím, že se Samuel do národního týmu jednou probojuje.


Po Košicích jsme chtěli trochu tým obměnit

Pojďme se otevřeně podívat i na často diskutovaná jména v zahraničí, jako jsou Jaroslav Pauer, či Martin Kunzmann, kteří s Grenchenem minulý víkend ovládli švýcarskou nejvyšší soutěž. Proč není ve výběru nikdo ze švýcarských krajánků? Jako třeba i Matěj Fraňo?

Jak jsem říkal, letos jsme nominaci museli připravovat dopředu. Už na turnaj v únoru v Plzni jsme chtěli nominovat hlavní kostru týmu. Dříve se třeba v dubnu musela nominace vydat před MS v zámoří. I na to jsme museli být připraveni. To, že se jim v play off dařilo, je super, ale nemohli jsme čekat, jestli někdo v květnu zazáří. To je teď případ Adama Kubíka z Kladna. Matěje Fraňa jsme zkoušeli na kempu, ale nepřesvědčil nás. I když v Košicích hrál velmi dobře. Je potřeba si uvědomit, že ve Švýcarsku se hraje úplně jinak.

Hned polovina útočníků je v nominaci z pražského Kert Parku. Čím to? Přesvědčili vás všichni, že převyšují další potencionální hráče do útoku z jiných klubů?

Kert Park má obrovskou útočnou sílu. Je to šest hráčů Kertu, ale jsou poskládáni z více klubů. Ano, přesvědčili nás. Hrají v obrovském tempu, vědí o sobě a když mají šanci, tak dají branku. Není náhoda, kolik mají vstřelených branek jako tým. To je jejich obrovská přednost. Když vidíte, s jakým klidem dává branky Dalimil Zvonek nebo Martin Kruček, tak je to radost sledovat, když nejsou do vaší sítě. Sám jsem si vyzkoušel s Pardubicemi, jaké to je, když jim to lepí. Zastavili se na osmičce. A nejen s námi. A jsou silní i v mezihře, od založení útoku až do finální části. Navíc k tomu připočtěme přesilovky, které mají taky výborné.

Mezi obránci najdeme zkušené bardy, ale také mladší hráče, jako jsou juniorští mistři světa do 20 let z roku 2018 Tomáš Zajíček a Vít Fanderlík. Čím vás přesvědčili o nominaci a byl to i záměr, správně namixovat dravé mládí se zkušenostmi?

Ano, po Košicích jsme chtěli trochu tým obměnit a přidat i mladé hráče. Ale samozřejmě to musí být podložené výkony. Oba kluci jsou dynamickými hráči, umí hrát kreativně, a ve velké rychlosti. Nechceme obránce, co jen odpalují míček. Chceme hru tvořit.


Národní tým chce v Kanadě napravit "zaváhání" z Košic, kde bral "jen" 4. místo po semifinálové porážce s Finskem a v boji o bronz s Kanadou.

Času moc není, ale věříme, že vše doladíme

V útoku nastává podobná situace, talentovaný junior Jan Čejka s dalšími mladými hráči Lukášem Lhotou či Nicolasem Langrem a mezi nimi zkušení borci. To vypadá na dobrý mix, souhlasíte?

Věříme, že jsme to namixovali dobře. Všichni tři kluci prokazují dlouhodobě výborné výkony. Prosazují se v Extralize, ale prosadili se právě i na kempech. Navíc jsou to pracovití kluci, co na sobě makají a hrají vždy se 100% zaujetím. Jedna varianta je, dát je k sobě do útoku, když bude potřeba soupeře rozběhat (úsměv). Ale dokáží hrát i se zkušenými hráči.

Ono je to těžké, někteří hráči v Extralize září a pak přijedou na kemp a neprosadí se. Je to ještě o level větší rychlost – v běhání, ale i rychlost hry jako takové, tvrdost i nároky na taktiku. Navíc musíme počítat na MS s větším hřištěm a někdy ty 4 metry navíc hrají velkou roli v rychlosti. Pak jsou hráči, kteří sice pořád do reprezentace chtějí, jako třeba Milan Schnaubelt, ale na jeden kemp zapomenou, že mají dovolenou a 4 dny před druhým se vám omluví, že mají spálovou angínu a pak jdou hrát v době kempu za Nižbor. Tak to moc nechápete. I to jsou možné důvody, proč někteří hráči v nominaci chybí.

Pojďme ještě okomentovat brankáře. V jarní části se do akce vrátil Jan Šimara, brankářská jednička z posledního MS v Košicích a v hokejbalovém prostředí se šuškalo, že návrat je jasnou motivací pro to být v reprezentaci. Nicméně tomu tak není a šanci dostalo trio Gerlich, Stárek a Mikl. Mezi náhradníky je třiadvacetiletý brankář Letohradu Michal Novák. Proč nedostal šanci jako například třetí brankář pro MS a berte trio zkušených gólmanů?

S Honzou jsme byli v kontaktu a komunikovali jsme spolu. Nakonec jsme se ale domluvili, že ho brát nebudeme. Všichni tři nominovaní kluci prokazují dlouhodobě výbornou výkonnost a místo si vybojovali. Víte, že mladé hráče mám rád a nebojím se je zapojit. Ale pořád je pro nás rozhodující výkonnost, a tu podle nás měli kluci malinko větší.

Co vás nyní čeká za program? Bude vůbec dostatek času na přípravu všech detailů před mistrovstvím světa, které startuje již 21. června?

Čeká nás dvoudenní kemp v Pardubicích společně s reprezentací U23. Tam už budeme hodně ladit systém a přesilovky. A také tam sehrajeme dvě utkání s U23, která se bude chystat na Evropský pohár. A pak nás čeká závěrečný dvoudenní kemp v Mostě, kde budeme pokračovat v doladění a v neděli 19.6. odtud odjedeme přímo na letiště s odletem do Kanady. Času moc není, ale věříme, že vše doladíme. Víme, že máme po Košicích co napravovat. Ze všech hráčů i z nás v realizačním týmu cítím velké odhodlání, a na tom budeme stavět.


V konečné nominaci na MS v kanadském Montrealu nechybí Dalimil Zvonek (vlevo) a Martin Kruček (druhý zleva).