Reprezentace

Nebude prostor na druhou chybu, upozorňuje asistent trenéra reprezentace žen Broulík

Po zrušeném prosincovém campu se hráčky ženské reprezentace sešly v lednu v Plzni. Času na přípravu na MS moc nezbývá, a tak asistent trenéra Michal Broulík upozorňuje, že prostoru na chyby moc nebude. Trenéři totiž nechtějí širokou skupinu držet dlouho a další pozvánku dostanou jen ty nejlepší.

Téměř dva roky jsme nic neměli

Prosincový camp jste museli zrušit, jak moc velké komplikace to pro Vás znamenaly?

Každý kemp, který je v plánu a musí se zrušit, je nepříjemnost, protože se tím krátí čas přípravy a snižuje počet tréninků a příležitostí vidět hráčky a pracovat s nimi.

Máte za sebou ale lednové soustředění v Plzni, jak jste s ním spokojení?

Předně jsme rádi, že se vůbec konal, protože jsme bezmála dva roky nic neměli, což je hrozně dlouhá doba, za kterou se může stát celá řada věcí. Kemp proběhl podle našich představ, odtrénovali jsme všechno, co jsme chtěli, takže v tomto směru spokojeni jsme. Trochu nás mrzí některé omluvenky a zranění, které jsme měli, protože po zrušeném prosinci jsme chtěli vidět pokud možno všechny nominované hráčky.

Na co jste se na campu zaměřili?

Během tréninků jsme se postupně od jednodušších věcí přes rovnovážné a nerovnovážné situace dostali až k náznaku založení útoku. Chtěli jsme vidět holky v různých situacích, v různých cvičeních, kde jsme se ale zároveň snažili, aby na sebe jednotlivé činnosti navazovaly. Postupně se náročnost stupňovala.


V takovém složení se reprezentace žen představila na lednovém soustředění 15. - 16.1.2022 v Plzni. Kdo se probojuje dál? 

V tréninku se ne vždy ukáže vše, co chce trenér vidět

Dívky odehrály také modelové zápasy, co Vám ukázaly?

Ano, díky souběhu kempu s výběrem chlapců do 14 let jsme si mohli také zahrát s kluky, za což jsme rádi, protože je lepší si zahrát se soupeřem, než jen hrát mezi sebou. Výběr kluků měl jiné složení v sobotu, jiné v neděli, což pro nás bylo ještě lepší, protože jsme hráli vždy proti jiným hráčům. Hodnotit zápas, jestli byl dobrý nebo špatný, nechci, ale jsme rozhodně rádi, že jsme viděli hrát holky tzv. "na dvě", protože jen v tréninku se ne vždy ukáže vše, co chce trenér vidět.

Jak složité pro Vás bude tvořit nominaci? Kdy byste chtěli mít finální nominaci hotovou?

My si hlavně přejeme, abychom vůbec tu šanci tvořit závěrečnou nominaci měli a žádné hygienické opatření nebo situace to nezhatily. Uvidíme, jaké budou podmínky a co bude po hráčích a realizačním týmu vyžadováno, aby mohli na MS odcestovat a startovat na něm. V tuto chvíli nemáme žádný přesný manuál, který bude muset být dodržován, tudíž všechno jsou jen spekulace, ale po vzoru jiných sportů se dá předpokládat, že ukončené očkování a negativní test před začátkem MS bude vyžadováno.


Trenéři národního týmu žen mají před sebou nelehkou práci. Času na přípravu na MS v Kanadě mnoho nezbývá a do toho přísná hygienická opatření. Autor fotky: Martin Voltr.

Hráčky budou mít minimální prostor pro reparát

Budete se snažit co nejdéle pracovat s širokou základnou, abyste měli v případě komplikací kam sáhnout?

Tím, že nám odpadl prosincový termín, tak extrémně širokou skupinu držet nebudeme. Na druhou stranu je potřeba mít stále určitý počet hráček, které můžou na MS startovat, protože do nominace může promluvit zranění, aktuální forma nebo nechvalně známý covid. Nemáme v záměru na sílu držet v týmu hráčky, o kterých nebudeme přesvědčeni, že je můžeme vzít. Tím, že měly už být kempy dva a proběhl jen jeden, tak bude minimálně prostoru pro reparát pro někoho, komu se zrovna kemp nepovedl.

Dostanou prostor také mladší hráčky?

Určitě. Šanci ukázat, co v nich je a poprat se o nominaci, mladé hráčky dostaly a ještě dostanou.

Jak velkou měrou do nominace promluví nařízení kvůli covidu?

Těžko říct. Jak jsem říkal, nevíme, jaký protokol bude muset být dodržován, ale víme, že některé hráčky v současné chvíli očkované nejsou, což samozřejmě již nyní ovlivňuje nominaci, takže pokud se nic nezmění, tak to ovlivní i soupisku pro MS. My nemůžeme a ani nebudeme nikoho k očkování nabádat. Je to holý fakt, který musíme respektovat a rozhodnutí je na každém z nás.


Michal Broulík vyhlíží další soustředění, které hodně napoví o finální nominaci pro Mistrovství světa v Kanadě. Autor fotky: Martin Voltr.

Týmové individuální plány jsme nesestavovali

Jaké máte plány pro zbytek přípravy?

V únoru dojde k úpravě podle prvního předpokladu. Nebudeme mít dvoudenní akci v Dobřanech, ale zúčastníme se jednodenního turnaje v Přelouči. Pak se nějakou dobu neuvidíme. Máme jeden termín na dva dny v dubnu, ale to v tuto chvíli nedokážu říct, jestli skutečně bude či nikoliv. Takže pak by nám zůstal závěr května. První víkend v červnu by se mělo hrát finále Ligy žen, takže to možné nebude a pak máme už jen jeden termín, respektive víkend před MS. Může tedy nastat situace, že po únorovém kempu budeme mít už jen dva a budu se jen opakovat, když řeknu, že nebude prostor na druhou šanci.

Připravili jste pro hráčky nějaké individuální plány?

S holkama jsme během uplynulého kempu mluvili, sdělili jsme jim, co nás nyní čeká, jaký je plán pro následující měsíce směrem k MS a mimo jiné jsme se dotkli i tématu individuální přípravy. Hráčky jsou s tím obeznámeny a vědí, že musí dělat samy a zároveň v případě pomoci, rady či sestavení tréninkové náplně jsme jim k dispozici a můžou se na nás obrátit. Týmové individuální plány jsme nesestavovali.


Národní tým žen se na posledním Mistrovství světa v roce 2019 v Košicích umístil na 3. místě. Ze zlatých medailí se poprvé a zároveň i naposledy radoval v roce 2017 na MS v Pardubicích. Jak ženy dopadnou na světovém šampionátu v Kanadě, který se uskuteční letos? Autor fotky: Hanka Poskočilová.