CROSSDOCK Extraliga

Půjdeme zápas od zápasu, ale Extraligu musíme na KOVU udržet, hlásí rázně Karel Manhart

KOVO Praha se zatím topí na posledním místě extraligové tabulky a boj o záchranu bude mít ještě hodně těžký. Pražané však ztrácí na postupovou osmičku pouze 9 bodů a boj o play off ještě nevzdávají. O přípravě a plánech na jaro promluvil lodivod Pražanů Karel Manhart.

Góly do prázdné? Na to nemáme kvalitu

Pane Manharte, KOVO je stále na posledním místě tabulky, kde vidíte hlavní příčiny neúspěchu?

Je to strašně jednoduché. Já jsem k týmu přišel na začátku letní přípravy a bylo potřeba, abychom si nastavili jasná pravidla, a to jak v chodu mužstva, tak v herním systému. Když bych měl hodnotit tu první část, tak musím říci, že se nám to moc nedaří. Jednoduše nám chybí v týmu konkurence. Snaha posílit kádr byla, ale to je běh na dlouhou trať. Tím chci říct, že se nejsme schopni scházet na tři tréninky v týdnu v plném počtu. To se pak těžko pracuje na souhře jednotlivých formací, na standardních situacích, no prostě potřebujeme víc trénovat s celým kádrem. Na druhou stranu si myslím, že se naše hra o něco posunula k tomu, abychom nebyli na tom chvostě. V podzimní části jsme propadli ve třech zápasech, kde jsme byli odevzdaní a nebylo tam prostě nic. Doufám, že to nebude přes čáru, ale viděl bych, že jsme měli mít minimálně tak o pět bodů víc, ale tam je to zase o hlavě a také o herní disciplíně. No prostě je před námi spousta práce.

Podle skóre to vypadá, že vás trápí malý počet vstřelených branek, věnujete zakončení více času na tréninkových jednotkách?

To souvisí s tím, co jsem již zmínil. My nemůžeme chtít dávat góly do prázdný. Na to nemáme takovou kvalitu. Naše hra musí být agresivní a jednoduchá s tím, že musíme střílet z každé pozice, kterou si vypracujeme. Prostě se s tím nemůžeme mazlit. Zakončení, clonění a důraz do brány je prakticky součástí každé tréninkové jednotky. Další problém máme v přesilových hrách, mám pocit, že jsme v početní převaze vstřelili na podzim snad jen tři branky, a to nás také stálo ty chybějící body.


Pražské KOVO zlepšilo výrazně herní projev, ale ve 12 zápasech podzimní části získalo jen 5 bodů a vstřelilo 18 gólů. Podaří se Pražanům v jarní části odpoutat ode dna tabulky a zabojovat o play off? Zdroj fotky: fcb HBC Hostivař.

Vše začíná od tréninku

Co vše bude nutné změnit do jarní části, aby byla sezóna ještě zachráněna?

To jsem z části popsal v předchozích odpovědích. V podstatě vše začíná v tréninku. Když cloníš gólmanovi tak, aby tě to náhodou netrefilo, tak to v utkání uděláš stejně. Je to o spoustě maličkostí, které nemáme ještě zažité. V sobotu hrajeme s Elbou, sice prohrajeme 1:2, ale výkon byl dobrý. V neděli jedeme do Hradce, a tam dostaneme sedm kusů a jsme žalostní. Prostě musíme pracovat jak na výkonnosti, tak i na hlavě.

Plánujete nějaké změny v kádru?

Snažíme se kádr doplnit, je to však těžké. Budeme rádi, když se nám uzdraví kluci, co byli zranění a doufám, že se nám podaří na jaro nějaké posily udělat. V této fázi je to však jen v jednání.

Jak bude probíhat zimní příprava u vašeho týmu? Některé týmy mají problém s docházkou, bude to problém i v Praze?

Příprava začala 10. ledna spojená s „B“ týmem a juniory. Tréninky máme třikrát týdně, a to dvakrát venku a jednou v tělocvičně. Náplní tréninkových jednotek je převážně vytrvalost a síla. Koncem ledna začínáme na hřišti, ale tréninky budou kombinované se suchou přípravou. Myslím, že v Extralize trénuje v plném počtu maximálně pět týmů. Je to prostě problém. Na docházku klademe neustále velký důraz, ale jak jsem zmiňoval, chybí nám konkurence. Další věc je, že někteří kluci dojíždí a třeba ty silové tréninky si mohou udělat individuálně. V polovině února sehrajeme ještě dvě přípravná utkání.

Na play off vám chybí 9 bodů, což není hodně. Budete směřovat jarní boje směrem k postupové osmičce nebo bude hlavním cílem udržet extraligovou příslušnost?

Devět bodů není moc, to je pravda. Mohli jsme ale být v daleko bližším kontaktu. Cíl na jaro bych rozdělil na dvě části. Jít zápas od zápasu a pokusit se nasbírat co nejvíc bodů, abychom se do té osmičky dostali. Deváté místo po základní části je stejné jako dvanácté, musíš vyhrát v sérii tři utkání a na to máš dva pokusy, jinak je konec. Uvidíme, jak to půjde, ale Extraligu musíme na KOVU udržet.


Silvestr na rybách

Jak jste si užil oslavy příchodu Nového roku a co byste popřál všem hokejbalistům?

Oslavy byly poklidné. Poslední den v roce, kdy se smějí chytat dravci. Tak jsem nahodil na candáta a ve 22.00 jsem byl už v posteli.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9