Reprezentace

Ve výkonnosti nás hráči nezklamali, prozrazuje hlavní trenér reprezentační šestnáctky Michal Edl

V plzeňské hokejbalové hale se po Novém roce uskutečnily dva jednodenní kempy reprezentace do 16 let, kde si trenérský štáb vyzkoušel několik desítek hráčů a začal sestavovat nominaci pro Světový pohár, jenž se uskuteční v létě na Slovensku v Žilině. Jak vypadá nominace na další soustředění?

Prověřeno bylo už 120 hráčů

Trenére, máte za sebou jednodenní kempy v Plzni, ovlivnila nějak pandemická opatření organizaci?

Myslím si, že ne. Všechny kempy proběhly podle aktuálních nařízení. Kolega Koza (Michal Koza – vedoucí týmu pozn. red.) měl vše připravené. Na chodbě hokejbalové haly jsme zřídili kontrolní místo. Na rozdíl od kempů v říjnu a listopadu (jiné COVID podmínky) dostali kluci svačiny formou balíčků.

Z jakého důvodu jste se rozhodli pro dva jednodenní kempy, namísto jednoho dvoudenního?

Vycházíme z plánu, který jsme předložili reprezentačnímu úseku a potřebujeme dodržet směrnice svazu, kde je definováno, kolik hráčů máme v rámci U16 vyzkoušet. Proto jsme od začátku reprezentačního cyklu měli 4 jednodenní kempy, kde jsme prověřili cca 120 hráčů.


Národní tým hráčů do 16 let pokračoval v přípravě na Světový pohár hned po Novém roce v Plzni. Trenéři vybírali užší nominaci z řad několika desítek hráčů z celé České republiky. Zdroj fotky: realizační tým reprezentace U16.

Finální nominace se rýsuje

Co bylo hlavní náplní kempů?

Všechny kempy měly obdobný scénář, abychom porovnávali stejné parametry. Jednou z jednotek byly stanovištní dovednosti, které vycházejí ze zápasových situací. Další jednotka byla zaměřena na nácvik postupného založení s dohráním. A poslední jednotka byla hra.

V obou dnech se Vám představila spousta hráčů, máte už představu o kostře týmu, nebo jsou všichni na stejné startovní čáře?

V tuto chvíli už na stejné startovní čáře nejsou. Vybrali jsme cca 34 hráčů, se kterými chceme pracovat. Dalších cca 12 budeme sledovat a v konečné nominaci bude 23 hráčů.


Hráči výkoností nezklamali

Jaký bude další harmonogram přípravy směrem ke Světovému poháru v Žilině?

Na další kemp 22.1. - 23.1. je pozváno 34 hráčů. Bude hodně herní včetně zápasu proti HBC Plzeň. Na jaře máme naplánovaný kemp 14. - 15.4., kde bude cca 28 hráčů. Pak jsou další kempy před Světovým pohárem, kde už bude tak 25 hráčů, tedy tým včetně dvou náhradníků.

Máte v plánu sledovat během sezóny některé borce a vydat se na zápasy mimo Plzeň?

Máme v realizačním týmu rozděleno sledování hráčů na západ/východ. Já mám západ. Před zápasy se soupeři si píšu čísla uvažovaných nebo nominovaných hráčů a sleduji je. Přeci jen, když je u soupeře hráč, který Váš tým přehrává, v paměti Vám uvízne. Žádnou cestu mimo Extraligy dorostu zatím neplánuji. Dokážu si to představit na finálovém turnaji dorostu či play off juniorů, ale to je zatím půl roku daleko.

Když to shrnete, jste spokojen s výkoností hráčů na kempu, nebo Vás forma některých po svátcích zklamala?

Myslím, že v ohledu výkonnosti nás hráči nezklamali, ale u některých hráčů z TOP 30 loňského cyklu jsme čekali větší důslednost a kvalitu provedení při dovednostním tréninku. Na ně klademe vyšší nároky než na kluky, kteří třeba kempy ještě ani neprošli.


Hráči do 16 let podstupují kvalitní přípravu na Světový pohár. Zdroj fotky: realizační tým reprezentace U16.